Samočistiaci Nissan Note

Ak chce mať majiteľ svoje vozidlo čisté, musí s ním chodiť pravidelne na umývaciu stanicu, prípadne si ho umývať doma. Proti tomuto zbytočnému míňaniu vody a financií sa rozhodla spoločnosť Nissan bojovať špeciálnou technológiou.

Máloktorý vodič umývanie auta robí rád. Navyše ho stojí peniaze a čas. Nissan preto aplikoval na model Note špeciálnu technológiu nanolaku, ktorý odpudzuje špinu z povrchu vozidla.

Konštruktéri z Nissanu sa rozhodli preveriť možné popredajné aplikácie tejto technológie. Tá spočíva v superhydrofóbnom a oleofóbnom laku. Odpudzuje vodu, olej a špinu z karosérie vozidla a udržiava ho prakticky čistým.

Technológia sa zatiaľ nedostane do predaja, technici ju musia najprv dôkladne overiť. Rôzne skúšky podstúpi takto upravený model Note v technickom stredisku Nissan Technical Centre Europe. V najbližších mesiacoch sa podrobí tým najťažším skúškam v oblasti znečistenia automobilu.

Nissan nazval technológiu Ultra-Evry Dry a je prvou automobilkou, ktorá podobnú špecifikáciu aplikovala na vozidlo. Medzi lakom a okolím sa po nanesení technológie vytvorí ochranná vrstva. Zabraňuje tak zachytávaniu špiny a tvorbe špinavých škvŕn.

Lak zatiaľ vykazoval veľmi dobrú odolnosť proti dažďu, aerosolom, mrazu, mrznúcemu dažďu aj vode. Špeciálna úprava sa zatiaľ neplánuje do sériovej výbavy, no Nissan chce ponúknuť takúto ochranu ako príplatkovú výbavu.

Nissan Note už v minulosti samočistiacu technológiu využil – na zadnej parkovacej kamere, o ktorej čistotu sa staral stlačený vzduch.

MM, Nissan

NissanNote
Komentáre (0)
Pridať komentár