Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


225 áut, z ktorých Ukrajinci platia daň z luxusu. Výška dane rozosmeje

Registračná daň bola aj u nás roky označovaná ako daň z luxusu. A pritom zasahovala a bude zasahovať aj najbežnejšie autá na trhu. Na Ukrajine je to trochu iné. Prinášame zoznam áut, na ktoré sa vzťahuje daň z luxusu pre rok 2023.

Priznám sa, štve ma reforma v oblasti registračnej dane pri každom prihlásení motorového vozidla. Kopli sme do toho medzi prvými médiami na Slovensku.  Apríl je tu čoskoro a akosi nemám pocit, žeby sa niečo robilo v pozitívnom slova zmysle. Akosi sa mi zdá, že je pár dní, či týždňov pokoj a všetci sú tichšie, či už média, alebo jednotliví aktivisti. V úvode by som preto možno chcel trošku apelovať aj na kluby, združenia, či fanúšikov skupín na sociálnych sieťach zameranej na auto-moto problematiku. Dovoľte mi preto rečnícku otázku. Keď sa viete stretnúť a uctiť si spomienky za Paula Walkera, či Kena Blocka, prečo sa neviete spojiť aj v týchto veciach a spraviť niečo prospešné pre obyčajných ľudí na celom Slovensku? Prečo sa nepripoja taxikári? Prečo sa nepripoja dopravcovia? Doteraz sa protestné akcie robili samostatne za vlastné ciele a v podstate sa nikdy nič nedosiahlo. Ale je pravda, že len v jednote je sila… Ale dobre dosť bolo.

A predsa mi ešte napadlo. Aby som len nehanil, viem o množstve dobročinných akcií, ktoré niektoré kluby či jednotlivci robíte aj na pravidelnej báze a skutočne to oceňujem.

Nová registračná daň totálne zmení trh s jazdenými vozidlami!

Každopádne, nie jednému Slovákovi ležia v žalúdku drahé ukrajinské autá, na ktorých prišli odídenci. Preto prinášame nedávno zverejnený zoznam 225 áut, ktoré podliehajú dani z luxusu. Je to presný zoznam modelov a rokov, dokedy sa na nich daň vzťahuje. V zozname nájdeme tradičné značky, ako napr. Porsche, Tesla, Toyota, Land Rover, Lexus, Bentley, Jaguar, BMW či Mercedes-Benz. Vždy sú to autá mladšie ako 5 rokov. Celková cena auta musí presahovať hodnotu  2 512 500 UAH čo je nejakých 63 000 eur. Suma je určená ako 375 násobok minimálnej mzdy, čo je približne 168 eur.

Výška dane je stanovená na 25 000 UAH, čo je 625 eur a musí byť uhradená do 60 dní. Ak nie, pripočíta sa pokuta. A potom si spomeňme, ako si žijeme na Slovensku a kto je podľa našich zákonodarcov boháč podľa auta, aké jazdí.

Foto: Toyota

Zdroj: rastamojkazp

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov