Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Predávate auto? Táto farba je TOP!

Nedávna štúdia v Spojených štátoch zistila, že žlté autá si za posledné tri roky držia cenu oveľa lepšie, ako hociktorá iná farba.

Na zozbieranie údajov americký web iSeeCars analyzoval cenu viac ako 1,6 milióna trojročných áut na tamojšom trhu. Zistili, že priemerné auto stráca 22,5 % hodnoty za prvé tri roky. Žlté autá však strácajú len 13,5 %. Béžová je v štúdii na druhom mieste. Autá v tejto farbe strácajú 17,8 % hodnoty za prvé tri roky. Tretiu priečku obsadili oranžové autá, ktoré za rovnaké obdobie stratili 18,5 %.

Zaujímavé je, že kým žltá sa teší prekvapivo vysokej obľube, zlatá je najmenej žiaducou farbou a autá v tejto farbe strácajú na hodnote 25,9 %. Hnedé autá sú predposledné s poklesom o 24 % a čierne autá sú tesne pozadu s 23,9 %. Šedé autá klesajú v súlade s celoštátnym priemerom – strácajú 22,5 %.

Analýza údajov za jednotlivé segmenty odhaľuje niekoľko prekvapení. Žltá je voľbou vodičov SUV, kabrioletov a kupé , béžová je na prvom mieste v segmente pickupov, hnedá víťazí medzi sedanmi a zelená je najžiadanejšou farbou medzi kupujúcimi minivanov.

Štúdia sa síce zameriava výlučne na farby, no zároveň je zaujímavým pohľadom na to, ako sa rôzne modely znehodnocujú. V priemere žlté kupé stráca 5,6 %jeho hodnoty za tri roky. Na druhom konci zoznamu je strieborný minivan, ktorý stráca 36 %.

“Preferencie spotrebiteľov sa menia každý rok. Jedna vec však zostáva konštantná: obľúbené farby ako čierna a strieborná nikdy nie sú najlepšie na udržanie hodnoty. V týchto farbách je jednoducho príliš veľa áut…,” povedal Karl Brauer výkonný riaditeľ iSeeCars .

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov