Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Od augusta sú bez poplatkov obchvaty diaľnic okolo väčších miest

Od 1. augusta sú obchvaty viacerých miest vyňaté zo spoplatnenia. V praxi to znamená, že sa šoférom aj bez diaľničnej známky sprístupní celkovo viac ako 200 kilometrov diaľnic. Cieľom zmeny je odbremeniť väčšie mestá od nadmernej dopravy a presmerovať tranzit z centier na obchvaty.

Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky podpísalo vyhlášku, ktorá 1. augusta vstúpi do platnosti a umožní využívať niektoré úseky diaľnic bez úhrady diaľničnej známky. Bez spoplatnenia budú po novom obchvaty diaľnic okolo miest Bratislava, Nitra, Košice, Prešov, Poprad a Žilina. Celkovo tak motoristi bez diaľničnej známky budú môcť využívať viac ako 200 kilometrov diaľnic. Ide o ústretový krok nielen voči motoristom, ale predovšetkým obyvateľom väčších miest. Odkláňanie dopravy mimo mesta ma byť jedným z krokov ako zvyšovať dopravný komfort a zároveň znižovať kongescie a znečistenie ovzdušia v intravilánoch. Začiatok a koniec vymedzeného úseku, ktorý možno užívať bez úhrady diaľničnej známky, bude štandardne označený dopravnými značkami.

Úvaha

Viac áut na diaľnici znamená aj vyššie riziko vzniku nehody. V prípade, že sa na diaľnici niečo stane, pôjde áut viac cez mestá. Budú tieto mestá pripravené riešiť tranzitnú dopravu povedzme v čase špičky? Navyše, ja chápem, že je to na jednej strane benefit pre obyvateľov, na strane druhej, pôjde o výpadok peniažkov, za ktoré sa v teoretickej rovine mohli udržiavať súčasné diaľnice a stavať nové. Tiež by ma zaujímalo, či NDS zvýšila počet personálu, resp. techniky pre dané lokality, alebo či tak plánuje urobiť.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov