Renault Twingo má 20 rokov

Najmenší model francúzskeho výrobcu Renault v tomto roku oslavuje okrúhle jubileum. V predajniach láka model Twingo zákazníkov už dlhých 20 rokov. Svoju životnú púť začal tento malý automobil v roku 1992 na autosalóne v Paríži, po ktorom sa v roku 1993 dostal do predajní.

Model mal byť nástupcom známeho Renualtu 5, avšak nemal ohroziť predaje väčšieho súrodenca Clia, predstaveného už v roku 1990. Dizajnérom sa však podarilo odlíšiť Twingo tak, že si ho nikto s modelom Clio nemohol pomýliť. Prvé Twingo zaujalo hlavne svojimi rozmermi, ktoré boli ideálne do mesta, a vnútorným priestorom. Najviac si vozidlo zamilovala mladšia generácia. Predávalo v rôznych zaujímavých farebných verziách a tiež s textilnou strechou, ktorá siahala ponad oba rady sedadiel.
Na pohon slúžil 1,2 litrový zážihový štvorvalec s výkonom 41kW (55k), ktorý roztáčal kolesá prednej nápravy. Motor bol technologicky zastaraný, išlo o jednotku s ventilovým rozvodom OHV, ktorá slúžila s obmenami už v modeli Renault 8. Išlo teda o 30 rokov starý motor, ktorý však malému a hlavne ľahkému Twingu zaručoval dostatočnú dynamiku pri nízkej spotrebe.

S dĺžkou len niečo menej než 3,5 metra ponúkalo Twingo slušný komfort v podobe priestranného interiéru. Ten bol zabezpečený vďaka rázvoru 2 345 mm. Predné a zadné kolesá sa nachádzali až v rohoch karosérie s minimálnymi prevismi.

Na začiatku predaja však bol interiér sparťansky vybavený. V základnej výbave chýbal airbag, ABS či elektricky ovládané okná. Postupom času sa aj do malého Twinga dostala komfortná a bezpečnostná výbava.
Posledné vozidlá prvej generácie zišli z výrobnej linky vo Francúzsku v roku 2007. Z prvej generácie sa predalo viac ako 2 milióny kusov. V Kolumbii schádzali Twingá z výrobnej linky až do minulého roku. Na úspech prvej generácie sa snažila nadviazať druhá, predajné výsledky tomu však zatiaľ nenasvedčujú.

Miloslav Mihalik

Renault Twingo
Komentáre (0)
Pridať komentár