Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Autom do Ruska alebo Bieloruska? Toto spravte pred cestou!

Chystáte sa autom do Ruska alebo Bieloruska? Stačí jedna chyba, nepozornosť, a nemusíte dôjsť tam, kam chcete.

Blíži sa nový rok, a pre mňa to znamená príprava aj nových dokladov potrebných na vedenie motorového vozidla – biela karta a spolu s ňou aj doplnková asistenčná karta. Tradične prišla nová zmluva a aj kartičky. Ako tak na to pozerám, niečo mi nesedí. Preškrtnuté okienka s Ruskom a Bieloruskom. Takže biela karta a teda ani PZP mi v týchto krajinách po novom neplatí? Naozaj… neplatí.

Situácia v medzinárodnej politike, konkrétne operácia na Ukrajine, ovplyvnila okrem iného aj povinné zmluvné poistenie motorových vozidiel. Po novom je už na medzinárodnej automobilovej poisťovacej karte obmedzená platnosť pre územie Ruska a Bieloruska, a to konkrétne približne od druhej polovice roka 2022.

Každý vodič musí mať počas jazdy pri sebe platnú „zelenú“ kartu a na výzvu policajta je povinný ju predložiť. Nesplnenie tejto povinnosti je totiž nie len u nás, ale aj v zahraničí pokutované, poprípade inak trestané, zadržaný techničák, či značky. Motoristi, ktorí obdržia novú zelenú kartu, bez hraničného poistenia s autom do Ruska, ani Bieloruska, policajti na tamojších hraniciach nepustia.

Keďže PZP v týchto krajinách prestáva platiť, škody spôsobené prevádzkou motorového vozidla v týchto krajinách už kryté nebudú! Pri ceste do týchto krajín je potrebné uzavrieť tzv. hraničné poistenie. Ide o poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou vozidla, ktoré je požadované pre územie tohto štátu. Pokiaľ teda chcete jazdiť po ruských či bieloruských cestách, pri vstupe do danej krajiny si musíte zaplatiť hraničné poistenie.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov