Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prvý dotyk: VOLKSWAGEN California – Bez záväzkov

Volkswagen California novej generácie stavia na úspechu predošlých generácií, no v každom ohľade je sofistikovanejší.

Najlepšie výlety sú tie impulzívne. Tie, ktoré neplánujete, jednoducho sa večer rozhodnete, vyberiete lokalitu a ráno idete. Ibaže na takéto akcie potrebujete voľnosť – nesmiete byť viazaní na rezerváciu hotela či apartmánu. Presne takéto cestovanie vám ponúka „kemper“ Volkswagen California. Mimochodom, prvú Californiu Volkswagen postavil ešte v roku 1992 na verzii T4, ale hneď od prvej generácie T1 ponúkal kempovaciu verziu Westfalia.

Nová California, s ktorou som sa zoznamoval v Berlíne, je postavená na báze dlhého Multivanu T7. Rázvorom osí náprav 3 124 mm a dĺžkou karosérie 5 173 mm výrazne presahuje predošlú generáciu. Tá mala na dĺžku 4 904 mm. A presahuje ju aj šírkou 1 941 mm, ale výškou 1 900 mm je identická s predošlou generáciou. Vďaka tomu sa zmestí do všetkých bežných podzemných garáží nákupných centier a pod. To, že nová California je postavená na báze Multivanu T7, znamená, že je postavená na modulárnej platforme MQB, takže môže mať široký rozsah asistenčných systémov – počnúc adaptívnym tempomatom s vedením v jazdnom pruhu Travel Assist až po predchádzanie kolízie s protiidúcim vozidlom pri odbočovaní doľava. Zároveň to znamená omnoho lepšie jazdné vlastnosti, ako mala predošlá generácia – teraz má California bližšie k osobným autám než k vanom.

Na výber budete mať tri motorizácie – dieselový dvojliter so 110 kW (150 k), benzínový dvojliter so 150 kW (204 k) a prvýkrát aj plug-in hybrid so systémovým výkonom 180 kW (245 k) a pohonom všetkých štyroch kolies 4Motion, pričom zadné kolesá poháňa samostatný elektromotor. Z pohľadu verzií máte na výber päť alternatív: Californiu Beach so šiestimi sedadlami a posteľou pre dvoch ľudí pod výklopnou strechou, Californiu Beach Tour s piatimi sedadlami a ďalšími dvoma miestami na spanie, Californiu Beach Capmer, ktorý je vybavený už mini kuchynkou v zadnej časti, California Coast so štyrmi miestami na sedenie aj na spanie, kuchynkou na boku kabíny a top verziou je štvormiestna California Ocean s množstvom výbavy navyše.

Vďaka predĺženiu karosérie si konštruktéri mohli dovoliť ponúknuť posuvné dvere aj na strane vodiča. To vám umožní pri nákupe nakladať potraviny a nápoje do chladničky priamo zvonka – bez toho, aby ste museli vstupovať do kabíny a pri kempovaní si zasa môžete vytvoriť otvorenú terasu so stanom na jednej strane a markízou na druhej. Zaujímavosťou je, že rozkladacie stoličky a stolík sú uložené vo výklopnom veku kufra. Kompletný interiér – počnúc kuchynkou, cez odkladacie priestory až po postele –  je oproti predošlej generácii prepracovaná. Množstvo funkcií môžete ovládať z riadiaceho displeja na C-stĺpiku za spolujazdcom aj aplikáciou v smartfóne. Prvýkrát môžete mať aj dvojfarebné lakovanie.

Predaj novej Californie sa začne v júni, prvé autá alokované pre slovenský trh by sa mali u nás objaviť koncom roka.

VOLKSWAGEN Multivan T7 2,0 TSI – Jeho poslaním je rodina

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov