Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Škoda Roadiaq – Deviaty študentský projekt hodný sériovej výroby

Študenti Strednej odbornej školy Škoda Auto vytvorili multifunkčné obytné vozidlo s pojazdnou kanceláriou.

Deviate študentské vozidlo Škoda má všetko, čo moderná mobilná kancelária potrebuje: stále pripojenie k internetu, 27-palcový monitor a dokovaciu stanicu. Napriek tomu sa Škoda Roadiaq v niekoľkých jednoduchých krokoch premení z pracovného na obytný priestor s posteľou a malou kuchynkou. Pri premenení štandardného vozidla Enyaq na auto svojich snov mali študenti zo Strednej odbornej školy Škoda Auto skvelú podporu. Ich učitelia a odborníci z mnohých oddelení Škoda Auto, ako aj externí špecialisti na prestavby obytných vozidiel, im po celú dobu pomáhali svojimi odbornými znalosťami. Od roku 2014 už deviate študentské vozidlo Škoda opäť dokazuje vysokú úroveň vzdelávania a odbornej prípravy v Mladej Boleslavi. Stredná odborná škola Škoda Auto je súčasťou Škoda Academy, ktorá v apríli 2023 oslávila desiate výročie svojho založenia.

Spolupráca

Komplexnú podporu počas vývoja a výroby Roadiaqu dostali študenti opäť od mnohých odborníkov z Škoda Auto, pracujúcich v oddeleniach výroby, dizajnu a technického vývoja. Poprvý krát sa zapojilo aj IT oddelenie a oddelenie vývoja udržateľných materiálov. Pomohli aj externí experti – napríklad spoločnosti Cargodesign a KPS Automobile, ktoré pomohli s prestavbou obytného auta, firma Autointerier Šindelář, ktorá sa špecializuje na výbavu interiéru, a spoločnosť Dual Borgstena, ktorá dodala recyklované materiály.

Náročná úprava

Premena Enyaqu na obytné auto si vyžiadala rozsiahle úpravy karosérie a interiéru. Študenti výrazne upravili karosériu auta, vrátane vytvorenia novej strešnej konštrukcie a nových zadných dverí, ktoré umožňujú pripevnenie stanu. Roadiaq je vybavený 21-palcovými kolesami z ľahkej zliatiny Supernova zo série Enyaq a má dvojfarebný lak zelená Emerald a biela Moon. Látky použité na poťahy sedadiel, výplne dverí a prístrojovú dosku sú vyrobené zo 100% recyklovaných materiálov. Nábytok pre kempovanie, spanie a prácu na diaľku v zadnej časti auta bol vyrobený na mieru po konzultácii s odborníkmi podľa návrhu dizajnu od študentov.

Nová konštrukcia 

Časť pôvodnej strechy musela byť odstránená, aby mohol byť zabezpečený výrazne väčší priestor nad hlavou. Digitálni nomádi si tak môžu užívať ešte viac priestoru na prácu a oddych. Stanová konštrukcia poskytuje úkryt pred nepriaznivým počasím a umožňuje pohodlnejšie využívanie kuchyne umiestnenej v zadnej časti auta. Prepracované ľavé zadné dvere s odstránenou kľučkou poskytujú viac súkromia v spálňovom priestore vďaka oknu so slnečnou clonou Simply Clever. Solárne panely navyše pomáhajú generovať energiu pre obytný priestor a udržať dojazd vozidla, keď je mimo elektrickej siete. Roadiaq je možné tiež pripojiť k externému zdroju elektriny v kempe alebo na parkoviskách pre karavany.

Škoda Afriq: Študentský sen sa stal skutočnosťou

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov