Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Test: KIA EV9 283 kW AWD GT-Line 1st Edition – Monument

Kia EV9 je čisto elektrické SUV navrhnuté a postavené pre moderný životný štýl v elektrifikovanej ére.

To nie sú moje slová, ale prvá veta z tlačovej správy ku Kii EV9. Neviem, čo marketingoví mágovia mali na mysli pod pojmom „moderný životný štýl“ a na Slovensku sa „elektrifikovaná éra“ počíta na necelé tri percentá celkového predaja osobných áut. Aby som bol konkrétny, vlani malo z 88 003 predaných áut kategórie M1 čisto elektrický pohon iba 2 346, čo je 2,67 percenta. Jedna vec je však istá, Kia EV9 je veľká, krásna, elektrická a jazdí lepšie než veľmi dobre.

„Riadny macek“

Keď začnem veľkosťou, tak musím povedať, že je „riadny macek“. Na dĺžku meria 5 015 mm, na šírku 1 980 mm a na výšku 1 780 mm, pričom rázvor osí náprav je 3 100 mm. Rozmerovo je teda medzi BMW iX a Mercedesom EQE SUV, ale najbližšie má k Volvu EX90. Napriek tomu je celkom obratná, polomer otáčania má 12,38 metra. Vďaka elektrickému pohonu, ktorý je priestorovo menej náročný ako benzínový či dieselový, si konštruktéri mohli dovoliť hlbšie blatníky, a teda aj väčší rajd predných kolies. Vo väčšine prípadov preto pririaďovanie zadných kolies nebudete potrebovať, čo však budete potrebovať, sú širšie parkovacie miesta, pretože keď sa „vpasírujete“ medzi autá, dvere už otvoríte len tak-tak. Bežné parkovacie boxy sú skrátka na takéto veľké autá úzke a pokiaľ sa bavíme o parkovacích miestach za sebou, tak krátke. A ani na nabíjacích boxoch nie je situácia oveľa lepšia.

Čo sa týka dizajnu, EV9-ka využíva nový dizajnový jazyk, ktorý budú mať aj ďalšie modely EV3, EV4 a EV5, ale má ho už aj faceliftované Sorento. Dominantou sú vertikálne svetlá denného svietenia, ktoré pripomínajú hviezdnu zostavu. Svetlomety sú tvorené dvoma stĺpcami LED šošoviek. Pohľad priťahuje aj čisté čelo auta s tigrím nosom, ktoré je však v „digitálnej verzii“. Pod gigantickou kapotou je 52-litrový úložný priestor na nabíjacie káble a drobnosti. Vyzdvihol by som, že veľké 21-palcové kolesá nie sú obuté do nízkoprofilových pneumatík. Jednak by pri mohutných ochranných plastoch vyzerali komicky a jednak dobre tlmia nerovnosti. Mimochodom, to, čo vidíte, nie sú skutočné disky kolies, ale iba plastové kryty. Keby to všetko bol hliník, koleso by bolo ťažké ako slon. Samotné hliníkové disky sú pod nimi.

Sedem

Už vonkajšie rozmery naznačujú, že ani vo vnútri nebude núdza o priestor, no realita je ešte lepšia. Elektrický pohon umožnil konštruktérom využiť pôdorys vozidla na maximum – vďaka tomu môžu byť kolesá v rohoch karosérie, rázvor náprav taký dlhý, podlaha celkom rovná… Kia EV9 je k dispozícii v šesť- alebo sedemmiestnej verzii. V päťmiestnej nie. Ja som testoval sedemmiestnu verziu a hneď na začiatok musím povedať, že patrí k tým sedemmiestnym SUV, kde by som nejakú tú kratšiu cestu v treťom rade vydržal aj aj. A to je čo povedať, pretože onoho času som absolvoval jednu cestu do Talianska v treťom rade Oplu Zafira prvej generácie a vtedy som si povedal, že nikdy viac.

Pochopiteľne, Kia EV9 je v porovnaní so spomínanou Zafirou celkom iná liga, ale medzičasom sa moje kolená opotrebovali a moje nároky na priestor sú preto taktiež celkom inde ako vtedy. Aj s tým všetkým – ako vravím – by som v EV9-ke nejakú tú kratšiu cestu zvládol, avšak za predpokladu, že sedadlá v druhom rade sú posunuté trochu dopredu. Mimochodom, sedadlá v treťom rade sa sklápajú a vyklápajú elektricky a aj sklon operadiel si môžete upraviť elektricky. Aby som nevynechal dôležitý údaj – keď sú sedadlá v treťom rade schované, kufor je doslova obrovský, poskytuje až 828 dm3, ale aj za vztýčenými operadlami ostáva ešte nadpriemerných 333 dm3. Mimochodom, kufor je veľmi dobre osvetlený zhora – zo stropu aj od rámu dverí, takže hľadať niečo v kufri bude úplná paráda.

Ako som naznačil, druhý rad sedadiel je posuvný a keď sú posunuté celkom dozadu, tak máte pred sebou hotový tanečný parket. Dôležitejšie pre komfort však je, že sedadlá voči podlahe nie sú príliš nízko, takže kolená nemusíte mať príliš skrčené a že sklon operadiel môžete meniť. Samozrejmosťou je samostatná zóna klimatizácie pre druhý a tretí rad sedadiel a krajné sedadlá druhého radu sú navyše vyhrievané aj ventilované. Sedadlá v treťom rade a tiež krajné sedadlá v druhom rade majú kotevné oká ISOFIX. Plusom je, že zadné dvere sú mimoriadne dlhé a otvárajú sa v takmer 90-stupňovom uhle. To uľahčuje nakladanie detí do sedačiek a tiež nastupovanie na tretí rad sedadiel. Keďže žijeme „moderný životný štýl“ v druhom ani treťom rade sedadiel nesmú chýbať USB-C konektory.

Iba omeleta

Predné sedadlá sú veľké a pohodlné, vyhrievané a ventilované a vodičovo má aj masážnu funkciu, aj keď slabšiu, ako poskytujú prémiové značky. Zaujímavosťou predných sedadiel je, že hlavové opierky nie sú klasické, ale iba natiahnutá látka. Je to príjemne mäkké. Prístrojová doska je prísne horizontálna, vodič má pred sebou 12,3-palcový digitálny prístrojový štít, vedľa je 5,1-palcový displej klimatizácie, v strede prístrojovej dosky 12,3-palcový dotykový displej multimediálneho systému a nechýba ani head-up displej. Trochu škoda, že konštruktéri nevyužili potenciál displejov.

Prístrojový štít ponúka tri režimy zobrazenia, ktoré sú principiálne rovnaké, grafické stvárnenie menu dotykového displeja je príliš jednoduché… Je to, ako keď šéfkuchár má najlepšie ingrediencie na vajcia benedikt a aj tak vám pripraví obyčajnú omeletu. Na druhej strane, chválim, že na ambientnom osvetlení interiéru si okrem iného môžete nastaviť svoju vlastnú farbu v oboch zónach – hornej aj dolnej – samostatne. Zaujímavosťou je, že logo Kia na volante je podsvietené. Chválim tiež, že základné funkcie klimatizácie nastavujete priamo.

Zadok hrá prím

V základnej verzii má EV9-ka jeden elektromotor, a to na zadnej náprave. Ja som testoval top verziu s dvoma elektromotormi – celkom logicky, po jednom na každej náprave. Oba sú synchrónne s budením permanentným magnetom, oba vyvinú 141,3 kW (192 k), nie sú však identické. Zadný vyvinie 350 Nm, predný 250 Nm, ale aj ten dokáže svoj krútiaci moment pri funkcii Boost zvýšiť na 350 Nm. Kombinovaný výkon je 282,6 kW (384 k) a kombinovaný krútiaci moment 600 Nm, s funkciou Boost až 700 Nm. Zrýchlenie v akejkoľvek situácii – či už z miesta alebo z nejakej rýchlosti – je preto skutočne pôsobivé, a to aj napriek tomu, že Kia EV9 váži 2 589 kg a svojou veľkosťou a odhlučnením výborne maskuje rýchlosť. A to sa bavíme o základnom režime Normal, v športovom je to ešte pôsobivejšie. Asi nemusím vysvetľovať, že reakcie na plyn sú okamžité, bez akejkoľvek turbodiery či oneskorenia reakcií prevodovky, priame bez lambda sondy, ktorá by rast výkonu tlmila. Nič z toho elektromotory nemajú, elektróny tečú okamžite a v prípade Kie EV9 aj bez výrazného tlmenia. Jediné, čo riadiaca jednotka tlmí, je, aby s vami pri mimovoľných pohyboch pravej nohy nemykalo. Aj to iba v režime Eco a Normal, v režime Sport reagujú motory energicky aj na najmenší pohyb plynového pedála. Treba povedať, že hoci je testovaná Kia EV9 štvorkolka, favorizuje zadný pohon.

Pri pokojnom rozbehu z miesta, zhruba do 20 km/h, zaberajú oba elektromotory, no potom sa predný „vypne“ a auto poháňa iba zadný elektromotor. Dokonca aj pri bežnom pridávaní plynu ponecháva v hre iba zadný motor. Elektronika aktivuje predný motor typicky až pri silnejšom pridaní plynu alebo v zákrute a  urobila by tak aj pri preklze zadných kolies. To sa bavíme o režime Normal, v režime Eco riadiaca elektronika nielenže priškrtí reakcie motora, ale ešte viac favorizuje zadný motor, predný pripája menej a neskôr. Celkom iná situácia je v športovom režime. Vtedy elektronika zapája do hry oba elektromotory. Elektromobily obvykle nijako nevynikajú ťažnou kapacitou, no štvorkolková verzia Kie EV9 utiahne brzdený príves s hmotnosťou až 2 500 kg. Okrem spomínaných režimov Eco, Normal a Sport má EV9 štvrtý – individuálny – režim na jazdu po ceste My Drive a ďalšie tri režimy na jazdu off-road – Snow, Mud a Sand.

Šesť možností

Samozrejmosťou je rekuperácia kinetickej energie, majú ju všetky elektromobily. V prípade Kie EV9 by som vyzdvihol, akým spôsobom môžete meniť jej intenzitu – jednoducho páčkami pod volantom. K dispozícii máte 5 úrovní – LV0, LV1, LV2, LV3 a i-Pedal a šiesty je režim automatickej rekuperácie Auto. Medzi úrovňami LV0 až i-Pedal prepínate krátkym stlačením ľavého alebo pravého pádielka pod volantom. Takto odstupňovaná rekuperácia je podľa mňa veľmi užitočná vec, jej vhodným využívaním môžete ušetriť kopec energie. Vôbec však nie je samozrejmosťou všetkých elektromobilov. Aby bolo jasné, rekuperáciu majú všetky elektromobily, ale nie takto odstupňovanú. Obvykle majú maximálnu rekuperáciu adekvátnu režimu i-Pedal a automatickú rekuperáciu. Na aktiváciu režimu Auto v Kii EV9 stačí trochu dlhšie podržať pádielko, nemusíte ísť do menu dotykového displeja ako pri mnohých iných elektromobiloch. Zaujímavé je, že aj v režime LV0, ktorý má byť voľným rolovaním, auto trochu rekuperuje, ale tak málo, že na spomalení to nijako necítite a máte pocit, akoby auto voľne rolovalo. Druhá zaujímavosť Kie EV9 je, že režim i-Pedal funguje do úplného zastavenia a keď auto zastaví, elektronika ho podrží aj v kopci. Opäť, bežne takáto funkcia funguje iba do istej rýchlosti, na úplné zastavenie musíte stlačiť brzdu. Pochváliť musím aj režim Auto, ktorý funguje veľmi dobre, intenzitu zvyšuje prirodzene a postupne. Pre tých, ktorí sú mimo obrazu, v režime Auto elektronika mení intenzitu rekuperácie podľa údajov navigácie a radaru, ktorý sleduje premávku pred vami.

Takmer 400 km

Akumulátor má využiteľnú kapacitu 96 kWh, Kia deklaruje kombinovanú spotrebu podľa WLTP 22,8 kWh a dojazd na jedno nabitie 505 km. Ja som testoval auto v období, keď sa ani denné teploty nevyšplhali nad nulu, ale držali sa okolo mínus 2 až 4 stupňov Celzia a v noci klesali k mínus 8 stupňom. Napriek tomu som podľa palubného počítača dokázal jazdiť so spotrebou len mierne nad 23 kWh/100 km. To vtedy, keď som sa v noci vracal z behu. Vtedy kvôli srnkám jazdím trochu pomalšie a svoj podiel na takej nízkej spotrebe malo aj to, že akumulátor bol na začiatku cesty z nabíjačky zohriaty. V zimných podmienkach síce takúto spotrebu reálne nedosiahnete, no dáva to obraz o tom, za koľko budete môcť jazdiť v lete. V skutočnosti však nie je zlá ani celková spotreba, pretože v rámci 1 322 najazdených kilometrov som mal priemernú spotrebu 27,8 kWh/100 km. A to som sa nijako neobmedzoval, jazdil som prirodzene bez toho, aby som sledoval spotrebu či dojazd. Navyše, ako som spomínal, celý čas v zime a, pochopiteľne, na zimných pneumatikách, ktoré čo-to taktiež pridajú na spotrebe. Na jedno nabitie som dokázal najazdiť zhruba 380 km.

Za 15 minút ďalších 219 km

Čo sa týka nabíjania, Kia EV9 má vstavanú nabíjačku na striedavý prúd s výkonom 11 kW. Avšak na rýchlonabíjacej stanici dokáže vďaka 800-voltovej architektúre využiť nabíjací výkon až 210 kW. Na nabíjačke s adekvátnym výkonom by ste tak akumulátor mali z 10 na 80 % nabiť za 24 minút. Zaujímavo vyznie aj údaj, že za 15 minút by ste mali dobiť energiu na ďalších 219 km. To je, samozrejme, maximálny nabíjací výkon a teoretické údaje za ideálnych podmienok, no Kia má aj skutočný priebeh nabíjacej krivky veľmi dobrý. To znamená, že vo veľmi širokom okne dokáže ťahať vysoký nabíjací výkon. Otázne je, aký výkon poskytne nabíjacia stanica. Na Slovensku sa totiž nemôžete spoľahnúť na to, že daná stanica skutočne poskytne taký výkon, aký deklaruje poskytovateľ. Pri rýchlonabíjaní si, samozrejme, veľmi pomôžete, keď do navigácie zadáte cieľ nabíjačky. Vtedy totiž riadiaca jednotka upraví teplotu akumulátora tak, aby hneď od pripojenia na nabíjačku dokázala nabíjať vysokým výkonom.

Keď sa vám pri nabíjaní na verejnej stanici z nejakého dôvodu nechce ísť do reštaurácie alebo tam ani žiadna nie je, tak sa vám môže hodiť relaxačná funkcia oboch predných sedadiel. Na jediné tlačidlo sa upraví poloha sedáku, sklopí operadlo a spredu sa vyklopí opierka nôh, aby ste si čo najlepšie oddýchli. Relaxačnú polohu si navyše vy sami môžete doladiť podľa vašich vlastných preferencií. Prirodzene, túto funkciu využijete za predpokladu, že za vami nie sú deti či iní pasažieri. Už len taká drobnosť, počas nabíjania, samozrejme, funguje vyhrievanie alebo klimatizácia kabíny a tiež vyhrievanie alebo ventilácia sedadiel.

V súvislosti s nabíjaním musím vyzdvihnúť, že Kia EV9 funguje aj opačným smerom, teda, že z nej môžete napájať externý spotrebič, dodávať prúd do domácnosti alebo v prípade potreby nabiť vybitý elektromobil kamaráta. Vy sami si pritom nastavíte, ako veľmi sa môže váš akumulátor vybiť. Klasickú 230-voltovú energiu môžete ťahať zo štandardizovaného konektora v kufri auta alebo prostredníctvom špeciálneho adaptéra priamo z nabíjacieho konektora, teda z konektora, ktorým bežne nabíjate auto. Maximálny výkon V-2-Load je 3,6 kW, pri V-2-Home a V-2-Grid sa bavíme o 11 kilowattoch.

Lepšie než veľmi dobre

Tým, že som hneď na začiatku napísal, že Kia EV9 jazdí lepšie než veľmi dobre, tak som vyzradil pointu. Kia neponúka vzduchový podvozok ani adaptívne tlmiče, konštruktéri sa namiesto toho rozhodli pre pasívne tlmiče, ktoré menia svoju charakteristiku podľa frekvencie impulzov. Navyše pružiny aj tlmiče sú veľmi dobre naladené, preto je EV9-ka na nerovnostiach príjemná a v zákrutách stabilná. Vďaka dobre naladenému podvozku, hmotnosti akumulátora 566,8 kg sústredenej čo najnižšie, 285 milimetrov širokým pneumatikám, dlhému rázvoru osí náprav a inteligentnému pohonu všetkých štyroch kolies môžete zákruty prechádzať celkom svižne. K tomu vám pomôže aj to, že elektronika favorizuje pohon zadných kolies. Pod plynom krásne cítite, ako vám zadok pomáha do zákruty. Samotný podvozok je však nastavený tak, aby bol na hranici fyzikálnych zákonov a priori nedotáčavý. Takýto šmyk totiž ľudia ľahšie zvládnu než pretáčavý. Čo mi trochu chýbalo, je komunikatívnejšie riadenie. Zaujímavou funkciou zadných tlmičov je automatické vyrovnanie svetlej výšky zadnej časti karosérie – samozrejme, na čisto mechanickom princípe. Po pár prepruženiach sa zadná časť auta dá do štandardnej výšky, nezávisle od zaťaženia.

Dokúpte si funkcie!

V tomto segmente sú asistenčné systémy samozrejmosťou – adaptívny tempomat, vedenie v jazdnom pruhu, čítanie dopravných značiek, sledovanie bdelosti vodiča pomocou infrakamery na stĺpiku riadenia. To všetko a omnoho viac máte v štandardnej výbave. Svetlomety majú funkciu vykrývania premávky, no diaľkové svetlá nemajú bohvieaký dosvit ani svetelný jas, ale sú široké. Na druhej strane ich musím pochváliť za to, že majú široký svetelný lúč, takže máte väčšiu šancu včas zbadať srnky vedľa cesty. Zaujímavosťou je personalizácia na odtlačok prsta. Po priložení prsta na snímač si auto „vytiahne“ vaše nastavenia. Jednou z nových funkcií je režim umývania vozidla, ktorý zatvorí všetky otvorené okná vrátane strešného, sklopí vonkajšie zrkadlá, zabezpečí, aby zapustené automatické kľučky dverí zostali zasunuté a zároveň zabráni tomu, aby sa počas umývania otvorilo veko kufra. EV9-ka je prvým vozidlom značky Kia, ktoré môžete aktualizovať prostredníctvom obchodu Kia Connect. Vďaka tomu si budete môcť aktualizovať vaše auto a vybaviť ho funkciami, o ktoré máte záujem. Počas životnosti vozidla budú uvedené aktualizácie zahŕňať všetky prvky vozidla, od bezpečnostných a komfortných prvkov cez jazdné vlastnosti až po informačno-zábavný systém.

  Kia EV9 283 kW AWD GT-Line 1st Edition BMW iX xDrive40 Voyah Free
Cena základ/verzia/test [€] 74 990/82 990/83 880 80 910/80 910/– 85 990/85 990/–
Záruka 7 rokov alebo 150 000 km; na VN akumulátor 7 rokov alebo 150 000 km 2 roky bez obmedzenia km; na VN akumulátor 8 rokov alebo 160 000 km 5 rokov alebo 100 000 km; na VN akumulátor 8 rokov alebo 150 000 km
Motor vpredu Synchrónny elektromotor s permanentným magnetom Synchrónny elektromotor budený elektrickou energiu Synchrónny elektromotor s permanentným magnetom
Max. výkon [kW (k)] 141,3 (192) 190 (258) 160 (218)
Max. krút. moment [Nm] 250 (s funkciou Boost 350) 290 310
Motor vpredu Synchrónny elektromotor s permanentným magnetom Synchrónny elektromotor budený elektrickou energiu Synchrónny elektromotor s permanentným magnetom
Max. výkon [kW (k)] 141,3 (192) 200 (272) 200 (272)
Max. krút. moment [Nm] 350 340 410
Max. kombinovaný výkon [kW (k)] 282,6 (384) 240 (326) 360 (489)
Max. kombinovaný krút. moment [Nm] 600 (s funkciou Boost 700) 630 750
Kapacita akumulátora nominálna/využiteľná[kWh] 99.8/96 76,6/71 106/100
Dojazd WLTP/test [km] 505/~380 404 – 435/– 500/–
Zrýchlenie 0 – 100 km/h [s] 5,3 6,1 4,4
Max. rýchlosť [km/h] 200 200 200
Kombinovaná spotreba podľa WLTP/test [kWh/100 km] 22,8/27,8 19,4 – 21,3/– 20,2/–
Dĺžka/šírka/výška [mm] 5 015/1 980/1 780 4 953/1 967/1 696 4 905/1 950/1 645
Rázvor osí náprav [mm] 3 100 3 000 2 960
Prevádzková hmotnosť/užitočné zaťaženie [kg] 2 664/576 Od 2 440/do 645 Od 2 415/do 530
  Konektivita a batožinový priestor

230 V – 2×

AUX – nie

USB-A – nie

USB-C – 6×

Wi-fi – áno

Zrkadlenie – áno

Uhlopriečka: 12,3

Batožinový priestor: 828 dm3

 

 

Konektivita a batožinový priestor

230 V – nie

AUX – nie

USB-A – nie

USB-C – 6×

Wi-fi – áno

Zrkadlenie – áno

Uhlopriečka: 14,9

Batožinový priestor: 500 dm3

Konektivita a batožinový priestor

230 V – nie

AUX – nie

USB-A – nie

USB-C – 4×

Wi-fi – áno

Zrkadlenie – nie

Uhlopriečka: 12,3

Batožinový priestor: 560 dm3

 

 

 

 

Plusy a mínusy

Kia EV9  
plusy mínusy              
–        ultrarýchle nabíjanie s výkonom 210 kW

–        v ponuke 7-miestna verzia alebo 6-miestna verzia s dvoma otočnými sedadlami v druhom rade

–        výhodná cena

–        technológia V2L

–        sedem miest v sérii

–        slabšia grafika multimediálneho systému

–        slabšie diaľkové svetlá

 

BMW iX  
plusy mínusy
–        imidž značky BMW

–        výborný podvozok

–        možnosť vysokej miery individualizácie

–        skvelé adaptívne svetlomety

–        vycibrená činnosť asistenčných a bezpečnostných systémov

 

–        vyššia cena

–        za mnohé prvky si priplácate

 

 

 

 

Voyah Free  
plusy mínusy
–        výnimočný dizajn

–        výborné odhlučnenie

–        pocit prémiovosti v interiéri

–        k dispozícii aj výškovo nastaviteľný vzduchový podvozok

 

–        neistá budúcnosť servisu

–        chýba RDS a niektoré funkcie, ktoré sú v Európe štandardné

 

 

 

 

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov