Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vanwall Vanderwell – Famózny elektrický hot hatch, žeby vstupenka do Le Mans?

Nemecký startup Vanwall pracuje na elektrickom hatchbacku, ktorý by mal byť pripravený v roku 2023. Už dnes však vieme, ako bude vyzerať. V líniách karosérie sú výrazné podobnosti s už existujúcimi modelmi. Nemecký startup Vanwall pracuje na elektrickom hatchbacku, ktorý by mal byť pripravený v roku 2023. Už dnes však vieme, ako bude vyzerať. Karoséria sa nápadne podobá na iné modely.

Pre starších čitateľov alebo tých, ktorí sú viac oťukaní s históriou Formuly 1, určite nie je cudzie meno Vanwall. Toto je tím založený Tonym Vanderwellom, ktorý ukončil sezónu 1958 s titulom konštruktérov. O dva roky neskôr Vanwall odišiel z F1. Teraz sa vracia ako úplne nová spoločnosť s novými nemeckými vlastníkmi.

Plán je smelý – hovoríme o návrate k motoršportu, konkrétne vytrvalostným pretekom. Jednou z podmienok je však splnenie homologizačných požiadaviek vrátane uvedenia série cestných áut na trh. Preto vznikol nápad na elektrický Vanderwell.

Ide o atraktívny a moderny hatchback, ktorý by sa mal dožiť 500 exemplárov. Zákazníci si budú môcť vybrať medzi dvoma variantmi pohonu –  320 k s dojazdom 450 km alebo 580 k a dojazdom 420 km. Tieto údaje znejú pomerne povedome – podobnými sa môže pochváliť Ioniq 5 alebo Kia EV6 . Požičal si teda Vanwall pohon od Kórejcov? No nasvedčujú tomu aj štýlové podobnosti a najmä proporcie karosérie. Výrobca však v tejto veci zatiaľ mlčí. Viac detailov by sme sa mali dozvedieť v najbližších mesiacoch. Spoločnosť plánuje začať s dodávkami v treťom štvrťroku 2023. Cena však nebude nízka –  spočiatku sa hovorí o 128-tisíc. eur.

Foto: Vanwall Vanderwell

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov