Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi Q8 – Laser pre ešte väčší výkon vysokého lúča

Audi Q8 je vlajkovou loďou značky v segmente SUV. Na prvý pohľad zaujme model svetlometmi HD Matrix LED, ktoré vyvinula spoločnosť ZKW spoločne s Audi.

Model Q8 sa štandardne dodáva so svetlometmi LED. Ako nadštandardná výbava sú k dispozícii svetlomety HD Matrix LED, ktoré majú 24 LED diód a jednu vysoko-výkonnú laserovú diódu v každom svetlomete. To umožňuje optimálne osvetlenie jazdného pruhu a cielené maskovanie protiidúcich vozidiel a vozidiel vpredu, čím sa zvyšuje bezpečnosť na cestách. Špeciálnou novinkou je možnosť výberu štyroch rôznych digitálnych vzorov denného svietenia. Umožňuje to kryt denného osvetlenia s dvojitou mikroštruktúrou, ktorý spoločnosť ZKW vyvinula spolu s vývojovým tímom Audi.

Laser pre ešte väčší výkon vysokého lúča

V najvyššej verzii svetlometu modelu Q8 osvetľuje tmu vysokovýkonná laserová dióda. Ako prídavné diaľkové svetlo sa laser aktivuje pri rýchlosti od 70 km/h a výrazne zvyšuje dosah diaľkového svetla. Systém je založený na technológii reflektorov a výrazne pomáha zvýšiť nielen osvetlenie cesty, ale aj bezpečnosť. Laserové diaľkové svetlo je vizuálne rozpoznateľné vďaka ambientnému svetlu – modrému LED svetlovodu, ktorý je integrovaný do svetlometu.

Prémiová technológia osvetlenia pre luxusné SUV

Na vývoji nových vzorov denného osvetlenia pracovala ZKW spoločne s Audi. Technológia je do vozidla integrovaná veľmi sofistikovane, keďže spoločnosť ZKW používa pri výrobe svetlometov pre model Q8 novú výrobnú metódu – systém Cobot. Pracovníci montáže spolupracujú s kolaboratívnym robotom, ktorý vopred umiestni komponenty denného osvetlenia a pripraví ich na následné ručné dokončenie. Jednotka denného osvetlenia sa tiež vyrába na samostatnej montážnej linke, aby sa splnili vysoké požiadavky na kvalitu a zložitý montážny proces.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov