Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault Twingo má 20 rokov

Najmenší model francúzskeho výrobcu Renault v tomto roku oslavuje okrúhle jubileum. V predajniach láka model Twingo zákazníkov už dlhých 20 rokov. Svoju životnú púť začal tento malý automobil v roku 1992 na autosalóne v Paríži, po ktorom sa v roku 1993 dostal do predajní.

twingo

Model mal byť nástupcom známeho Renualtu 5, avšak nemal ohroziť predaje väčšieho súrodenca Clia, predstaveného už v roku 1990. Dizajnérom sa však podarilo odlíšiť Twingo tak, že si ho nikto s modelom Clio nemohol pomýliť. Prvé Twingo zaujalo hlavne svojimi rozmermi, ktoré boli ideálne do mesta, a vnútorným priestorom. Najviac si vozidlo zamilovala mladšia generácia. Predávalo v rôznych zaujímavých farebných verziách a tiež s textilnou strechou, ktorá siahala ponad oba rady sedadiel.
Na pohon slúžil 1,2 litrový zážihový štvorvalec s výkonom 41kW (55k), ktorý roztáčal kolesá prednej nápravy. Motor bol technologicky zastaraný, išlo o jednotku s ventilovým rozvodom OHV, ktorá slúžila s obmenami už v modeli Renault 8. Išlo teda o 30 rokov starý motor, ktorý však malému a hlavne ľahkému Twingu zaručoval dostatočnú dynamiku pri nízkej spotrebe.

Renault-Twingo

S dĺžkou len niečo menej než 3,5 metra ponúkalo Twingo slušný komfort v podobe priestranného interiéru. Ten bol zabezpečený vďaka rázvoru 2 345 mm. Predné a zadné kolesá sa nachádzali až v rohoch karosérie s minimálnymi prevismi.

Renault-Twingo1

Na začiatku predaja však bol interiér sparťansky vybavený. V základnej výbave chýbal airbag, ABS či elektricky ovládané okná. Postupom času sa aj do malého Twinga dostala komfortná a bezpečnostná výbava.
Posledné vozidlá prvej generácie zišli z výrobnej linky vo Francúzsku v roku 2007. Z prvej generácie sa predalo viac ako 2 milióny kusov. V Kolumbii schádzali Twingá z výrobnej linky až do minulého roku. Na úspech prvej generácie sa snažila nadviazať druhá, predajné výsledky tomu však zatiaľ nenasvedčujú.

Miloslav Mihalik

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov