Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Namiesto zošrotovania pôjdu na Ukrajinu, povedal primátor Londýna

Majitelia vozidiel, ktoré nemôžu jazdiť v zóne čistej dopravy v Londýne, môžu namiesto zošrotovania urobiť dobrý skutok. A ešte za to dostať zaplatené.

ULEZ (Ultra Low Emission Zone) bola 29. augusta 2023 rozšírená na celý Londýn. Tvrdý odpor obyvateľov nepomohol – odvtedy majú do britskej metropoly s výnimkou Štedrého dňa zakázaný vjazd naftové vozidlá pod normou Euro 6 a benzínové motory s normou nižšou ako Euro 4. To znamená, že aj keď máte auto z roku 2014, stále sa môžete pohybovať po Londýne zadarmo . Zákaz sa dá obísť, ale až po zaplatení pokuty 12,50 £ na deň. Ak to vynásobíme počtom dní, máme ročný poplatok viac než 4 560 libier len za jazdu na 10-ročnom aute.

Teraz však môžu Londýnčania okrem získania 2000 libier urobiť dobrý skutok. Podľa „The Guardian“ môžu obyvatelia od 15. marca 2024 získať kompenzáciu a zároveň spraviť vyhlásenie, že darujú svoje auto Ukrajine.  Autá, ak s tým majiteľ súhlasil, namiesto zošrotovania pôjdu na Ukrajinu.

Téma sa prvýkrát objavila začiatkom roka 2023, keď už boli ohlásené zmeny v zóne ULEZ. Potom starosta Kyjeva a bývalý majster sveta v boxe Wladimir Kličko apeloval, aby ich namiesto zošrotovania áut, ktoré sú stále najvhodnejšie na použitie, poslali do miest, kde majú v súčasnosti cenu zlata – do vojnovej zóny a iných častí Ukrajiny. Starosta Londýna Sadiq Khan to najskôr odmietol a tvrdil, že takýto krok je mimo jeho kompetencie. Nebol presvedčený, že posielanie áut na Ukrajinu bude pre Londýnčanov výhodné. Ak by takéto rozhodnutie nebolo, zákon by mu takéto rozhodnutie zakazoval.

A čo si vy myslíte o takejto formy “pomoci”? Píšte nám do komentárov.

Čo najviac štve záchranárov, keď hlásia nehodu svedkovia?

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov