Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Čo ak? Pozitívna dychová skúška a nepili ste

Pozitívna dychová skúška. Občas sa stáva, že „nafúkate“ aj keď ste nepili. Čo robiť v takejto situácii?

Policajné prístroje na zisťovanie prítomnosti alkoholu v organizme vodiča sú opradené mnohými mýtmi. Mnohí určite tušíte, že existujú určité látky, ktorých požitie môže naznačovať prítomnosť alkoholu v dychu, aj keď vodič alkohol vôbec nepožil.

 

2 typy

V praxi sa môžete stretnúť s dvomi typmi dychových skúšok. Prvou je orientačná dychová skúška, pri ktorej nefúkate do prístroja cez náustok, ale na krátku vzdialenosť bez dotyku pier s prístrojom. Ak by aj takáto skúška skočila pozitívnou hodnotou, nie je smerodajná, a za žiadnych okolnosti zatiaľ nejde o priestupok či dokonca trestný čin. Ak je výsledok takéhoto testu pozitívny, policajt s vami vykoná test pomocou špecializovaného pristroja s certifikátom o kalibrácii. Tu sa už použije náustok a výsledok z displeja už má váhu v priestupkovom alebo trestnoprávnom konaní.

Je negatívna 0,00 mg/l?

V médiách, na sociálnych sieťach sa spravidla informuje o tom, že na Slovensku sa za negatívnu dychovú skúšku považuje tá s výsledkom 0,00 mg/l. V praxi to tak nie je. Za negatívnu dychovú skúšku sa už dekády považuje dychová skúška, ktorej výsledok je rovný alebo menší než 0,14 mg/l. Takže postih vodičovi do tejto hodnoty nehrozí. Média o samých nulách informujú predovšetkým preto, aby vodiči neskúšali a neriskovali.

Z čoho nafúkate?

Je pomerne bežné, že vodič „nafúka“, aj keď nepožil žiaden alkohol. Z čoho teda môžete teoreticky nafúkať? Celkom bežne, keď bezprostredne pred testom použijete ústnu vodu s obsahom alkoholu, zjete sladkosti a cukrovinky s obsahom alkoholu, resp. jeho arómou, užijete niektoré lieky, z e-cigariet a občas aj po bežných cigaretách. Avšak vo výnimočných prípadoch sa stalo, že ľudia nafúkali z istých druhov parfumov, ktoré používali, z kvapaliny do ostrekovačov čelného skla s obsahom alkoholu po umytí okna, pri preprave osoby pod vplyvom alkoholu alebo keď sa im pri preprave rozlial alkohol vo vozidle.

Čo robiť?

Policajti sa spravidla pýtajú vodiča pred vykonaním testu, či jedol, pil alebo fajčil 15 minút pred testom. Ak ste niečo z toho robili bezprostredne pred zastavením, treba to bez váhania oznámiť. Ak ste sa pozabudli alebo úmyselne klamali a policajný prístroj ukázal viac ako 0,00, no vy ste nepili, tak najdôležitejšie je zostať v takýchto situáciách pokojný. Po užití vyššie zmienených látok s odstupom času sa aj tak zvyčajne cez 0,14 mg/l nedostanete. V prípade pozitívneho výsledku nad 0,14 mg/l sa dychová skúška opakuje po ďalších 15 minútach, keďže  návody prístrojov Alcoquant 6020 plus či Alcotest Dräger zhodne uvádzajú, že zvyšky alkoholu v ústach skresľujú výsledok merania, a preto sa na presný výsledok dychovej skúšky vyžaduje dodržanie doby čakania 15 minút od posledného požitia akejkoľvek látky. Ak bude doba kratšia ako 15 minút, môže to spôsobiť neúčinnosť dôkazu.

 

Následky

Rozhodne sa o potravinách či látkach užitých pred dychovou skúškou neoplatí klamať. Ak vám už prvá hodnota skočí nad 0,14 mg/l, ale stále do 0,48 mg/l, dopustili ste sa iba priestupku a na mieste vám bude zadržaný vodičský preukaz a zakázaná ďalšia jazda. Ďalej sa to na mieste nerieši, ale rieši to správny orgán a to aj so sankciou s možným zákazom činnosti. Je tu však obrovská nespravodlivosťou, ktorá diskriminuje domácich vodičov, pretože vodič cudzinec môže byť pri takomto priestupku riešený v blokovom konaní, ale domáceho rieši správny orgán.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov