Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cupra Formentor prešla faceliftom – TOTO všetko je nové!

Cupra Formentor je absolútnym bestsellerom značky, len v uplynulom roku si nového majiteľa našlo vyše 120 000 áut.

Nová Cupra Formentor prináša svieže výrazové prostriedky dizajnu značky Cupra s prednou časťou karosérie v profile žraločieho nosa, LED svetlometmi s trojuholníkovou svetelnou grafikou a výrazným otvorom na vstup chladiaceho vzduchu v nárazníku.

Bočný profil karosérie zvýrazňujú atletické proporcie a klenuté blatníky prekrývajúce kolesá. Na výber je 8 rozličných diskov z ľahkej zliatiny formátu 18 a 19 palcov vrátane nových kovaných diskov.

 

V zadnej časti karosérie sú trojuholníkové skupinové svetlá prepojené svietiacim pásom, v ktorého strede je integrované svietiace logo. Rovnako ako predné svetlomety aj zadné svetlá sú tvorené na každej strane trojicami trojuholníkových LED segmentov v trojrozmernom vyhotovení.

Vylepšenia v interiéri 

Cupra Formentor po otvorení dverí privíta vodiča a spolujazdca svetelným logom premietaným na zem vedľa vozidla a osvetlenými dekoračnými lištami na prahoch dverí. Príslušnosť k rodine signalizuje multifunkčný športový volant s pádlami a typickými satelitnými tlačidlami, ktoré sú spolu s radiacimi pádlami štandardom pri verziách vybavených dvojspojkovou prevodovkou.

Prístrojový panel je plne digitalizovaný. Obsahuje nové, zdokonalené užívateľské rozhranie HMI zložené z konfigurovateľnej obrazovky digitálneho združeného prístroja pred vodičom a veľkého dotykového displeja systému infotainmentu s uhlopriečkou 32,8 cm (12,9“) s osvetlenými digitálnymi posúvačmi na spodnej hrane rámu. Systém infotainmentu má nové menu.

Nový Formentor môže byť na želanie vybavený novým ozvučovacím systémom kategórie high-end, vyvinutým v spolupráci s expertmi spoločnosti Sennheiser Mobility.

Motory a podvozok

Pre nový Formentor je na výber celkovo 8 rozličných spaľovacích motorov, z ktorých 3 sú elektrifikované. Motory využívajú štyri rozličné systémy pohonu: benzínový motor (TSI), nový mild hybrid (eTSI), turbodiesel (TDI) a plug-in hybrid novej generácie (eHybrid). Výkonové spektrum siaha od 110 kW (150 k) do 245 kW (333 k).

Podvozok nového modelu Cupra Formentor využíva najnovšiu architektúru MQB Evo koncernu Volkswagen. Na prednej náprave sú tlmičové vzpery McPherson a zadné viacprvkové usporiadanie, ktoré sú súčasťou štandardnej výbavy a zabezpečujú komfort.

Pružiny aj tlmiče pruženia sú vyladené tak aby umožňovali rovnako komfortnú, ako aj dynamickú jazdu. Adaptívne tlmiče pruženia DCC v priebehu milisekúnd prispôsobujú svoju charakteristiku individuálne pre jednotlivé kolesá momentálnym jazdným podmienkam.

Systém pohonu všetkých kolies 4Drive tvorí elektrohydraulicky ovládaná multilamelová spojka v prednej časti skrine diferenciálu zadnej nápravy, pripojená ku kĺbovému hriadeľu od prevodovky. Špecifickým prvkom vybavenia verzie Cupra Formentor VZ je zvukový aktuátor. Je to aktívny systém, ktorý zosilňuje prirodzený zvuk motora podľa nastaveného jazdného profilu.

Cupra predstavila nové modely Formentor a Leon: Evolúcia v priamom prenose!

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov