Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Poznáte značky najkradnutejších áut?

Krádež auta je vec mimoriadne nepríjemná. Štatistika objasnenosti je veľmi nízka. Je to trestná činnosť, ktorá ma svoje špecifiká, ktoré objasňovaniu nepomáhajú.

Najkradnutejšie značky:

  1. Škoda Octavia
  2. VW GOLF
  3. Škoda Fabia
  4. VW Passat
  5. Škoda Superb

Na pozore by mali byť aj majitelia Audi A6, Škody Rapid, či Seatu Leon. Ničím výnimočným nie sú výnimočné ani krádeže dodávok z trojlíska Fiat (Ducato), Peugeot (Boxer) a Citroën (Jumper). Navyše posledné mesiace sa rozrástli krádeže japonských značiek Toyota a Mazda.

Kradne sa vždy to, po čom je dopyt. Záleží teda aj na farbe auta, výbave, zjavného stavu a pod. Najčastejšie sa kradne tam, kde je veľká koncentrácia ľudí a áut. Slovenskou topkou je Bratislavský kraj. Zlodej má na relatívne malom mieste na výber z veľkého množstva, či už starších, ale aj novších luxusných modelov. Ničím výnimočným nie sú krádeže raritnejších kúskov. Spomeniem len dvojitú krádež BMW M5 E34 z minulého roku, či Mercedesu 190e 2,3 16v.

Policajné štatistiky často skresľujú aj prípady zjavne odcudzených áut, ktoré ale v skutočnosti neboli vôbec ukradnuté. Skončili len jednoducho na náhradné diely, ktoré sa rozpredali. Aby ich majiteľ mohol odhlásiť bez sankcie, len nahlásil krádež. Zvyčajne sa jedná o autá so starším rokom výroby.

Ako sa krádeži vyhnúť?

Vraví sa, že zlodej ukradne aj to, čo je privarené, ak chce… Dôležitá je teda prevencia pred krádežou. V prvom rade by som na súkromné účely zvážil výber auta vzhľadom na miesta, kde sa auto zdržiava. Popravde ak by som vlastnil takú Škodu Octaviu RS, asi by som v Bratislave pokojne nespával. Následne by som zvážil zabezpečovacie zariadenie, či už mechanické, alebo elektronické. Trh v tejto oblasti ponúka veľké množstvo druhov, typov a doplnkových funkcií. Nič nepokazíte ani kombináciou, avšak lacné to nie je. V neposlednom rade by som zvážil vhodnú poistku, ktorá zahŕňa plnenie pri krádeži.

Autor: Marek PAUCO

Foto: youtube

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov