Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Cesty čaká sviatočný nápor, vieme o koľko narastie intenzita

Blížiace sa predvianočné obdobie výrazne rozprúdi dopravu na diaľniciach. S najväčším náporom počítame počas piatka (22.12.) V tento deň predpokladáme nárast dopravy aj o viac ako 40 percent. Motoristov chceme poprosiť o zvýšenie pozornosti a tiež o ohľaduplnú a bezpečnú jazdu.

V porovnaní s bežným pracovným dňom očakáva NDS nárast dopravy na výjazde z hlavného mesta (smer ZA), na liptovskej D1, na vjazde do Prešova (v smere z BA) či na diaľnici D2 z Českej republiky, ale aj ťahu R1 v smere do Banskej Bystrice a na ťahu R2 v smere do Lučenca. Očakávané prognózy dopravných intenzít na vyššie spomínaných úsekoch sú zhruba takéto:

  • D1 Bratislava – Zlaté piesky – Bernolákovo: nárast o 33%
  • D1 Ivachnová – Liptovský  Mikuláš: nárast o 43%
  • D1 Chminianska Nová Ves – Prešov – západ: nárast o 28%
  • D2 št. hranica SK/CZ – Kúty: nárast o 44%
  • D3 Žilina – Žilina – západ: nárast o 28%
  • R1 Trnava – Vlčkovce – sever: nárast o 18%
  • R2 Mýtna – Lovinobaňa: nárast o 30%
Zvýšený nápor bude aj po Vianociach

Rovnako treba počítať s nárastom počtu osobných a nákladných áut na diaľniciach aj po sviatkoch, avšak spiatočné cesty si môžu motoristi rozložiť do širšieho časového intervalu. Z tohto dôvodu predpokladá NDS, že v prvé januárové dni môže byť nárast dopravy na úrovni maximálne 20%.

Po novom prešovskom obchvate jazdí denne tisícka nákladných áut

Od otvorenia úseku R4 Prešov, severný obchvat s tunelom Bikoš zaznamenala NDS maximálnu dennú intenzitu na úrovni približne 6 600 vozidiel, počas pracovných dní je intenzita na úrovni 5-tisíc áut denne. Zhruba pätinu tvoria nákladné vozidlá, ktoré takto obchádzajú centrum Prešova.

Očakávajú, že čísla budú v priebehu ďalšieho obdobia rásť a po dobudovaní druhej etapy predpokladajú intenzity dopravy až na úrovni 15 000 vozidiel denne.

Pokojnejší život v Prešove a okolitých obciach nie je jediným benefitom R4. Motoristom podľa dopravnej situácie v meste môže ušetriť aj viac ako 10 minút, navyše jazda po rýchlostnej ceste je vždy plynulejšia, čo šetrí aj pohonné látky a vyznačuje sa vyššou mierou bezpečnosti.

Diaľničná patrola je pripravená pomôcť

Posádky Diaľničnej patroly NDS poslúžia motoristom aj počas vianočného obdobia. Diaľničná patrola je k dispozícii nonstop – 24 hodín denne, 7 dní v týždni a je kompletne vyzbrojená potrebnou výbavou. Neváhajte sa na ňu obrátiť v prípade núdze. Patrolu si privoláte buď prostredníctvom bezplatného čísla 0800 100 007 alebo ešte jednoduchšie – cez mobilnú aplikáciu ViaRest.

Nezabúdajte na diaľničnú známku

Motoristom pripomíname, že pri jazde diaľnicou treba mať kúpenú elektronickú diaľničnú známku. Jazda po diaľnici bez známky je porušením zákona a môžete očakávať pokutu. Je lepšie jej predísť, kúpa diaľničnej známky je jednoduchá. Okrem fyzického nákupu na čerpacích staniciach môže motorista využiť aj náš oficiálny internetový portál alebo mobilnú aplikáciu eznamka.

A čo tie svetlá?

V zime sa rýchlo mení viditeľnosť. Veľa vodičov to buď s hmlovkami preháňa, alebo tu je druhý extrém, jazdia na dennom svietení. Za zníženej viditeľnosti preto dbajte na správne osvetlenie!

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov