Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Etiópia zakazuje dovoz spaľovacích áut. Dôvod prekvapí

Ak budú chcieť Etiópčania dovážať autá zo zahraničia, budú si musieť vybrať elektrické modely – o tom rozhodla vláda. Aj keď sa v pozadí hovorí o ekológii, ide o okrajovú záležitosť. Pre Etiópiu sú dôležitejšie ekonomické argumenty.

Každým rokom sa približujeme ku koncu éry spaľovacích áut, aspoň podľa aktuálne platných predpisov. V Európskej únii má zákaz predaja spaľovacích motorov vstúpiť do platnosti v roku 2035 a podobné sú aj predstavy iných krajín. Na niektorých miestach sa však má zákaz realizovať ešte rýchlejšie – napríklad Kalifornia ho chce už v roku 2030.

Keď sa však o úplnom prechode na elektromobily alebo aspoň o termíne tejto udalosti čoraz viac pochybuje, prichádza Etiópia celá v bielom. Krajina oznámila, že úplne zakazuje dovoz spaľovacích áut na súkromné ​​účely. Ak si chce občan doviezť auto z cudziny, bude to musieť byť elektromobil.

 

Čo však v skutočnosti stojí za takýmto radikálnym krokom etiópskej vlády? Podľa odborníkov za to môže pretrvávajúca závislosť krajiny od fosílnych palív, čo má vplyv na nedostatok cudzích mien v štátnej pokladnici. Etiópia vynakladá ročne až 5 miliárd USD na dovoz ropy a prevažná väčšina „čierneho zlata“ končí v palivových nádržiach áut. Samozrejme sa spomína aj starostlivosť o životné prostredie, no tá sa v tomto prípade zdá byť druhoradá.

 

Neznamená to však, že obyvatelia prídu do kontaktu s elektromobilmi až teraz – tie sa môžu pochváliť rastúcou obľubou v Etiópii. Benzín je oveľa drahší ako elektrina a Etiópia kladie veľký dôraz na získavanie zelenej energie – v súčasnosti až 97 %. všetkej elektriny pochádza z obnoviteľných zdrojov.

 

Zákaz vyvoláva v spoločnosti zmiešané pocity. Podporovatelia poukazujú na obavy o životné prostredie, dotácie a ceny palív. Na druhej strane je tu veľká skupina vodičov, ktorí elektromobily buď nemajú radi, alebo nie sú o nich presvedčení. Otázna je aj infraštruktúra – podľa mnohých nie je dostatočne rozvinutá, aby zvládla nárast počtu elektromobilov v uliciach.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov