Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nový Hyundai Tucson do posledného detailu

Hyundai odhalil novú generáciu modelu Tucson, ktorá sa vyznačuje pokrokovým a odvážnym dizajnom ako aj špičkovými technológiám. Zároveň ponúka najširšiu paletu elektrifikovaných pohonných jednotiek vo svojom segmente.

Nový Tucson je štvrtou generáciou, ktoré si od predstavenia v roku 2004 pripísalo po celom svete viac ako 7 miliónov predaných kusov. V Európe sa z tohto počtu predalo dovedna 1,4 milióna. Nové kompaktné SUV Hyundai prichádza na trh s revolučným a ambicióznym novým vzhľadom v duchu novej dizajnovej identity Sensuous Sportiness (Zmyselná športovosť).

Nový Tucson je globálnym modelom. Bude sa vyrábať vo viacerých závodoch vo svete a stane sa treťou generáciou modelu vyrábaného v európskom závode Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) v českom meste Nošovice.

Parametric Dynamics: revolučný a výnimočný exteriér s prelomovým dizajnom SUV

Z pohľadu značky prináša  nový model hotovú revolúciu v oblasti dizajnu. Jeho karoséria je celkovo väčšia ako v prípade predchodcu. Je tiež prvým SUV, ktoré kompletne vzniklo podľa novej dizajnovej identity spoločnosti Sensuous Sportiness.

Zámerom prístupu Sensuous Sportiness je pozdvihnúť emotívne vlastnosti automobilového dizajnu. Chceme, aby naši zákazníci cítili ten posun…,” povedal SangYup Lee, Senior Vice President a Head of Hyundai Global Design Center.

Progresívny dizajnový jazyk nového modelu Tucson čerpal inšpiráciu zo štúdie SUV vozidla Hyundai Vision T, ktorá sa predstavila v roku 2019 na výstave AutoMobility LA. Aj dizajn štúdie Vision T sa riadil dizajnovým smerom Sensuous Sportiness, zameriaval sa na koncept dynamiky a v rámci dizajnového smerovania SUV predstavoval niečo ako mestského dobrodruha.

Na rozdiel od tradičných kresliarskych a náčrtových postupov sa dizajnéri automobilky Hyundai pri vývoji futuristických prvkov vzhľadu nového modelu Tucson spoľahli na geometrické algoritmy vytvorené špičkovou digitálnou technológiou. Tento proces, známy aj ako Parametric dynamics, využíva línie, plochy a hrany vytvorené digitálnymi dátami. Výsledkom je vznik nenapodobiteľného a výrazného nového dizajnu a estetiky. Z toho vzišiel aj nápadný geometrický vzor známy aj ako parametrický šperk, ktorý dodáva dizajnu SUV jeho neopakovateľný a progresívny charakter.

Najvýraznejšie sa tento prístup prejavuje na mriežke chladiča, kde sa o mimoriadne silný prvý dojem starajú najmä skryté parametrické svetlomety Parametric Hidden Lights.

Farby karosérie

Záujemcovia o úplne nový model Tucson si môžu vybrať spomedzi celkovo deviatich farieb karosérie, pričom paletu rozšírili tri nové farby: strieborná Shimmering Silver, sivá Amazon Gray a zeleno-modrá Teal. V ponuke sa nachádzajú aj špeciálne kombinácie s dvojfarebnou strechou. Na výber je čierna Phantom Black alebo sivá Dark Knight, ktoré ponúkajú záujemcom viac možností na vlastné úpravy. Každú farbu karosérie môže dopĺňať dvojfarebná strecha.

Čistý a premyslený interiér spája maximálny komfort a špičkovú technológiu

V interiéri sa harmonicky dopĺňajú priestor, technológie a informácie. Dvojité strieborné línie, inšpirované vodopádmi, plynulo prechádzajú z prednej časti palubnej dosky až do zadných dverí a tvoria elegantnú súhru s prémiovými materiálmi povrchov v neutrálnych doplnkových tónoch.

Stredovú časť vozidla vypĺňa nová stredová 10,25-palcová dotyková obrazovka AVN-T. Dizajnéri si vystačili bez fyzických tlačidiel a ovládačov, takže na všetky nastavenia a ovládanie audia, vozidla a navigácie (AVN), klimatizácie a kúrenia slúžia dotykové plochy. Nový Tucson je tak prvým modelom značky Hyundai s plne dotykovou obrazovkou na stredovej konzole. Celý interiér pokrývajú mäkčené materiály, zatiaľ čo nové nepriame výduchy klimatizácie začínajú vo dverách a pokračujú až na stredovú konzolu.

Zákazníci si môžu prispôsobiť interiér aj pomocou troch druhov výbav vrátane jednofarebnej čiernej Black v látkovom alebo koženom vyhotovení, dvojfarebnej čiernej Black a béžovej Beige v látkovom alebo koženom vyhotovení či modro-zeleným farebným balíkom Teal.

Farebný balík Teal ponúka čierne textilné alebo kožené sedadlá s modro-zeleným prešívaním sedadiel, lakťovej opierky a voliča prevodovky. Súčasťou farebného balíka Teal sú aj textilné prvky na palubnej doske a v obkladoch dverí.

Farby interiéru

  • Jednofarebná čierna Black (textil alebo koža)
  • Dvojfarebná čierna Black a sivá Moss Grey (textil alebo koža)
  • Modro-zelený balík Teal (textil alebo koža)
Špičková technológia a konektivita

Plne nastaviteľný digitálny kokpit pozostáva z novej otvorenej prístrojovej dosky s 10,25-palcovou obrazovkou a z rovnako veľkej 10,25-palcovej dotykovej stredovej obrazovky AVN-T. Vzniká tak priestor na individuálne úpravy, ktorý je navrhnutý tak, aby poskytol špičkový užívateľský zážitok. Napríklad farebné prostredie prístrojovej dosky sa mení podľa práve zvoleného jazdného režimu.

Rozhrania Apple CarPlay a Android Auto umožňujú vodičovi, aby si jednoducho a pohodlne preniesol obraz z mobilného telefónu na stredovú obrazovku. V prípade 8-palcového displeja Display Audio sa môžu mobilné telefóny zrkadliť aj bezdrôtovo. Ďalšími prvkami infotainmentu a konektivity nového sú aj prémiový audiosystém KRELL, ktorý zaručuje výnimočný zážitok z počúvania, bezdrôtová nabíjacia plocha v stredovej konzole ako aj USB konektory vpredu aj vzadu, čo zvýši pohodlie najmä na dlhých cestách.

Nový Tucson poskytuje každému typu vodiča viac komfortu a pohodlia

Novinkou je použitie technológie Multi-Air Mode, ktorá spája priame a nepriame výduchy vzduchu z klimatizácie a z kúrenia. Zámerom je vytvoriť príjemnejšie prostredie na palube s jemnejším prúdením vzduchu. Po aktivovaní tohto režimu začne vzduch prúdiť cez nové štrbiny ako aj cez normálne výduchy. Objem dodaného vzduchu sa nemení, preto sa nemení ani jeho účinnosť pri zmene teploty, mení sa jeho distribúcia, najmä sa zjemní intenzita jeho prúdenia a priamy kontakt posádky s prúdom vzduchu. Tento režim si môže vodič aktivovať alebo vypnúť na základe svojich aktuálnych potrieb a preferencií.

Lepší spánok pasažierov zabezpečuje Režim spánku na zadných sedadlách. Umožňuje vodičovi, aby pokojne počúval audiosystém, no zadné reproduktory sa odpoja, takže pasažieri môžu nerušene spať.

Väčší vnútorný priestor

O 20 mm dlhší, o 15 mm širší a s rázvorom natiahnutým oproti predchodcovi o 10 mm je nový priestrannejší než kedykoľvek predtým. Výsledkom je, že zadní pasažieri majú o 26 mm viac miesta na nohy. Platí to aj pre modely s hybridným aj so spaľovacím motorom, pretože batérie sa podarilo umiestniť pod zadné sedadlá. V závislosti od pohonu a výbavy sa batožinový priestor zväčšil o 33 až 107 litrov. Momentálne poskytuje pre batožinu až do 620 litrov, po sklopení operadiel zadných sedadiel narastie prepravná kapacita až na 1 799 litrov.

Rozmery (v mm)

  • Dĺžka: 4 500 (+20 mm)
  • Šírka: 1 865 (+15 mm)
  • Výška: 1 650 (+5 mm)
  • Rázvor: 2 680 (+10 mm)
  • Previsy: predný 895 mm, zadný 925 mm
  • Priestor na nohy v druhom rade sedadiel: 996 (+26 mm)

Objem batožinového priestoru (v litroch)

  • Objem so zdvihnutými zadnými operadlami (Benzín/Nafta/Benzín 48 V/Nafta 48 V/Hybrid):

620 / 598 / 577 / 546 / 616

  • Objem so sklopenými zadnými operadlami (Benzín/Nafta/Benzín 48 V/Nafta 48 V/Hybrid):

1 799 / 1 777 / 1 756 / 1 725 / 1 795

 

Najkomplexnejší balík aktívnej bezpečnosti a jazdných asistentov v triede

Nový Tucson dostal rozsiahly bezpečnostný systém so siedmimi airbagmi vrátane nového stredového airbagu medzi prednými sedadlami, čo je v tomto segmente unikátny prvok. Jeho úlohou je v prípade kolízie zabrániť, aby sa navzájom nezrazili a vážnejšie nezranili vodič so spolujazdcom. Ak sa pri prednom alebo bočnom náraze rozvinú airbagy, automaticky sa aktivuje Multikolízna brzda, ktorá núdzovým brzdením zníži nebezpečenstvo druhej alebo viacerých ďalších kolízií.

Pohon všetkých kolies a terénne režimy Terrain Modes

Tucson zlepšuje svoje schopnosti plnohodnotného SUV novým prepínačom terénnych režimov 4 x 4 Terrain Mode, ktorý poskytuje vodičom ešte viac zábavy. Tento prvok, dostupný v hybridných verziách s automatickou prevodovkou, využíva tradičnú technológiu pohonu všetkých kolies s označením HTRAC.. Okrem rôznych jazdných režimov pribudli ďalšie tri špeciálne režimy prejazdu v teréne Mud, Sand a Snow (Blato, Piesok a Sneh), ktoré upravujú jazdné výkony a nastavenie systému HTRAC pre lepší prejazd v rôznych terénoch.

Komfortná a športová jazda s novým nastavením a s Elektronicky ovládanými tlmičmi

Tucson bol vyvinutý a testovaný v Európe, kde absolvoval dynamické testy na najnáročnejšom pretekárskom okruhu na svete — na slávnej Severnej slučke okruhu Nürburgring. Taktiež podstúpil aj prísne cestné testy po celej Európe od najchladnejších testov v zimných podmienkach vo Švédsku po ťahanie prívesov v Alpách ako aj testy v horúcom podnebí na juhu Španielska.

Záujemcovia si môžu pre lepšiu jazdu a ovládateľnosť vybrať nový model Tucson s dvoma rôznymi druhmi odpruženia a to s adaptívnymi alebo s konvenčnými tlmičmi.

Pre nový model pripravili viacero možností pneumatík s troma druhmi aerodynamických diskov kolies: 17-palcové oceľové alebo zliatinové alebo 18- a 19-palcové zliatinové. Pneumatiky pochádzajú zo spoločného vývoja so špičkovými výrobcami Continental a Michelin, pričom sa kládol špeciálny dôraz na komfort, odhlučnenie od vozovky a ovládateľnosť.

Najširšia ponuka elektrifikovaných pohonov v segmente kompaktných SUV

Tucson ponúka tri elektrifikované pohonné jednotky a dva spaľovacie motory so štyrmi možnosťami prevodoviek, takže si vyberie každý druh vodiča. Okrem elektrifikovaných pohonov ponúka nový Tucson aj paletu benzínových a naftových motorov.

. Hybridné verzie pozostávajú z nového 1,6-litrového motora T-GDI (benzínový prepĺňaný s priamym vstrekovaním) Smartstream a z elektromotora s výkonom 44,2 kW (60 k) a s 1,49 kWh lítiovo-iónovou polymérovou batériou. Spája sa so 6-stupňovou automatickou prevodovkou a dostupný je s pohonom predných alebo všetkých kolies. S výkonom 170 kW (230 k) ide o najsilnejší pohon v ponuke nového modelu Tucson, pričom ponúka nízku úroveň emisií bez kompromisov v oblasti zábavy z jazdy.

So 48 V mild hybridnou technológiou si záujemcovia môžu vybrať z troch rôznych možností:

  • 1,6 T-GDI Smartstream s výkonom 110 kW (150 k) a s pohonom predných kolies
  • 1,6 T-GDI Smartstream s výkonom 132 kW (180 k), na požiadanie s pohonom 4×4
  • 1,6 CRDi Smartstream s výkonom 100 kW (136 k), na požiadanie s pohonom 4×4

Bez spojenia so 48 V mild hybridnou technológiou je v ponuke benzínový 1,6-litrový motor T-GDI Smartstream s výkonom 110 kW (150 k), so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a s pohonom predných alebo všetkých kolies. Naftový 1,6-litrový motor CRDi Smartstream bude v ponuke s výkonom 85 kW (115 k), so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a s pohonom predných kolies.

Nový model Tucson dostane aj nový motor 1.6 T-GDI Smartstream vybavený technológiou Kontinuálne nastaviteľnej dĺžky času otvorenia ventilov (CVVD). CVVD vplýva na výkon a spotrebu motora a zároveň je aj šetrná k životnému prostrediu. Technológia ovládania ventilov reguluje dĺžku času ich otvorenia a zatvorenia v závislosti od jazdných podmienok. Ide o jediný systém, ktorý dokáže za jazdy meniť dĺžku času otvorenia ventilov a prispôsobovať ho aktuálnym jazdným podmienkam.

K zákazníkom sa na výber dostane aj plug-in hybridná verzia nového modelu Tucson s 1,6-litrovým motorom T-GDI s výkonom 265 konských síl. Viac detailov bude dostupných pred jej príchodom na trh v roku 2021.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov