Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


AAA Auto hlási rekordné výsledky a bude ďalej expandovať

Rekordné predaje dosiahol najväčší stredoeurópsky predajca vďaka plnému zapojeniu AI nástrojov, od ktorých čaká ďalší rýchly nárast objemu zobchodovaných áut

Spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete AAA AUTO a Mototechna, najväčší obchodník s ojazdenými a zánovnými vozidlami v strednej Európe, za deväť mesiacov tohto roku predala 83 219 vozidiel, čo je 11 % nárast oproti rovnakému obdobiu roku 2023. Spoločne s výkupmi tak celkovo skupina tento rok obslúžila už takmer 170 000 zákazníkov. Rekordné výsledky najmä v treťom štvrťroku dosiahla vďaka plnému nasadeniu AI technológií po predchádzajúcom niekoľkomesačnom testovaní. Zvyšujúci sa objem zobchodovaných vozidiel vedie k potrebe ďalšej expanzie skupiny, ktorá zvýši najmä výkupné kapacity. Podľa doterajšieho trendu by AURES Holdings mal za celý tento rok predať až 110 000 áut.

„Tretí štvrťrok roku 2024 priniesol doteraz najvyšší dopyt po ojazdených vozidlách na všetkých trhoch, kde
pôsobíme. V tomto období sme predali celkom 29 271 áut, čo je najlepší výsledok za tretí štvrťrok za celú dobu
našej existencie od roku 1992. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je to rast o desatinu. V auguste sme
prvýkrát prekročili hranicu 10 000 predaných vozidiel, a tým pádom aj viac ako 20 000 zobchodovaných áut na
výkupe a predaji dohromady. August bol s 10 077 predanými vozidlami historicky našim vôbec najsilnejším
mesiacom. Za posledných päť rokov, od roku 2019, sa náš predaj v treťom štvrťroku zvýšil o takmer 6 000 vozidiel. Skvelé výsledky v troch štvrťrokoch viedli k tomu, že sme tento rok už predali viac vozidiel, než za celý rok 2018,“ uviedla Karolína Topolová, spoločná generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva spoločnosti AURES Holdings.

Najpredávanejšie elektromobily v AURES Holdings za trištvrte roku 2024:

Česká republika Poľsko Slovensko
Škoda Octavia Opel Astra Škoda Octavia
Škoda Fabia Kia Sportage Škoda Fabia
Škoda Superb Škoda Octavia Volkswagen Passat
Volkswagen Passat Volkswagen Golf Škoda Superb
Hyundai i30 Nissan Qashqai Volkswagen Golf
Volkswagen Golf Ford Focus Kia Ceed
Škoda Kodiaq Opel Insignia Hyundai i30
Hyundai Tucson Toyota Yaris Kia Sportage
Kia Ceed Škoda Fabia Hyundai Tucson
Škoda Karoq Renault Mégane Opel Astra

 

Moderné technológie a generatívna AI

V tomto roku sa zásadným faktorom v raste objemu zobchodovaných vozidiel stalo plné nasadenie nástrojov generatívnej AI na výkupe, v marketingu aj predaji.

„Od apríla 2024 sme v AURESE na call centre nasadili agentov s umelou inteligenciou. Tí spracovávajú podnety od zákazníkov, ktorí nám chcú predať svoje vozidlá. Títo AI Agenti úspešne vykúpili viac ako 1 800 vozidiel v celkovej hodnote vyše 21 miliónov eur. V máji sme počet agentov rozšírili a dosiahli vďaka tomu mesačný objem výkupu v hodnote takmer 5 miliónov eur. Len v auguste spracovali AI Agenti viac ako 14 000 dopytov, čím sa vyrovnali výkonnostným ukazovateľom ľudských operátorov call centra. Priemerná doba kontaktu s predávajúcimi sa výrazne skrátila, a to zo 4,5 hodiny na iba 37 minút,“ uviedol Petr Vaněček, spoločný CEO a člen predstavenstva skupiny AURES Holdings. Pokiaľ ide o využitie AI v marketingu, AURES ju využíva na tvorbu popisov jednotlivých vozidiel na svojom webe. „Popisy vytvorené generatívnou AI sú aktuálne nasadené na 80 % ponúkaných vozidiel. Celkovo AI vytvorila texty k viac ako 43 000 vozidlám. Na tieto účely už AI vygenerovala viac ako deväť miliónov slov,“ doplnil Petr Vaněček.

Expanzia – investície tento rok dosiahli takmer 4 milióny eur

Rekordný objem zobchodovaných vozidiel vyžaduje ďalšiu expanziu a zvyšovanie kapacity pobočkovej siete. AURES Holdings má v strednej a západnej Európe v rámci všetkých značiek aktuálne vyše 60 pobočiek, servisných centier či iných zastúpení v piatich krajinách – v Českej republike, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku a Nemecku. Skupina prevádzkuje aj 3 call centrá a 5 importno-exportných centier. Tento rok bola rozšírená pobočka Zlín. V pláne je teraz výrazné posilnenie výkupnej infraštruktúry v Českej republike, vybudovanie novej pobočky v Českých Budějoviciach a rozšírenie importného centra v pražských Čakoviciach.

Na Slovensku budú rozšírené pobočky Michalovce a Košice, prevádzku začne aj nová výkupná pobočka v Bratislave. V roku 2025 skupina na Slovensku chystá otvorenie dvoch nových výkupných pobočiek. V Poľsku bola otvorená nová pobočka v Bydgosczi. Na budúci rok skupina chystá otvorenie nových fullservisových pobočiek v Bielsko-Bialej a Zielonej Góre, ako aj rozšírenie predajných plôch pobočiek Gdansk a Krakov a výkupných pobočiek v Zielonej Góre a Toruni. „Celkové tohtoročné investície do rekonštrukcií, rozširovania a výstavby nových pobočiek v rámci skupiny dosiahli takmer 4 milióny eur,“ uviedol co-CEO AURES Petr Vaněček.

Segment B2B – medziročný nárast o 7 %

Oproti rovnakému obdobiu minulého roka, za prvých 9 mesiacov, predaje podnikateľom vzrástli o 7 %. V súčasnosti podiel vozidiel predaných v rámci B2B dosahuje v rámci skupiny 12,2 %. Medzi podnikateľmi vedú v SR vozidlá s karosériou kombi, pred SUV a hatchback. Z jednotlivých modelov sú najpredávanejšie vozidlá Škoda Octavia, Superb a Kodiaq. Za tohtoročných 9 mesiacov si firmy a podnikatelia z autocentier AAA AUTO a Mototechna odviezli 5 061 áut v Českej republike, 2 688 na Slovensku a 1 984 v Poľsku.


„Veľký progres v predajoch podnikateľom vidíme hlavne na Slovensku, kde sa novú stratégiu podarilo naštartovať najlepšie. Počas tretieho štvrťroka sme oproti tomu druhému zvýšili predaj o 11 % a zaznamenali najúspešnejší kvartál. V porovnaní s tretím štvrťrokom minulého roka je to dokonca nárast o 13,5 %. To, že sú prázdniny uhorkovou sezónou, u nás teda najmä v predajoch firemnej klientele neplatí,“ zdôraznil co-CEO Petr Vaněček. AURES spustil pre podnikateľov a firmy špeciálnu ponuku balíčka služieb pre podnikateľov zadarmo. „Všetci, ktorí si u nás kúpia vozidlo “na IČO“, získajú jeho prihlásenie, servisnú prehliadku po dvanástich mesiacoch, garantovaný odkup auta a ročný satelitný monitoring vozidla,“ doplnil Petr Vaněček. K tomuto balíčku majú podnikatelia aj ďalšie výhody, napríklad množstevné zľavy už od kúpy dvoch vozidiel, zľavu 400 eur na poistenie mechanických a elektronických závad alebo financovanie bez preplatku s 0 % navýšením.

Elektromobilita 

Už teraz AURES v tomto roku predal viac ako dvojnásobok elektrických áut, než za celý rok 2023. Medziročne výrazne narástol predaj vozidiel s alternatívnymi pohonmi – v skupine sa predaj hybridov zvýšil o 73 %, elektromobilov dokonca o 166 %, aj keď stále z pomerne nízkeho základu. „Pokiaľ ide o elektromobilitu, 9 mesiacov roku 2024 hodnotíme ako veľmi úspešných. V tomto období sme v skupine predali 602 elektromobilov, čo je medziročne viac ako dvojnásobný nárast,“ uzavrel Petr Vaněček.

Česká republika Poľsko Slovensko 
Tesla Model 3 Tesla Model 3 Tesla Model 3
BMW i3 Dacia Spring Volkswagen e-Golf
Škoda Citigo-e Nissan Leaf Škoda Citigo-e
Volkswagen e-Golf BMW i3 BMW i3
Hyundai Kona Mazda MX-30 Volkswagen e-Up!

Drahé jazdenky? V AAA Auto predali najviac áut v histórii

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov