Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zákaz používať CB vysielačky v Nemecku možno nebude

Od 30. júna tohto roku by sa v Nemecku mali uplatňovať kontroverzné ustanovenia zákona, ktoré znemožňujú používanie CB vysielačiek, ktoré vyžadujú držanie jednou rukou. Dôvod? Vraj sú nebezpečné a odpútavajú pozornosť vodiča. Tieto informácie prenikli na svet už pomerne dávno. Je však šanca, že sa to všetko zmení.

Príslušné inštitúcie, ktoré majú na starosti napr. školenia vodičav, sa do problematiky ostro zapojili a všimli si, že v prípade klasických vysielačiek neexistuje plnohodnotná náhrada.

Z rôznych zdrojov unikli informácie o tom, že pravdepodobne vodiči nadrozmerných nákladných vozidiel by mali mať výnimku do 30. júna 2021, ale vraj len v prípade, kedy by jazdili v kabíne sólo. Finálna podoba tohto návrhu riešenia je hotová, ale ešte musí byť schválená zástupcami všetkých spolkových krajín. Udiať by sa to malo do 30. Júna tohto roku.

V prípade prepravy nadrozmerných nákladov je táto skutočnosť obzvlášť dôležitá. Zmena sa však môže týkať aj iných druhov nákladnej dopravy. Objavili sa totiž aj špekulácie o tom, že nové nariadenia sa všeobecne budú posúvať alebo kompletne celé meniť.  Čo je však smutné, zatiaľ som sa nedopátral žiadnemu oficiálnemu stanovisku.

Prítomnosť a zapnutie nie je zakázané!

Čo s CB vysielačkami v kamiónoch? Jej samotná prítomnosť nebude zakázaná. Tiež môže byť stále zapnutá. Jedinou zakázanou vecou bude držanie mikrofónu v ruke. Vysielačky sa teda bude môcť používať okrem Nemecka normálne. Tam sa budú môcť používať  napr. vysielačky so systémom VOX, ktorý automaticky rozpozná hovorenie a sám začne vysielať. Tento systém má však svoje muchy a nemusí vysielať správne.

Každopádne je veľmi zaujímavé, že jednoduchý úkon, akým je rýchle odovzdanie informácie veľkej skupine ľudí má byť striktne zakázané, ale obsluha zložitých infotainmentov nie. Príde mi to divné, keďže CB vysielačky patria medzi dôležitý komunikačný kanál, ktorý môže priaznivo ovplyvňovať situáciu v premávke.

Foto: FB Marketplace 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov