Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ineos Grenadier: Plnokrvný off-road už aj na Slovensku!

Spojenie britského dizajnu a nemeckej technickej presnosti so sebou prináša auto, o akom sme už ani nesnívali.

Na prezentáciu úplne nového auta na našom trhu nás pozvala spoločnosť T.O.P. Auto Bratislava, ktorá je už desaťročia autorizovaným predajcom a servisným miestom pre vozidlá značky Volvo. Po novom do ich portfólia patrí aj britská značka Ineos. Na úvod nášho stretnutia zaznel zaujímavý príbeh:

“V roku 2017 Sir Jim Ratcliffe, automobilový nadšenec a dobrodruh, začal uskutočňovať myšlienku zaplnenia medzery na off-road trhu. Cieľom sa stalo jednoduché, funkčné a spoľahlivé 4×4 vozidlo, ktoré by zároveň vyhovovalo súčasným moderným požiadavkám. Ineos Grenadier má ambície úplne prekopať a oživiť trh s pracovnými terénnymi vozidlami. V dnešnej dobe nielen emisných predpisov segment klasických terénnych vozidiel trpí a v Európe by ste jeho zástupcov spočítali na prstoch jednej ruky. Pritom terénne vozidlá plnia dôležitú funkciu a na prácu ich potrebuje veľké množstvo firiem a inštitúcií rôznych odvetví”.

Po osobnom kontakte musíme uznať, že výsledok stojí za to. Inšpiráciou pre vznik britsko-nemeckej novinky bol síce legendárny starý Land Rover Defender, avšak Ineos Grenadier je od prvej po poslednú súčiastku novým autom. Aktuálne sa ponúka vo viacerých karosárskych verziách – dvoj alebo päťmiestny Station Wagon si môžete kúpiť ako osobné aj úžitkové auto, no a v ponuke je aj pick-up pod názvom Quartermaster. Auto má poctivý rebrinový rám, pohon štyroch kolies s možnosťou uzavretia všetkých troch diferenciálov či dvojstupňovú redukčnú prevodovku a, mimochodom, hovoríme o aute s dvoma tuhými nápravami. 

Dokonalá skladačka?

Motory od BMW, podvozok a pruženie od firmy Magna Powertrain, prevodovka od ZF, uzávierky diferenciálov od spoločnosti Eaton, sedadlá od Recaro a brzdový systém Brembo. Nespomenuli sme síce  všetky firmy, ktoré sa na modeli Grenadier podieľajú, no už aj táto vzorka hovorí jasnou rečou. Novinka sa napokon skladá v nemeckom meste Hambach, autá značky Ineos schádzajú z výrobnej linky fabriky, ktorú britská automobilka odkúpila od Mercedesu. 

Pod kapotou pracuje trojlitrový radový šesťvalec – buď na benzín, alebo na naftu. Benzínový motor má parametre 210 kW (286 k) / 450 Nm a naftový 183 kW (249 k) / 550 Nm. Automatická prevodovka využíva 8 rýchlostných stupňov. Ineos Grenadier nie je masová tuctovka a ani nikdy nebude. Nepochybujeme však o tom, že aj na Slovensku sa do tohto auta zamiluje množstvo ľudí. 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov