Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


PEUGEOT INCEPTION Concept – Nová éra a vlastná vízia budúcnosti

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT (latinsky „Inceptio“) znamená „začiatok“. Žiadne iné meno by nedokázalo lepšie vystihnúť ambície tohto manifestu automobilovej budúcnosti značky.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je navrhnutý na jednej zo štyroch budúcich platforiem skupiny Stellantis  „BEV-by-design“. Príchod novej generácie platforiem od roku 2023 spôsobí revolúciu v budúcich modeloch značky PEUGEOT. Sú vytvorené pre elektrifikované vozidlá a ponúkajú veľké rozdiely v architektúre, čo dizajnéri využili na to, aby v koncepte PEUGEOT INCEPTION úplne prepracovali priestor pre cestujúcich a zásadne zmenili polohu pri riadení, vďaka ktorej tento model ponúkne úplne nové zážitky pri cestovaní.

Platforma STLA Large, na ktorej stojí PEUGEOT INCEPTION CONCEPT umožnila vytvorenie nízkeho (1,34 m) a výkonného vozidla s celkovou dĺžkou 5 metrov. Táto platforma bola zvolená zámerne, aby zvýraznila mnohé inovácie tohto konceptu. Platforma je súčasťou nového dizajnového jazyka spoločnosti PEUGEOT, ktorý je aj naďalej v súlade s DNA značky.

Spolu s novými natívnymi elektrickými platformami „BEV-by-design“ prichádzajú aj technologické moduly poháňané umelou inteligenciou: STLA Brain, STLA SmartCockpit a STLA Autodrive.

100 % elektrický model PEUGEOT INCEPTION CONCEPT využíva 800V architektúru. Batéria s kapacitou 100 kWh mu umožňuje prejsť 800 km na jedno nabitie, čo je napríklad vzdialenosť z Paríža do Marseille alebo z Bruselu do Berlína. Má pozoruhodne nízku spotrebu energie, len 12,5 kWh na 100 km. Už po jednej minúte nabíjania batérie sa zvýši dojazd o 30 kilometrov, respektíve po piatich minútach o 150 kilometrov. PEUGEOT INCEPTION CONCEPT umožňuje aj jednoduchšie nabíjanie pomocou indukcie, pri ktorom nie je potrebné použiť nabíjací kábel.

Dva kompaktné elektromotory, jeden vpredu a druhý vzadu, robia z modelu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT auto s pohonom pohon všetkých štyroch kolies, ktorý umožňuje  dokonale kontrolovanú dynamickú jazdu. Systémový výkon je takmer 680 koní (500 kW). Z 0 na 100 km/h tento model zrýchli za menej ako 3 sekundy.

Dokonalosť použitých technológií, ktoré sú súčasťou rodiny nových platforiem v modeli PEUGEOT INCEPTION CONCEPT zvýrazňuje technológia Steer-by-Wire. Tá eliminuje koncept volantu tak, ako ho poznáme už desaťročia a nahrádza ho  systémom Hypersquare, pri ktorom sú mechanické prepojenia plne nahradené elektrickými.

Výnimočnosť dizajnu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT spočíva v kontraste medzi dynamickým profilom šelmy a kabínou navrhnutou v podobe presklenej kapsule, prechádzajúcej vpredu až do priestoru pre nohy vodiča a spolujazdca.

Pri pohľade zboku si koncept zachováva typické poznávacie znaky značky PEUGEOT a vzhľad elegantného a štíhleho hatchbacku, resp. 4-dverového kupé, zatiaľ čo z vtáčej perspektívy nás vedie do blízkej budúcnosti s elektromobilmi navrhnutými na špecializovaných platformách. Kúzlo vozidla PEUGEOT INCEPTION CONCEPT spočíva v dokonale plynulom prechode medzi exteriérom a interiérom, a to najmä vďaka jeho exkluzívnemu preskleniu.

Pasažierov v kabíne modelu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT obklopuje presklená plocha s veľkosťou 7,25 m2, ktorá umocňuje odvážny dizajn tohto konceptu. Všetky sklá (čelné aj bočné, vrátane skiel pri prednom a zadnom stĺpiku) sú vyrobené z materiálu, využívaného v stavebníctve.

Farba karosérie modelu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT je tvorená veľmi jemným kovovým pigmentom a je nanášaná len v jednej vrstve, čo má za následok oveľa nižšiu spotrebu energie pri jej aplikácii. Jeho mimoriadne kvalitný vzhľad zvýrazňuje krivky karosérie a, rovnako ako presklenie, sa farebným odtieňom dokáže prispôsobiť vonkajšiemu prostrediu.

Kolesá „AERORIM“ použité na modeli  PEUGEOT INCEPTION CONCEPT rafinovane kombinujú aerodynamiku s estetikou. Sú navrhnuté na osovej symetrii, rovnako ako 20-palcové kolesá nového modelu PEUGEOT 408. Textilné vložky s kovovými vláknami vylepšujú aerodynamiku, zatiaľ čo hliníkové vložky s mikroperforáciami umocňujú špičkový dizajn. Podsvietené logo s levom zostáva pri otáčaní kolies statické. Vo vnútri kolesa je brzdový strmeň pokrytý zrkadlovým sklom. Tento nezvyčajný dizajnový prvok odkazuje na sklenené časti systému Hypersquare v prednej a zadnej časti modelu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT.

  • NOVÁ GENERÁCIA SYSTÉMU i-COCKPIT

S novým riadiacim systémom Hypersquare ponúka model PEUGEOT INCEPTION CONCEPT intenzívnejší jazdný zážitok aj vďaka úplne novému, intuitívnejšiemu systému i-Cockpit®. Dotykom prsta ovládate všetky jazdné parametre a vďaka technológii steer-by-wire je riadenie inštinktívnejšie, pripomína videohru prenesenú do reality. Špičková ergonómia systému Hypersquare, ktorý nahrádza klasický volant, vytvára nový, prirodzený, jednoduchší a bezpečnejší spôsob riadenia. Nové pohyby dané inovatívnou ergonómiou prinášajú  aj nové potešenie z jazdy a bezkonkurenčný komfort pri šoférovaní.

Hypersquare s digitálnym elektrickým ovládaním pozostáva z obrazovky s kruhovými bunkami v každom zo štyroch rohov. Tie majú niekoľko funkcií:

  • Úplne prirodzené a univerzálne uchopenie ovládania,
  • Komfort pri riadení pomocou dotykov prstov,
  • Aktiváciu ovládacích prvkov vozidla po stlačení palcom.

Podobné pohyby používame pri manipulácii so smartfónom. Intuitívnosť vedie k vysokej úrovni bezpečnosti.

Strednú časť systému Hypersquare tvorí špeciálna obrazovka podobná tabletu poskytujúca informácie o jazde. Piktogramy rôznych funkcií (klimatizácia, hlasitosť rádia, ADAS atď.) sú zobrazené na dvoch bočných paneloch a uľahčujú prístup k zvolenému ovládaču. Ten sa nachádza vo vnútri kruhových buniek a je prístupný len pohybom palca bez toho, aby ste museli zložiť ruky z ovládania riadenia. Pre ešte vyšší jazdný komfort je okraj Hypersquare vyrobený 3D tlačou, zatiaľ čo v jeho strede je digitálny displej s hi-tech dizajnom. Nová generácia riešenia i-Cockpit zahŕňa technologickú platformu Stellantis STLA Smart Cockpit.

Ovládací systém Hypersquare je kombinovaný s flexibilnou obrazovkou na pozadí, ktorá zobrazuje informácie o jazde alebo infotainmente v 360° uhle. HALO CLUSTER s kruhovým displejom informuje cestujúcich prichádzajúcich k autu. Takáto externá komunikácia podporuje ideu zdieľania a nové chápanie automobilu.

Počas prechodu na úroveň autonómneho riadenia L4 (STLA AutoDrive) sa HYPERSQUARE zasunie a z prístrojovej dosky sa vysunie veľká panoramatická obrazovka, slúžiaca ako zdroj informácií a zábavy pre cestujúcich.

PEUGEOT INCEPTION CONCEPT ponúka novú víziu interiéru pre vozidlá GT a ponúka nové, predĺžené miesta na sedenie v súlade s novou špecializovanou architektúrou platformy  „BEV-by-design“ pre elektrické vozidlá. Vysoká línia bočných okien prináša vyšší pocit bezpečia. Sedenie v prvom rade je posunuté dopredu a ponúka výnimočný výhľad dopredu na cestu.

Cestujúci v druhom rade majú lepší výhľad vďaka veľkorysým preskleným plochám a novým proporciám sedadiel. Presklené reflexné plochy na zadnej strane predných sedadiel ponúkajú cestujúcim v druhom rade možnosť vytvoriť si špecifickú atmosféru a využiť pritom individuálne nastavenia. Každý materiál v kabíne je upravený tak, aby poskytoval špecifický odraz. To znamená, že farba interiéru modelu PEUGEOT INCEPTION CONCEPT sa mení podľa prostredia, v ktorom sa pohybuje, a podľa osvetlenia. Väčší priestor a komfort umocnia zážitky a emócie, ktoré toto riešenie poskytuje

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov