Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ford E-Transit Courier – Elektrická dodávka pre každého

Ford E-Transit Courier je kompaktná dodávka s čisto elektrickým pohonom a užitočným zaťažením do 700 kg.

Úplne nový E-Transit Courier rozširuje modelový rad elektrifikovaných a pripojených dodávkových vozidiel od divízie Ford Pro. Bol komplexne prepracovaný, prináša väčší a flexibilnejší nákladový priestor, ktorý má v porovnaní s predchádzajúcim modelom o 25 percent väčší objem a okrem toho aj zdokonalené funkcie, vrátane  priestoru na prevoz dvoch europaliet. Užitočné zaťaženie sa vyšplhalo až ku 700 kg, reálna hodnota však samozrejme závisí od konkrétnej verzie modelu.

Pohon

Čisto elektrická pohonná jednotka bola skonštruovaná tak, aby si zákazníci užili zážitok z jazdy bez kompromisov. Na pohon slúži elektromotor s výkonom 100 kW, ktorý poskytne dostatočnú výkonovú rezervu na dynamický pohyb v mestských podmienkach. Vodiči ocenia najmä rýchly nábeh výkonu, vďaka ktorému sa poľahky a najmä bezpečne zaradia do pohybujúcej sa hustej premávky. Samozrejmosťou je jednopedálové ovládanie. Pre mnohých to najdôležitejšie – kapacitu akumulátora a dojazd na jedno nabitie – však Ford zatiaľ nezverejnil. Čaká na termín verejného predstavenia modelu na výstave úžitkových áut v Birminghame 18. – 20. apríla. Zverejnil však, že vozidlo podporuje aj rýchlonabíjanie na verejných staniciach jednosmerným prúdom, a to s výkonom až do 100 kW. Za 10 minút by ste tak mali byť schopný doplniť energiu na 87 km. Nabitie z 10 na 80 percent bude za ideálnych podmienok trvať menej ako 35 minút. Divízia Ford Pro však očakáva, že model E-Transit Courier si zákazníci budú nabíjať doma, aby využili lacnejšiu elektrickú energiu. Preto vozidlo umožňuje naplánovať nabíjanie pomocou dotykovej obrazovky vo vozidle alebo softvéru na nabíjanie v sklade.

Dve europalety a 700 kg

Karoséria s úplne novou konštrukciou prináša lepšie parametre vo všetkých smeroch. Šírka medzi podbehmi zadných kolies je 1 220 mm, vďaka čomu dokáže táto kompaktná dodávka po prvý raz odviezť dve europalety. Celkový objem nákladového priestoru je teraz 2,9 m3, čo je v porovnaní s predchádzajúcim modelom o 25 percent viac. Túto hodnotu možno ešte zvýšiť pomocou nového otvoru v deliacej priečke, takže zákazníci môžu prevážať dlhé predmety, napríklad dosky alebo rúry s dĺžkou okolo 2 600 mm. Maximálne užitočné zaťaženie pre čisto elektrický model je 700 kg, maximálna nosnosť ťažného zariadenia je 750 kg.

Digitálny svet

Ford E-Transit Courier ponúka komplexnú štandardnú výbavu vrátane unikátnych prvkov v kabíne so „splošteným“ volantom, ktorý rozširuje priestor pre nohy. Prístrojový štít tvoria dva displeje – samotný prístrojový štít je vlastne 12-palcový digitálny displej a vedľa je 12-palcový stredový dotykový displej s najnovším systémom Ford SYNC 4. Bezdrôtové rozhrania Android Auto a Apple CarPlay sú súčasťou sériovej výbavy. Jedinečný v tejto triede áut je inovatívny balík Office Pack. Obsahuje sklápateľný, rovný pracovný stolík s osvetlením, vďaka čomu bude práca s notebookom, vypĺňanie dokumentov alebo prestávka v kabíne jednoduchšia a pohodlnejšia.

Bezpečnosť a zabezpečenie

Samozrejmosťou je bezpečnosť vodiča a prepravovaného nákladu. V štandardnej výbave je množstvo asistenčných systémov, voliteľne môžete mať dokonca aj adaptívny tempomat s udržiavaním vozidla v strede jazdného pruhu a funkciou Stop & Go, systém monitorovania mŕtveho uhla s upozornením na križujúce vozidlá, asistent pri zatáčaní na križovatkách a asistent brzdenia pri cúvaní. Tým sa E-Transit Courier z hľadiska bezpečnosti a asistenčných systémov dostáva na úroveň osobných áut.

Ford však prihliadal nielen na bezpečnosť, ale aj na zabezpečenie vozidla, resp. nákladu. Spolu s expertmi na bezpečnosť vozidiel z firmy TVL prináša balíky zámkov namontované už vo výrobe. Súčasťou týchto balíkov sú sekundárne pákové zámky, ktoré pomáhajú predchádzať krádežiam, kedy útočníci jednoducho ohnú a vypáčia dvere, ako aj funkcia automatického zamykania posuvných bočných dverí, aby vodič ušetril čas pri každom zastavení.

Mínus 30 %

Každý E-Transit Courier je štandardne vybavený zabudovaným modemom, ktorý umožňuje neustále pripojenie k ekosystému Ford Pro. Bezdrôtové aktualizácie softvéru zase môžu v budúcnosti vylepšiť schopnosti vozidla bez toho, aby bola nutná návšteva v servise. Ford očakáva, že náklady týkajúce sa neplánovanej údržby modelu E-Transit Courier budú minimálne o 35 percent nižšie ako v prípade modelov s naftovým motorom.

Už čoskoro

Ako sme už povedali, nový Ford E-Transit Courier bude mať verejnú premiéru na výstave úžitkových vozidiel v Birminghame vo Veľkej Británii od 18. do 20. apríla a výroba je naplánovaná v priebehu roka 2024. Zákazníci si budú môcť objednať modely Transit Courier s benzínovými a naftovými motormi od leta 2023, pričom dodanie sa uskutoční koncom roka.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov