Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Parkovanie v Európe. EÚ chce nový doklad

Európska komisia oznámila svoj zámer iniciovať práce na celoeurópskom preukaze pre osoby so zdravotným postihnutím a súvisiacej parkovacej karte. K dispozícii bude aj elektronická verzia.

Ľudí so zdravotným postihnutím možno čoskoro čaká veľká zmena. Európska únia im chce uľahčiť cestovanie do zahraničia prijatím celoeurópskej parkovacej karty, ktorá ich oprávňuje obsadzovať určené parkovacie miesta. Takéto karty by sa vydávali podľa pravidiel platných v krajine bydliska. To isté by platilo aj pre ich najbližších, ktorí im pomáhajú.

 

Ako poznamenal Európsky parlament , preukaz bude dostupný aj v elektronickej verzii . Otázkou zostáva, aký rozsiahly bude jeho systém. EÚ v súčasnosti pracuje aj na celoeurópskom digitálnom vodičskom preukaze. Tá má – vďaka aplikácii – poskytnúť identifikáciu policajtovi z inej krajiny EÚ, aj keď zabudneme alebo stratíme doklad o vodičskom preukaze. Otázkou zostáva, či budú mať zahraniční policajti jednoduchý prístup k údajom o vodičoch. V prípade ľudí so zdravotným postihnutím sa to môže ukázať ako dôležité, pretože by to polícii umožnilo rýchlo overiť, či je karta vystavená na čelnom skle auta zaparkovaného skutočne autentická a nie sfalšovaná.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov