Ženeva: KIA predstavila nový Sportage

Spoločnosť Kia Motors odhalila dlho očakávanú premiéru modernizovaného modelu Sportage. Tento obľúbený model prichádza s niekoľkými vylepšeniami exteriéru, modernejším dizajnovým prevedením interiéru a použitím nových materiálov v kabíne auta.

Vonkajší dizajn sa vyznačuje novým tvarom prednej mriežky chladiča, modernejší vzhľad získali aj zadné LED svetlomety a nový je aj dizajn zliatinových kolies s priemerom 16, 17 alebo 18 palcov. Na streche pribudla anténa v tvare žraločej plutvy. V interiéri modernizovanej Kia Sportage upúta väčšie množstvo kvalitného mäkkého materiálu použitého pri výrobe celej palubnej dosky a hornej časti panelov dverí, novo tvarovanej prístrojovej doske dominuje 4,2-palcový LCD displej a nové sú aj možnosti kombinácie čalúnenia sedadiel s koženým alebo látkovým obložením.

Aby Kia Sportage zvýšila svoju príťažlivosť pre kupujúcich po celej Európe, do modelového roka 2014 si prináša množstvo nových funkcií. Dostupné funkcie zahŕňajú nový audio systém so 4,3-palcovým farebným dotykovým displejom a s výstupom zadnej parkovacej kamery, nový prémiový zvukový systém Infinity od firmy Harman (prepojený so 4,3-palcovým displejom rádia a navigáciou s rozmerom 7,0 palca) s externým zosilňovačom, subwooferom a siedmymi reproduktormi. Nechýba ani posilňovač riadenia Kia FlexSteer systém, vyhrievaný volant, elektricky ovládané sedadlo vodiča, či nové možnosti pripojenia USB a iPod.

Vynovená Kia Sportage bude kultivovanejšia ako jej predchodkyňa a to vďaka mnohým vylepšeniam, ktorých cieľom bolo minimalizovanie hlučnosti a prenosu vibrácií do kabíny. Zvukovo izolačné sklo čelného okna s tenkou medzivrstvou špeciálneho ochranného filmu výrazne znižuje prenos vonkajšieho aerodynamického hluku.

Ďalšie tri vylepšenia sa tiež týkajú snahy minimalizovať vibrácie – predný rám je teraz namontovaný ku karosérii v tlmiacich úchytoch, predné poloosi majú po úprave rovnaké dĺžky a nové je aj uchytenie prevodovky, ktoré sa teraz vyznačuje väčšou tuhosťou a nižšími rezonanciami.

Zlepšiť jazdné vlastnosti, ovládateľnosť a výkon majú za úlohu aj ďalšie úpravy na podvozku a konštrukcii zavesenia kolies. Modifikovaný predný stabilizátor zmäkčuje jazdu a znižuje nedotáčavosť v zákrutách, zatiaľ čo modifikované tlmiče dodávajú vozidlu lepšiu ovládateľnosť, stabilitu počas jazdy a komfort cestovania. Horné uchytenie tlmičov tiež prešlo úpravou a tak prispieva k nižšej hladine hluku a prenosu vibrácií. Zadné pružiny majú upravenú charakteristiku tuhosti kvôli zlepšeniu stability ťahaného prívesu a jeho účinnejšej kontroly počas jazdy.
Modernizovaný FlexSteer systém výrazne zlepšil reakciu a odozvu riadenia a k lepšej stabilite novej Kia Sportage prispieva aj upravená geometria prednej nápravy. Riadenie má strmšiu charakteristiku o 4,5 % ako pri predchádzajúcej generácii, počet otáčok volantu od dorazu po doraz je teraz 2,7. Nové špecifikácie pneumatík pre všetky 17- a 18-palcové kolesá taktiež prispievajú k lepšej ovládateľnosti počas akýchkoľvek poveternostných podmienok a k vyššej úrovni spätnej väzby riadenia.
V Európe bude Kia Sportage k dispozícii s naftovými alebo benzínovými motormi, šesťstupňovou manuálnou alebo automatickou prevodovkou a pohonom predných kolies (2WD) alebo pohonom všetkých kolies (AWD). Pre väčšiu bezpečnosť jazdy je modernizovaná verzia vybavená sofistikovaným systémom elektronickej kontroly stability ESC, zabudovanými systémami na kontrolu stability prívesu a ochrany proti prevráteniu vozidla.

KIA, red

KiaSportage
Komentáre (0)
Pridať komentár