Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pre vodičov sa nič nemení. Žiadna zmena pri M+S pneumatikách!

Napriek európskym nariadeniam, ktoré zavádzajú prísnejšie pravidlá pre výrobcov pneumatík, slovenskí vodiči môžu byť pokojní. Od 1. októbra 2024 nedochádza na Slovensku k žiadnym legislatívnym zmenám týkajúcim sa povinnosti používať len zimné pneumatiky s alpským symbolom.

Ministerstvo dopravy potvrdzuje, že sprísnené pravidlá týkajúce sa označovania zimných pneumatík platia výlučne pre výrobcov a nijako sa netýkajú spotrebiteľov.

„Predpisy o typovom schvaľovaní vozidiel a ich systémov, komponentov alebo samostatných technických jednotiek stanovujú v prípade sprísnenia technických požiadaviek termín, od kedy výrobcovia musia plniť nové technické požiadavky a zároveň stanovujú, do kedy je možné tieto výrobky v prípade neplnenia nových technických požiadaviek uvádzať na trh,“ uviedol Ľubomír Moravčík, riaditeľ štátneho dopravného úradu.

Ako doplnil, „tieto termíny nemajú nič spoločné s používaním vozidiel a ich systémov, komponentov alebo samostatných technických jednotiek pokiaľ boli výrobcom uvedené na trh v správnom termíne.“

Kedy sú na Slovensku povinné zimné pneumatiky?

Na Slovensku je používanie zimných pneumatík povinné pre osobné vozidlá v prípade, ak sú cesty pokryté súvislou vrstvou snehu, ľadu alebo námrazy. Zimné pneumatiky musia mať minimálnu hĺbku dezénu 3 mm.[1] Vozidlá nad 3,5 tony musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca[2].

„Čo sa týka používania ľudovo nazývaných zimných pneumatík, tak na Slovensku nedochádza k žiadnej zmene ani k tomu, že by malo dôjsť k povinnej výmene týchto pneumatík. Stále platí ustanovenie § 38 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z. z o cestnej premávke, ktoré umožňuje používanie pneumatík na jazdu na snehu označené alpským symbolom ale tiež aj používanie pneumatík s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S.,“ dodal riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Juraj Tlacháč.

Zákon 8/2009 Z.z. dopĺňa vyhláška 134/2018 Z.z., ktorá hovorí o možnosti zníženia rýchlostného indexu pneumatík za predpokladu, že pneumatiky majú označenie 3PMSF (alpský symbol). Toto je jediný prípad, kedy nepostačuje označenie M+S. Rovnako je nutné upozorniť na použitie takýchto pneumatík nálepkou (s max. rýchlosťou pneumatiky) v zornom poli vodiča alebo v infotainmente vozidla.

Aký je rozdiel medzi M+S a 3PMSF pneumatikami?

Zatiaľ čo symbol M+S označuje pneumatiky vhodné do veľmi ľahkých zimných podmienok, ako je blato alebo snehová kaša, pneumatiky s označením 3PMSF (Three Peak Mountain Snowflake) musia prejsť prísnymi testami, ktoré overujú ich schopnosť zabezpečiť dostatočnú trakciu a brzdný výkon aj v extrémnych zimných podmienkach na zasnežených cestách. Dezén týchto pneumatík je navrhnutý s viacerými lamelami, čo zvyšuje ich schopnosť lepšie sa „zahryznúť“ do snehu alebo ľadu​.

„Samozrejme, zo strany výrobcu odporúčame počas zimného obdobia používať pneumatiky označené alpským symbolom (3PMSF). Tieto pneumatiky prešli záberovými testami a sú navrhnuté tak, aby si zachovali svoju flexibilitu aj v nízkych teplotách a poskytovali maximálnu priľnavosť a bezpečnosť na snehu a ľade,“ hovorí Roman Moško zo spoločnosti Continental​.

A kedy by mali vodiči prezúvať na zimné pneumatiky? „Nie je vhodné čakať až na prvý sneh. Najlepším pravidlom je držať sa teploty 7 °C. Keď teploty, najmä v noci, klesnú pod túto hranicu, je čas na prezutie. Okrem toho je dôležité pripomenúť, že zákon na Slovensku stanovuje minimálnu hĺbku dezénu pre zimné pneumatiky 3 mm, aby sa zabezpečila maximálna bezpečnosť,“ uvádza odborník zo spoločnosti Continental​.

Mnohé európske krajiny majú rozdielne predpisy týkajúce sa zimných pneumatík, preto by si vodiči pred vycestovaním do zahraničia mali naštudovať povinnosti vyplývajúce z legislatívy jednotlivých krajín.

Zdroj: Continental

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov