Autonómne jazdiace nákladné auto

Premiéra prvého samostatne jazdiaceho nákladného vozidla plná prekvapení.

Úplne samostatnou (autonómnou) jazdou sa vo svetovej premiére predstavilo nákladné vozidlo budúcnosti: Mercedes-Benz Future Truck 2025. Absolvovalo ju na čiastkovom úseku diaľnice A14, v blízkosti nemeckého Magdeburgu, pri úplne realistických jazdných situáciách. Ako okrem iného konštatoval Dr. Wolfgang Bernhard, člen predstavenstva spoločnosti Daimler pre nákladné automobily a autobusy: „Future Truck 2025 predstavuje novú éru v nákladnej automobilovej doprave.“ Najmä po diaľniciach a cestách vyššej triedy autonómne jazdiace nákladné vozidlá môže Daimler, za priaznivých legislatívnych podmienok, sériovo vyrábať už v polovici budúceho desaťročia.


Future Truck 2025 využíva vysoko inteligentný asistenčný systém Highway Pilot (porovnateľný s autopilotom). Systém prepája nákladný automobil s celým okolím: od vodiča a špeditéra až po infraštruktúru a ostatných účastníkov dopravy. Pomocou neho jazdí vozidlo po diaľnici úplne samočinne, rýchlosťou až 85 km/h.


Podľa expertov z ProgTrans nákladná preprava v EÚ narastie v rokoch 2008 až 2025 približne o 20 percent. Takmer tri štvrtiny tovarov budú naďalej prepravované po cestách. Spolkové ministerstvo pre dopravu zároveň (len v samotnom Nemecku) predpovedá zvýšenie nákladnej prepravy zo súčasných 3,7 na takmer 5,5 miliardy ton v roku 2050. Autonómne vozidlá budúcnosti sú spôsobilé znižovať jej náklady a dopady na životné prostredie pri zvyšovaní plynulosti a bezpečnosti. Odbremenia vodičov od monotónnych činností, ktorí tak získajú čas na úlohy, vyhradené pre pracovníkov špedície. Profesia vodiča nákladného automobilu (ktorých začína byť nedostatok) tak bude atraktívnejšia.

mercedes-benz.sk (šr)

 

Mercedes-Benz
Komentáre (0)
Pridať komentár