Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


LEGENDY 2023: Navštívili sme expozíciu Mercedes-Benz

Na pražskom výstavisku nechýbali novinky ani historické modely.

Na úvod začneme novinkami, ktoré si značka Mercedes-Benz pripravila pre návštevníkov a svojich fanúšikov – národnú premiéru mala nová Trieda E,  v Prahe nechýbalo ani elektrické EQE SUV a tiež sa verejnosti ukázalo nové elektrické MPV s označením EQT.

Mercedes Legendy

Nová Trieda E je spojením tradičných hodnôt a digitalizácie, pričom udáva smer vývoja v rámci prechodu od spaľovacích motorov k elektrickému pohonu a to nie len prostredníctvom dôslednej elektrifikácie spaľovacích motorov – polovica všetkých ponúkaných variantov bude využívať štvrtú generáciu plug-in hybridného pohonu. Trieda E ponúka vizuálne odlišné varianty, ktoré charakterizuje najmä rozličné prevedenie masky chladiča v závislosti od stupňa výbavy. Masku chladiča prepojuje so svetlami povrch v štýle čierneho panelu, ktorý pripomína elektrické modely značky. Návštevníci expozície Mercedes-Benz sa teda môžu tešiť na prevedenie v klasickom štýle s hviezdou umiestnenou na kapote. Vozidlo zaujme tiež podareným interiérom – k dispozícii bude najnovšia prístrojová doska s názvom Superscreen a tiež systém MBUX.

Mercedes Legendy

 

Pred uvedením na trh bola predstavená aj elektrická novinka EQE SUV. Auto preberá celý rad inovácii z väčšieho modelu EQS SUV a pritom najmä vďaka kratšiemu rázvoru osí náprav a natáčaniu zadných kolies ponúka mimoriadnu jazdnú dynamiku a obratnosť. Modulárna podlahová platforma umožňuje ponúkať model EQE SUV s veľkým rozsahom výkonov, v rozsahu od 180 do 505 kW. Najvyšší výkon dostanete pri verzii Mercedes-AMG EQE 53 4MATIC SUV.

Mercedes Legendy

Legendy tradične priťahujú tiež fanúšikov výkonných automobilov a aj v tomto ohľade si návštevníci prišli na svoje. České publikum po prvý raz videli model Mercedes-AMG C 63 S E Performance. Auto stojí na vyspelej hybridnej technológií E Performance, ktorá je inšpirovaná technikou vo vozidlách Formuly 1 a vďaka kombinácii spaľovacieho motora vpredu a výkonného elektromotora vzadu ponúka absolútne jedinečné jazdné výkony. Celkový najvyšší výkon dosahuje hodnotu 500 kW (680 k) a maximálny krútiaci moment 1 020 Nm.

Mercedes Legendy

Ešte výkonnejšia hybridná technológia E Performance poháňa ďalšiu novinku, ktorá sa objavila v expozícii značky, vrcholný prestížny sedan Mercedes-AMG S 63 E Performance. Ten využíva zážihový motor AMG V8 s objemom 4,0 litra a dvojitým preplňovaním. Luxusný sedan stanovuje nové štandardy vo svojom segmente a to tak výkonom hybridného systému 590 kW (802 k), ako aj maximom krútiaceho momentu 1 430 Nm. Suverénny vzhľad, po prvý krát so špecifickou maskou chladiča AMG s vertikálnymi lamelami a veľkou centrálnou hviezdou vyjadruje dynamické schopnosti vozidla a zrýchlenie na stovku za 3,3 sekundy, ako aj maximálnu rýchlosť 290 km/h.

Mercedes Legendy

Po boku tohto vysoko výkonného prestížneho automobilu sa ukázal ďalší unikát – jeho duchovný predchodca, pretekársky sedan Mercedes-Benz 300 SEL 6,8 AMG, ktorý stál pri zrode úspešnej divízie AMG a vo svojej dobe šokoval motoristický svet. V roku 1971 sa behom vytrvalostných 24-hodinových pretekov v belgickom Spa‑Francorchamps dostal na stupne víťazov v konkurencii čisto športových modelov. Značka AMG sa tak v priebehu noci stala svetoznámou.

Mercedes Legendy

Naopak, medzi vízie automobilov budúcnosti patril strieborný štvordverový športový prototyp Vision AMG. Ten naznačuje, aké možnosti bude poskytovať nová platforma pre elektrické modely nazvaná AMG EA. Revolučné pohonné ústrojenstvo s prísľubom elektrickej budúcnosti v duchu značky Mercedes-AMG posúva hranice jazdných výkonov už viac ako 55 rokov.

To, že sa oplatí pozorovať futuristické predstavy pozorne dokázal ďalší exemplár dovezený špeciálne pre potreby prezentácie značky na podujatí Legendy 2023. Štúdia luxusného SUV Mercedes-Maybach EQS naznačila v roku 2021 to, čo sa o dva roky neskôr, stalo skutočnosťou – prvý plne elektrický model slávnej značky. Sériový model Mercedes-Maybach EQS SUV predstavuje spojenie maximálneho luxusu a elektromobility. Ide o plne elektrické vozidlo, ktoré si dáva záležať nielen na luxuse a na možnostiach individualizácie, ale aj na ohľaduplnosti k životnému prostrediu. A to skrz nulové emisie, špičkové technológie a ekologické materiály.

Mercedes Legendy

Podujatie automobilka Mercedes-Benz využila na prezentáciu historicky najpôsobivejších vozidiel, ale aj na predstavenie svojich najnovších modelov. Okrem iného sme si mohli na vlastné oči pozrieť plne elektrickú novinku – model EQT.

EQS SUV od Mercedes-EQ vás prinúti zmeniť priority

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov