Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Listáreň: Transalp alebo CB550X?

Vaša otázka

Dobrý deň,

som dlhoročným vlastníkom Hondy CB500X, mám ešte prvú generáciu od novoty, no už nejaký čas rozmýšľam nad kúpou novej. Všetky testy totiž hovoria, že je výrazný „apgrejd“ voči všetkým predošlým modelom. Teraz mi však vŕta hlavou Transalp. Čo si myslíte, oplatí sa mi ísť do väčšieho Transalpu alebo mám ostať pri CB500X-ke?

Ďakujem.

Juraj

Listáreň: Státie s naštartovaným motorom

Naša odpoveď

Dobrý deň,

cenový rozdiel je 3 300 eur – Transalp stojí v základe 9 990 eur, CB500X iba 6 690 – a to nie je málo. Preto si musíte poriadne zvážiť, na čo budete motorku využívať, resp. čo od nej očakávate. Transalp je jednoznačne silnejší, navyše má otáčkovejší motor, takže jazda je dynamickejšia a adrenalínovejšia, predbiehanie rýchlejšie, a teda bezpečnejšie. Keď vám však doteraz stačil výkon 500-ky, potom výkon nebude rozhodujúci. Podvozkovo sú oba modely geniálne, ale Transalp má nepochybne technologicky navrch – vpredu má 43-milimetrový tlmič namiesto 41-milimetrového, vzadu má hliníkovú vidlicu namiesto oceľovej, má tlmiče Showa… Otázne je, či ten rozdiel aj dokážete využiť. Transalp má sofistikovanejšiu elektroniku – jazdné režimy, ride-by-wire, trakčnú kontrolu. Keď chcete „porásť“, častejšie chcete robiť dlhé výlety, chcete jazdiť rýchlejšie, chcete jazdiť vo dvojici, resp. s ťažšou batožinou, potom sa oplatí ísť do Transalpu. Keď vám ale aj doteraz vyhovovala 500-ka a chcete len „apgrejd“ motorky, potom ostaňte pri novej CB500X-ke a ušetrené eurá využite inak.

Diskusia 1
  1. Tono Používateľ hovorí

    a co tak si zarezervovat skusobnu jazdu s oboma a potom zvazit cenu a svoje pocity a zvazit, ci potrebujes novu, a ak ani, ze ktoru.
    Keby si nemal jasne co chces bolo by to komplikovane, ale toto su len dve skusobne jazdy. A ako treti parameter k cene a svojim pocitom mozes brat aj dodaciu dobu, aj ked ta asi u teba nehra hlavnu rolu, kedze sa mas na com vozit

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov