Nissan Leaf získal ocenenie za životné prostredie

Elektromobily z pohľadu ochrany životného prostredia tými najlepšími automobilmi. S nulovou priamou produkciou exhalátov patria do kategórie vozidiel, ktoré obsadzujú prvé miesta v rebríčku cien za životné prostredie.

Ocenenie KS-Energie a ceny životného prostredia 2014 udelili Nissanu Leaf počas 34. ročníka oceňovania automobilového klubu Automobilclub Kraftfahrer-Schutz. Leaf získal ocenenie za najúspešnejšie elektrické vozidlo na svete.

Porota vyzdvihla skutočnosť, že Leaf bol navrhli nekompromisne ako vozidlo s elektrickým pohonom. Cenu v Mníchove prevzal Jean-Pierre Diernanz, riaditeľ elektrických vozidiel Nissan v Európe.

Automobilclub Kraftfahrer-Schutz od roku 1981 pravidelne udeľuje ocenenia a zaviazal sa k úsporám energie a ochrany životného prostredia. Cenu udeľujú pod záštitou Spolkového ministerstva hospodárstva a energetiky. Členovia poroty sú nezávislí experti z oblasti vedy, techniky, žurnalistiky a politiky.

Modelu Leaf už predal Nissan vyše ako 100 000 kusov. V Európe Leaf predávajú od roku 2011. Vyrába sa v britskej továrni Nissan v Sunderlande. Pohonnou jednotkou je elektromotor s výkonom 80 kW (110 k).

Motor získava energiu z lítium-iónových batérii. Kapacita batérie postačuje na dojazd 199 km. Leaf dokáže rýchlonabíjačka nabiť za 30 minút na 80 % kapacity. Nissan prednedávnom uviedol na trh aj druhý model výlučne na elektrický pohon, e-NV200. Automobil bude v ponuke aj ako pick-up, skriňová dodávka a variant na prepravu osôb a tovaru. Nissan pokračuje vo vývoji ďalších vozidiel výlučne na elektrický pohon.

MM, Nissan

LeafNissan
Komentáre (0)
Pridať komentár