Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Touran sa začal predávať pred vyše 20-timi rokmi a stále je obľúbený!

Prvá generácia modelu Touran prišla na trh v roku 2003 a z auta sa hneď stal multifunkčný rodinný spoločník.

Volkswagen Touran už od začiatku presvedčil vynikajúcou výbavou. Približne 4,40 m dlhý Touran, navrhnutý na rovnakej platforme ako najpredávanejší Golf, sa stáva novým etalónom vo svojej triede: vynikajúca funkčnosť, obrovský priestor s až siedmimi sedadlami a vynikajúce jazdné vlastnosti rozhodujú o všetkom. Ako je pre pravý Volkswagen zvykom, Touran zaujme dokonalou ergonómiou. Detaily ovládania, ktoré boli predtým testované v modeli Golf, boli pre potreby MPV ešte zdokonalené.

Objem a variabilita batožinového priestoru hravo prekonali typickú ponuku tejto triedy:päťmiestny Touran ponúkal štandardne 695 litrov, ktoré bolo možné zväčšiť až na 1 989 litrov vymontovaním troch samostatných sedadiel v druhom rade, pričom každé z nich vážilo len 17 kilogramov. Sedemmiestnej verzii zostával úložný priestor s objemom minimálne 121 litrov. Nie je to však len objem a variabilita, ktoré robili z modelu Touran nesmierne praktickým MPV. Jeho užitočné zaťaženie viac ako 660 kilogramov tiež stanovuje nové štandardy a ukazuje, že v Tourane toho môžete so sebou zobrať naozaj veľa.

Pre praktický život 

Dôkazom je až 39 úložných priestorov, ktoré udržiavali na palube poriadok. Praktické sklápacie stolíky v zadnej časti potešili najmä mladých. Sklopné operadlo sedadla spolujazdca sa navyše dalo využiť ako mobilný kancelársky stôl. Množstvo šikovných nápadov robilo model Touran vo svojom segmente jedinečným MPV. Pre vynikajúcu ochranu cestujúcich bola jeho laserom zváraná a plne pozinkovaná karoséria už z výroby vybavená armádou najmodernejších bezpečnostných prvkov: airbagy vodiča a spolujazdca, bočné airbagy a hlavové airbagy, ako aj aktívne opierky hlavy a elektronická kontrola stability ESC.

Volkswagen si bol vždy dobre vedomý, že každý zákazník má jedinečné potreby.Preto Volkswagen ponúkal pre model Touran širokú ponuku motorov. Tá pokrýva spektrum od 66 kW (90 k) až po 125 kW (170 k). Okrem osvedčených a vždy mimoriadne úsporných benzínových a naftových motorov TDI sa ponúkl aj ekologický model EcoFuel na CNG.

Zhodil kilogramy 

Na jar v roku 2015, po vyrobení 1,9 milióna kusov, sa na trh dostáva úplne prepracovaná generácia modelu Touran, ktorú v modernizovanej podobe poznáme dodnes. Rovnako ako Golf siedmej generácie, nový model využil modulárnu platformu (MQB). Mimoriadne veľkorysý rázvor náprav 2 786 milimetrov rovnako priniesol výrazne väčší a skutočne multifunkčný interiér. Pohotovostná hmotnosť sa znížila: vďaka inovatívnej odľahčenej konštrukcii sa podarilo ušetriť 62 kilogramov v porovnaní s predchodcom. Na výber bolo aj šesť nových motorov a pokročilé asistenčné a informačno-zábavné systémy.

Súčasná generácia modelu Touran svojím sviežim dizajnom nadväzuje na aktuálny dizajnový jazyk značky Volkswagen. Je modernejší a elegantnejší. Všestranný interiér zaujme novým, mimoriadne priestorovo úsporným systémom sklápania sedadiel. Obrovská šírka interiéru je atraktívna najmä pre rodiny, keďže vzadu je dostatok miesta na umiestnenie troch detských sedačiek vedľa seba. Touran opäť dokazuje, že je multifunkčným priestorovým zázrakom: ako päťmiestny má obrovský objem batožinového priestoru od 743 litrov do 1 980 litrov, pričom maximálna dĺžka nákladu je 2,70 metra. A pre malých, ale nemenej dôležitých každodenných spoločníkov je k dispozícii až 47 ďalších praktických odkladacích priestorov.

Úsporný diesel 

Kombinácia optimalizovanej aerodynamiky a systému štart-stop ďalej zlepšuje hospodárnosť modelu TouranDostupné benzínové motory TSI s výkonom od 81 kW (110 k) do 132 kW (180 k), ako aj dieselové motory (TDI) s výkonom od 81 kW (110 k) do 140 kW (190 k) sú dynamickejšie a až o 19 % úspornejšie. Novinkou v tejto triede je digitalizácia asistenčných a informačno-zábavných systémov, ktorá bola doteraz dostupná len vo vyšších triedach vozidiel. Okrem štandardne dodávaného protikolízneho brzdenia je k dispozícii aj adaptívny tempomat (ACC), systém Front Assist vrátane funkcie núdzového brzdenia v meste, Traffic Jam Assist, proaktívny systém ochrany cestujúcich, Side Assist s funkciou Rear Traffic Alert a pre vodičov prívesov inovatívny systém Trailer Assist.

Každodenný život spríjemňujú mnohé prvky luxusnej triedy automobilov. Touran si môžete pohodlne rozšíriť o doplnky, ako sú masážne sedadlá, elektrické veko batožinového priestoru s funkciou Easy Open, ako aj výkonné LED svetlomety. Volkswagen myslel aj na alergikov: voliteľná 3-zónová automatická klimatizácia PureAir sa vďaka špeciálnym filtrom postará o čistý vzduch.

zdroj: volkswagenblog

Test: VOLKSWAGEN Touran 1,5 TSI ACT 150 k 7DSG Highline – Tradičný rodinný recept

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov