Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai SANTA FE – Radikálna transformácia so zameraním na priestor

Piata generácia modelu Hyundai SANTA FE umocňuje príťažlivosť stredne veľkého SUV vhodného do mesta a pripraveného na dobrodružstvo, a to aj vďaka najlepšiemu vnútornému priestoru v triede pripomínajúcemu terasu. Podarilo sa to dosiahnuť dlhším rázvorom a väčším otvorom, ktorý vznikne po otvorení veka batožinového priestoru. Dlhší rázvor umožňuje novému modelu ponúknuť pohodlnejšie sedenie v treťom rade sedadiel.

Hranatý tvar a dlhý rázvor pomáhajú podčiarknuť výrazný vzhľad, zatiaľ čo výrazný,
no jemne spracovaný dizajn exteriéru sa dobre hodí do mestského, aj do prírodného prostredia. Predná časť úplne nového modelu SANTA FE na prvý pohľad pôsobí vďaka vysokej kapote, svetlometom v tvare písmena H a ostro ohraničeným blatníkom výrazným dojmom. Svetlomety v tvare písmena H a dizajn spodnej časti predného nárazníka čerpajú inšpiráciu zo znaku Hyundai a vytvárajú odvážny a výrazný imidž.

Dlhší rázvor dodáva úplne novému modelu SANTA FE pocit vznešenosti. Čisté bočné tvary dopĺňajú výrazná línia strechy, veľkorysý objemom okolo blatníkov, robustné blatníky, kratší predný previs
a 21-palcové disky kolies s nápadným dizajnom.

Pohľad zozadu, ktorý sa vyznačuje širším vekom batožinového priestoru, posilňuje pocit odolnosti a zároveň vytvára jednoduchší, plastický vzhľad. Zadné svetlá v tvare písmena H ladia s prednými svetlami v tvare písmena H a dotvárajú charakteristický vzhľad úplne nového modelu SANTA FE.

Na svetových trhoch je nový model dostupný v 10 farbách exteriéru, vrátane čiernej Abyss Black Pearl, bielej Creamy White Pearl, bielej Creamy White Matte, striebornej Typhoon Silver Metallic, sivej Magnetic Grey Metallic, zelenej Ocado Green Pearl, oranžovej Terracotta Orange, fialovej Cyber Sage Pearl, mosadznej Earthy Brass Metallic Matte a modrej Pebble Blue Pearl.

Úplne nový interiér vytvára kontrast k exteriéru tým, že zdôrazňuje horizontálne a vertikálne dizajnové prvky a ladí s tónom a náladou exteriéru. Dizajn v tvare písmena H sa nachádza na palubnej doske a otvoroch klimatizácie, aby zvýšil pocit otvorenosti a vytvoril jedinečnú dizajnovú rovnováhu. Nový interiér prichádza s užitočnými funkciami, ako sú UV-C sterilizačný priečinok a duálny systém bezdrôtového nabíjania pre smartfóny, aby tak vznikol sofistikovaný užívateľský zážitok s praktickými vlastnosťami SUV. Prvý panoramatický zakrivený displej modelu SANTA FE vo svojej triede, ktorý zahŕňa 12,3-palcovú digitálnu prístrojovú dosku a informačno-zábavný systém, zlepšuje výhľad vodiča a vytvára pocit luxusu.

S dlhším rázvorom ponúka na svoju triedu špičkový vnútorný priestor. Plne sklopné sedadlá v druhom a treťom rade vytvárajú vzadu priestor podobný terase so širším otvorom batožinového priestoru, vďaka čomu si majitelia môžu pohodlne užívať okolie. Tento príťažlivý prvok odráža využitie zberu veľkých dát spoločnosťou Hyundai Motor na identifikáciu záujmu zákazníkov o najnovšie trendy outdoorového životného štýlu, ako sú kempovanie v aute a dobrodružstvá náročné na vybavenie. Celý interiér modelu SANTA FE využíva ekologické materiály na mäkké povrchy, ako sú čalúnenie stropu, koberce, poťahy operadiel a sedadiel, ako aj napríklad na palubnú dosku, obloženie dverí a sedadlá. Najmä koženkové sedačky sú vyrobené z materiálov, ktoré minimalizujú riziká pre ľudské zdravie a v Európe získali certifikát Class 1 – bezpečné pre dojčatá do veku 3 rokov.

Úplne nový model SANTA FE ponúka na výber päť farieb interiéru vrátane čiernej Obsidian Black, sivej Supersonic Grey, hnedej Pecan Brown, zelenej Forest Green a čiernej Black Ink.

Praktický profil karosérie uľahčuje mestské aj outdoorové aktivity

Úplne nový model SANTA FE ponúka na svoju triedu špičkový objem batožinového priestoru
a veľkorysé otváranie veka batožinového priestoru, čo je skvelé pre mestský životný štýl a zapôsobí pri outdoorových aktivitách, pričom ponúka dostatok priestoru na všetko – od športového
po kempingové vybavenie. Nový model maximalizuje využitie vo vonkajšom prostredí vďaka skrytému pomocnému úchopu umiestnenému v C-stĺpiku, čo zlepšuje prístup na strechu.

V prípade úplne nového modelu SANTA FE dala automobilka Hyundai prednosť vnútornému priestoru zväčšením priestoru na nohy v druhom a v treťom rade. SUV ponúka v treťom rade najviac komfortu vo svojej triede (so sklápaním sedadiel tretieho radu) a väčšiu vnútornú výšku, čím reaguje na spätnú väzbu od zákazníkov Dĺžka priestoru pre nohy v druhom rade modelu SANTA FE s benzínovým pohonom sa zväčšila
o 35 mm na 1 075 mm. Dĺžka priestoru na nohy v druhom rade s hybridným pohonom sa zväčšila
o 20 mm na 1 055 mm. Dĺžka priestoru na nohy v treťom rade sa zväčšila o 15 mm na 761 mm.[3]

 Relaxačné sedadlo s opierkou nôh v prvom rade umožňuje cestujúcim relaxovať v pohodlnej polohe, ktorá pomáha pasažierom simulovať beztiažový zážitok. Vďaka 6,6-palcovému plne dotykovému displeju ovládania klimatizácie je nastavenie vykurovania a chladenia ešte intuitívnejšie.

Medzi ďalšie praktické funkcie úplne nového modelu SANTA FE patrí jeho vysokorýchlostný duálny systém bezdrôtového nabíjania smartfónov. Jeho súčasť tvorí aj USB-C konektor (max. 27 W). Okrem toho sa na vrchnej časti skrinky priestoru pred vodičom nového modelu SANTA FE nachádza aj prvý UV-C sterilizačný priečinok svojho druhu, ktorý umožňuje jednoduchú sterilizáciu často používaných predmetov, ako sú mobilné telefóny, peňaženky a podobne.

Dostatok úsporných pohonov na dochádzanie do mesta aj na outdoorové dobrodružstvá

V Európe si záujemcovia o nový model SANTA FE môžu vybrať z dvoch možností pohonu vrátane 1,6-litrového preplňovaného hybridného pohonu (Gamma III 1.6 T-GDI HEV – 6AT), alebo 1,6-litrového preplňovaného plug-in hybridného pohonu (Gamma III 1.6 T-GDI PHEV – 6AT) s maximálnym výkonom motora 117 kW (160 k) a maximálnym krútiacim momentom 265 Nm.

Technické údaje Úplne nový model SANTA FE
Gamma III 1.6 T-GDI HEV (6AT) Maximálny výkon motora 132 kW (180 k)

a maximálny krútiaci moment 265 Nm

Gamma III 1.6 T-GDI PHEV (6AT) Maximálny výkon motora 117 kW (160 k)

a maximálny krútiaci moment 265 Nm4

Rozmery Dĺžka 4 830 mm
Šírka 1 900 mm
Výška Strecha: 1 720 mm/Strešný nosič: 1 770 mm

Strecha: 1 730 mm/strešný nosič: 1 780 mm (verzia Calligraphy)

Rázvor kolies 2 815 mm
Priestor na hlavu

(Bez/so strešným oknom)

Vpredu 1 045 /1 020 mm
2. rad 1 030/1 007 mm
3. rad 958 mm
Priestor na nohy Vpredu 1 052 mm
2. rad 1 075 mm
3. rad 761 mm
Priestor na ramená Vpredu 1 511 mm
2. rad 1 475 mm
3. rad 1 360 mm
Objem batožinového priestoru/šírka otvoru veka 725 l[4]/1 275 mm
(+91 l/+145 mm oproti predchádzajúcemu modelu SANTA FE)
Pohonné ústrojenstvo 1.6 T-GDI HEV 1.6 T-GDI PHEV
Hmotnosť (kg) 2 225 2 295
0 – 100 km/h (s) 9,5 9,1
Najvyššia rýchlosť (km/h) 190 190
Spotreba paliva
(l/100 km)
6,45 1,6
Pneumatiky 235/60R 18, 255/45R 20, 255/45R 21
Brzdový systém Predné
Zadné
Farby exteriéru 10 farieb exteriéru na svetových trhoch: čierna Abyss Black Pearl, biela Creamy White Pearl, biela Creamy White Matte, strieborná Typhoon Silver Metallic, sivá Magnetic Grey Metallic, zelená Ocado Green Pearl, oranžová Terracotta Orange, fialová Cyber Sage Pearl, mosadzná Earthy Brass Metallic Matte a modrá Pebble Blue Pearl.
Farby interiéru čierna Obsidian Black, sivá Supersonic Grey, hnedá Pecan Brown, zelená Forest Green a čierna Black Ink.

[1] Ponuka diskov kolies sa môže líšiť v závislosti od krajiny/regiónu.

[2] Objem batožinového priestoru/šírka otvoru: 725 l/1 275 mm (+91 l/+145 mm viac ako predchádzajúci model SANTA FE).

[3] Všetko v porovnaní s predchádzajúcim modelom SANTA FE.

[4] Podľa normy VDA

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov