Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Novembrová parkovacia revolúcia v Petržalke

Parkovacia politika dostáva jasné kontúry. Ďalšou mestskou časťou Bratislavy s regulovaným parkovaním bude už o takmer mesiac Petržalka. Odklepli to v pondelok poslanci tejto MČ na mimoriadnom rokovaní.

Parkovací systém začnú zavádzať najprv v lokalite Dvory. Postupne bude platiť na celom území Petržalky. Odhaduje sa, že by to mohlo byť do polovice budúceho roka.

Ako to teda bude?

Obyvatelia Petržalky budú môcť parkovať 24 hodín 7 dní v týždni úplne bez platne. Tí, ktorí nemajú na území Petržalky trvalý pobyt, budú môcť parkovať zadarmo len v pracovnej dobe, čiže od 8:00 do 18:00h a počas víkendov. Nočné hodiny budú spoplatnené a to sumou 1 € za každú začatú hodinu, resp. budú môcť zaparkovať mimo vyhradených parkovacích miest. Našťastie poslanci mysleli aj na ľudí, ktorí nedisponujú možnosťou si v Petržalke vybaviť trvalý pobyt, ale permanentne sa v nej zdržiavajú. Vymysleli inštitút administratívneho trvalého pobytu.

Obyvatelia budú musieť svoje auto zaregistrovať do elektronického systému. Dostanú status rezidentov. Ostatní budú figurovať ako návštevníci. Poplatok za parkovanie budete môcť uhradiť cez klasický parkovací lístok, cez SMS, alebo prostredníctvom aplikácie. Kontrola sa bude vykonávať prostredníctvom informačného systému, alebo fyzicky. Zaujímalo by ma, o koľko posilnia stavy MsP, keďže pravdepodobne to bude vykonávať táto zložka.

Ako bude človek vedieť, či môže, alebo nemôže parkovať? Vyhradené a spoplatnené parkovacie boxy budú namaľované modrou farbou.

Po Petržalke chce do konca roka spustiť parkovaciu politiku aj Ružinov v časti Nivy.

O výsledkoch prieskumu ste počuli?

Spoločnosť MEDIAN SK vykonala prieskum, v ktorej sa väčšina Bratislavčanov v prieskume vyslovila PROTI pripravovanej parkovacej politike.

  • Len 1/5 Bratislavčanov súhlasí s tým, aby bolo parkovanie spoplatnené. Zvyšných 78 % je proti;
  • 60 % si myslí, že treba spoplatniť „cezpoľných“ bez trvalého pobytu;
  • 18 % si myslí, že by nemalo byť parkovanie spoplatnené vôbec.

K problematike prieskumu bratislavský Večerník upozornil, že agentúra nezverejnila, kto si prieskum objednal a platil. Kto pripravil tézy otázok. Nie je tiež ani jasné, či sa v prieskume vyjadrovali ľudia s trvalým pobytom v Bratislave, alebo aj iní ľudia žijúci v meste.

Zdroj: TASR, Median SK, Fb Doprava v Bratislave

Autor: Marek PAUCO

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov