Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW X2 a BMW iX2 úplne nové modely vždy len s touto prevodovkou

BMW X2 je automobil, ktorý ako prvý predstavil koncept vozidla Sports Activity Coupé (SAC) v segmente prémiových kompaktných vozidiel. Teraz prichádza na scénu ešte výraznejšia, ešte športovejšia a ešte viac do budúcnosti orientovaná druhá generácia. Výrazne väčšie rozmery a výrazná silueta kupé ukazujú na dizajne exteriéru jasný vývojový skok nového BMW X2.

Celosvetové uvedenie na trh sa začne v marci 2024 s plne elektrickým modelom BMW iX2 xDrive30 , s výkonným modelom BMW X2 M35i xDrive, s ďalšou benzínovou verziou, ako aj s jedným naftovým motorom. V lete 2024 pribudne do ponuky druhý plne elektrický variant a ďalší model s naftovým motorom.

Nové modely BMW X2 a BMW iX2 sa budú flexibilne vyrábať na rovnakej montážnej linke v závode spoločnosti BMW Group v Regensburgu. V závode v Regensburgu sa vyrábajú aj vysokonapäťové batérie pre plne elektrickú verziu. Nový model BMW iX2 pomôže spoločnosti BMW Group v ďalšom zrýchľovaní nábehu elektrickej mobility. Okrem toho podčiarkuje schopnosť progresívneho prémiového charakteru kompaktného SAC robiť ďalšie pokroky v oblasti trvalej udržateľnosti, ktorá zahŕňa celý životný cyklus vozidla – od výroby šetriacej zdroje, cez fázu používania, až po následnú recykláciu.

 

The first-ever BMW iX2 xDrive30 - Product highlights (10/2023).
The first-ever BMW iX2 xDrive30 – Product highlights (10/2023).
The first-ever BMW iX2 xDrive30 - Product highlights (10/2023).

Nový model BMW X2 narástol oproti svojmu predchodcovi o 194 mm na dĺžku 4 554 mm, o 21 mm na šírku 1 845 mm a o 64 mm na výšku 1 590 mm. Dlhší rázvor a širšie rozchody prinášajú viac miesta na piatich sedadlách aj v batožinovom priestore. Nový model X2 ponúka v závislosti od verzie maximálny objem 560 – 1 470 l. BMW iX2 ponúka od 525 do 1 400 l. Vzpriamená predná časť nového modelu BMW X2, špecifická pre daný model, vyžaruje sebavedomie a nápadnú prítomnosť na ceste. Definujú ho výrazné LED svetlomety a takmer šesťuholníková BMW maska chladiča, ktorá, ako prvá v segmente prémiových kompaktných vozidiel, môže byť voliteľne vybavená obrysovým osvetlením BMW Iconic Glow. V zozname možností sú aj adaptívne LED svetlomety s neoslňujúcimi matrixovými diaľkovými svetlami.

Línia strechy, ktorá neprerušovane prechádza do zadnej časti, vytvára štíhlu siluetu v tvare kupé a proporcie v charakteristickom štýle modelov z kategórie SAC značky BMW. Vzadu vystupujú do popredia výrazne rozšírené blatníky kolies a svalnaté ramená. Horizontálne obrysy tvaru zadných svetiel špecifické pre daný model dopĺňajú športový vkus, rovnako ako spojler v štýle Gurney a pútavý zadný nárazník.

Dizajnové prvky špecifické pre M, ako sú dva páry koncoviek výfuku integrované do zadného nárazníka, dodávajú verzii BMW X2 M35i xDrive mimoriadne dynamickú auru. Balík M Sport je dostupný pre všetky ostatné modelové verzie vrátane nového modelu BMW iX2 a prináša aerodynamicky upravené detaily exteriéru. V zozname možností sa nachádza aj balík M Sport Pack Pro, ktorý, okrem iného, pridáva rozšírené vonkajšie prvky M High-gloss Shadowline, M svetlá Shadowline, M zadný spojler a brzdový systém M Sport s červenými strmeňmi.

Prémiové prostredie so športovou príchuťou; pôsobivá funkčnosť

Novo vyvinuté sedadlá môže pokrývať perforované čalúnenie Veganza a koža Vernasca s atraktívnym prešívaním, alternatívy k štandardnému látkovému čalúneniu. Zákazníci si môžu vybrať aj športové sedadlá, elektrické nastavovanie sedadiel s pamäťovou funkciou, bedrovú opierku a masážnu funkciu. Ďalšie vylepšenia sa týkali akustického komfortu a ochrany cestujúcich. Štandardná výbava teraz obsahuje aj stredový airbag medzi sedadlom vodiča a predným spolujazdcom.

Rozšírená štandardná výbava, cielená individualizácia

Dvojzónová automatická klimatizácia, navigačný systém BMW Maps a športový kožený volant tvoria súčasť štandardnej výbavy nového modelu BMW X2 rovnako ako automatické ovládanie dverí batožinového priestoru, štyri porty USB-C a 12 V napájacia zásuvka na stredovej konzole a v batožinovom priestore. V porovnaní s predchádzajúcim modelom sa výrazne zvýšil aj počet dostupných asistenčných systémov a digitálnych služieb.

Novo štruktúrované balíky výbavy umožňujú cielenú individualizáciu vozidla. Medzi možnosti na zvýraznenie jeho prémiového charakteru patrí balík zrkadiel, vyhrievanie volantu a ozvučenie Harman Kardon. Na vrchole zoznamu doplnkov sa nachádza panoramatické sklenené strešné okno, ktorého tmavo tónovaný jednodielny sklenený povrch siaha až po čelné sklo a rám strechy siaha na oboch stranách ďaleko dozadu až do zadnej časti strechy. Na požiadanie sa dodáva aj elektricky ovládané ťažné zariadenie.

BMW iX2: prémiová elektrická mobilita v kompaktnom SAC

Plne elektrický variant bude súčasťou nového radu SAC od uvedenia na trh v podobe modelu BMW iX2 xDrive30. Jeho dve vysoko integrované pohonné jednotky, jedna na prednej náprave a jedna na zadnej, dodávajú systémový výkon 230 kW (313 k) (vrátane dočasného zvýšenia výkonu) a systémový krútiaci moment 494 Nm. Model BMW iX2 xDrive30 zrýchli z 0 na 100 km/h za 5,6 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 180 km/h. Kombinácia pôsobivých 64,8 kWh využiteľnej energie vysokonapäťovej batérie a vysokej účinnosti pohonného systému umožňujú podľa cyklu WLTP dojazd do vzdialenosti 417 – 449 kilometrov.

 

Výkonný model BMW X2 M35i xDrive dostupný od uvedenia na trh

Výkonný model dostupný od uvedenia nového BMW X2 má ešte výraznejšie podčiarknuť dynamický charakter nového modelu BMW X2 M35i xDrive s nezameniteľným M dizajnom a jazdnými vlastnosťami. Jeho 2,0-litrový štvorvalcový motor produkuje v Európe maximálny výkon 221 kW (300 k).

The all-new BMW X2 M35i xDrive - Product highlights (10/2023).
The all-new BMW X2 M35i xDrive – Product highlights (10/2023).
The all-new BMW X2 M35i xDrive - Product highlights (10/2023).

Nový model BMW X2 M35i xDrive šprintuje z pokoja na 100 km/h za 5,4 sekundy. Vyladenie podvozku špecifické pre M sa spája s inteligentným pohonom všetkých kolies BMW xDrive, aby poskytovalo vynikajúce jazdné vlastnosti. Jeho štandardné adaptívne M odpruženie zvyšuje agilitu aj komfort pri jazde na dlhé vzdialenosti. Brzdy M Compound tvoria súčasť voliteľnej výbavy.

Úsporné benzínové a naftové motory, sériovo dodávaná sedemstupňová dvojspojková prevodovka Steptronic

Benzínový trojvalcový agregát z najnovšej modulárnej generácie rodiny motorov Efficient Dynamics poháňa nový model BMW X2 sDrive20i. V spojení so 48 V mild hybridným systémom poskytuje 1,5-litrový motor maximálny výkon 125 kW (170 k) (vyvinutý kombináciou spaľovacieho motora s výkonom až 115 kW (156 k) a zabudovaného elektromotora s výkonom 14 kW (19 k).

Štvorvalcový naftový motor v novom modeli BMW X2 sDrive18d prešiel rozsiahlou modernizáciou. Produkuje maximálny výkon 110 kW (150 k). Všetky spaľovacie motory dostupné pre nový modelový rad BMW X2 štandardne spolupracujú so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou Steptronic.

Optimálna kombinácia agility a jazdného komfortu, 21-palcové kolesá z ľahkej zliatiny, ktoré sú prvýkrát dostupné pre kompaktný model BMW

Premyslená technológia podvozka kompaktného SAC vytvára dokonale harmonickú rovnováhu medzi športovým, agilným ovládaním na jednej strane a komfortom na dlhé vzdialenosti na strane druhej. Všetky potrebné nástroje poskytuje konštrukcia karosérie, ktorá znižuje hmotnosť a zároveň zvyšuje tuhosť, dlhý rázvor, širší rozchod ako predchádzajúci model a cielené vylepšenia jednokĺbovej odpruženej nápravy vpredu a trojprvkovej zadnej nápravy. Nový model BMW X2 štandardne dostal obmedzovač preklzu kolies v blízkosti aktuátora, ktorý pomáha trakcii aj smerovej stabilite. Medzi ďalšie novinky patrí integrovaný brzdový systém a prídavné tlmenie prednej nápravy závislé od zdvihu. Voliteľný adaptívny M podvozok ponúka frekvenčne selektívne tlmenie, športové riadenie a zníženie svetlej výšky o 15 milimetrov.

Nový model BMW iX2 xDrive30 jazdí štandardne na 17-palcových diskoch kolies z ľahkej zliatiny s aerodynamicky optimalizovaným dizajnom. Modely BMW X2 sDrive20i a BMW X2 sDrive18d opúšťajú továreň na 18-palcových diskoch kolies z ľahkej zliatiny, zatiaľ čo nové BMW X2 M35i xDrive prichádza s 20-palcovými M diskami kolies z ľahkej zliatiny. Voliteľne sú k dispozícii ďalšie disky kolies z ľahkej zliatiny s priemerom od 18 do 21 palcov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov