Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volvo EX90 – Jedinečné “Thorove” svetlá sú od firmy, ktorá je aj na Slovensku

Nové SUV od švédskej automobilky bude mať jedinečne navrhnuté LED svetlomety od spoločnosti ZKW v tvare Thorovho kladiva

Spoločnosť ZKW má okrem iného aj závod v Krušovciach a špecializuje sa na automobilové osvetlenie. ZKW teraz vybavilo úplne nové elektrické SUV Volvo EX90 vysokokvalitnými LED svetlometmi s jedinečným dizajnom inšpirovaným Thorovým kladivom.

Základom sú digitálne HD svetelné moduly s rozlíšením viac ako 1,3 milióna pixelov, ktoré vytvárajú presne ovládateľný svetelný obraz na ceste. Moderné svetlo sa dynamicky prispôsobuje situácii v premávke a precízne zachytáva ostatných účastníkov cestnej premávky. Systém tak prispieva k vysokej úrovni bezpečnosti vodičov, chodcov a zvierat. Jedinečným prvkom vysokokvalitných LED svetlometov je možnosť prepnutia denných svetiel do tvaru kladivka, typického pre švédsku značku. Po prepnutí na diaľkové svetlá sa denné svetlá rozdelia nahor a nadol, čím sa odhalí hlavný svetlomet. “Jedinečné predné osvetlenie, ktoré je pre značku charakteristické, spája výnimočný dizajn s inovatívnou svetelnou technológiou, ktorá aktívne prispieva k vysokej úrovni bezpečnosti na cestách,” vysvetľuje Dr. Wilhelm Steger, generálny riaditeľ spoločnosti ZKW Group. 

Svetlomety nového SUV sú evolúciou charakteristického dizajnu svetlometov, ktorý značka prvýkrát predstavila v roku 2015 na druhej generácii modelu XC90. Svetelné LED prvky denných svetiel tvoria dizajn v tvare kladiva, pričom hlava je rozdelená na šesť svetelných segmentov, kým rukoväť tvorí ďalších desať prvkov. Ak prepnete na hlavné svetlo, kladivo sa horizontálne rozdelí a odkryje hlavný svetlomet. Tento pohyb slúži nielen na prepnutie z denného na diaľkové, ale takýmto “žmurknutím” svetlometov vizuálne dopĺňa štartovaciu sekvenciu vozidla. “Funkcia animovaného svetla je jedinečná a dostupná len u tohto výrobcu, vysvetľuje Dr. Steger.

LED pixelové svetlo s vysokým rozlíšením

Ako základ svetlometu používa spoločnosť ZKW svetelný modul “Segment Light”, ktorý kombinuje maticové diaľkové a stretávacie svetlo. Signalizačný svetelný systém kombinuje denné osvetlenie, stretávacie (pozičné) svetlo a smerovkové svetlo v mimoriadne kompaktnej forme a nápadnom dizajne. Denné svetlo, ktoré je pohyblivé vďaka inovatívnej kinematike, dodáva úplne novému SUV jedinečný vzhľad. Keď je vozidlo odomknuté, jednotlivé prvky svetlometov blikajú jeden za druhým a potom sa roztvoria, aby s blikacím efektom odhalili diaľkové svetlá. Inteligentné svetlomety boli vyvinuté v závode ZKW vo Wieselburgu a vyrábajú sa v závodoch ZKW v Silao (Mexiko) a Dalian (Čína). “Použitím recyklovaného plastového granulátu a hliníka vyrobeného zo 40 % recyklovaných surovín výrazne prispievame k udržateľnosti,” hovorí Dr. Steger.

Vysoké nároky na dizajn

Pri vývoji high-tech svetlometu bolo potrebné zohľadniť viaceré požiadavky. V prvom rade musel systém vydržať minimálne 500 000 cyklov otvorenia a zatvorenia a to pri všetkých vplyvoch prostredia. Okrem toho musela horizontálna časť denného svetla dosiahnuť svoju koncovú polohu, kde sa uvoľnia hlavné svetelné funkcie, do 500 milisekúnd. Popri tom všetkom sa vyžadovala nízka hmotnosť pohyblivých častí, avšak pri súčasnej homogenite denného svetla. “Naše vývojové oddelenie dokázalo s veľkým nasadením splniť vysoké požiadavky značky na dizajn,” hodnotí Dr. Steger.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov