Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Listáreň: Tankovanie LPG

Dobrý deň,

Mám auto prerobené na plyn a občas chodím tankovať do Poľska, kde si môžem bez problémov natankovať sám. Na Slovensku si musím počkať na obsluhu a keď som minule dlhšie čakal a snažil sa natankovať svojpomocne, tak ma obsluha poriadne zvozila, že som si dovolil pripojil pištoľ sám. Prečo to tak je?

Majo.

Naša odpoveď 

Dobrý deň,

v každej krajine sú iné podmienky, dokonca iné tankovacie hrdá, redukcie, spôsoby označenia, spúšťače na stojanoch. Vyplýva z rôznych noriem jednotlivých krajín. Preto sa v každej krajine treba riadiť informáciami na stojane. Na Slovensku tankovanie LPG upravuje vyhláška Ministerstva práce SR z roku 2009. V nej sa síce hovorí, že samostatne plniť nádrž motorového vozidla plynom môže aj fyzická osoba, ktorá je vodičom daného motorového vozidla, no len vtedy, keď bola s bezpečným spôsobom plnenia oboznámená osobou na obsluhu vyhradeného technického plynového zariadenia s preukazom príslušného rozsahu. Preto napríklad sieť čerpacích staníc Slovnaft, ktorá má na Slovensku asi najviac plničiek LPG, to má tak, že tankovanie LPG môže vykonáva len odborne spôsobilá obsluha ČS s platným preukazom. Keď chcete tankovať sám, musíte vopred preukázať neprenosným plne vyplneným oprávnením podľa ich predlohy.

To, že u nás nemôžete tankovať LPG sám má aj technický, resp. bezpečnostný rozmer. Pri tankovaní LPG je mimoriadne dôležité, aby bola hadica s plniacou hlavicou nasadená na plniace hrdlo správne. Pritom niektoré autá majú plniace hrdlo veľmi nízko v zadnom nárazníku, čo nasadzovanie ďalej sťažuje. Navyše, samotný systém je čiastočne pod tlakom, takže si môžete pri nasadzovaní, ale najmä pri uvoľňovaní hadice spôsobiť popáleniny, resp. omrzliny ruky či tváre, nebodaj si môžete poškodiť oči. Je preto celkom logické, že sa slovenské čerpacie stanice chránia, aby vám nemuseli vyplácať vysoké odškodné.

 

S úctou.

Marek Pauco

 

Foto: ekomont korejovce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov