Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Farby na cestných stĺpikoch. Viete, čo znamená žltá alebo červená?

Cestné stĺpiky. Taká triviálna vec, ale tak vie v noci (ale aj cez deň) uľahčiť život za volantom, že to až nie je možné!

Smerový stĺpik  vymedzuje voľnú šírku alebo čiastkovú voľnú šírku pozemnej komunikácie. Je zvyčajne bielej farby s čiernou plochou, v ktorej sú osadené biele alebo oranžové odrazky, podľa toho z ktorej strany sa na neho pozeráte.  Je však minimálne jedna cesta III. triedy na Slovensku, kde sú stĺpiky v rôznych farbách. Okrem bielej, či modrej, môžete nájsť aj červenú, či žltú. Konkrétne máme na mysli cestu medzi Sačurovom a Hencovcami vo Vranovskom okrese. Prvýkrát som si toto značenie všimol ešte pred letom tohto roka. Zatiaľ som nikde inde tieto farebné kombinácie nevidel.

Ale prejdime k faktom a osvete. Cestné smerové stĺpiky patria  medzi vodiace bezpečnostné zariadenia, ktorých funkciou je uľahčenie postrehnuteľnosti smerového priebehu a šírkového usporiadania pozemnej komunikácie. Smerové stĺpiky sa navrhujú z ohybných alebo ľahko deštruovateľných materiálov, aby pri náraze boli ľahko ohybné, alebo sa ľahko uvoľnili, a aby sa pri strojovej údržbe krajníc dali ľahko a rýchlo vybrať. Na výrobu smerových stĺpikov sa nemajú používať kovové materiály.

Smerové stĺpiky majú bielu farbu alebo modrú farbu. Biele smerové stĺpiky sa osadzujú pozdĺž celej trasy cestných komunikácií. Na mostoch a úsekoch cesty v bezprostrednej blízkosti mostov sa biele smerové stĺpiky doplňujú modrými smerovými stĺpikmi. Modré smerové stĺpiky s modrými odrazkami majú vodičovi signalizovať, že sa blíži alebo priamo nachádza na moste, na ktorom v prípade nepriaznivých poveternostných podmienok môžu vznikať nebezpečné prevádzkové podmienky, hlavne výskyt hmiel a námrazy v zimnom období. Modré smerové stĺpiky sa môžu osadiť aj v iných úsekoch ciest mimo mostov. Takýmito miestami sú úseky ciest, na ktorých vzniká možnosť častého výskytu námrazy.

Na vyššie spomenutej ceste nájdete aj žlté smerové stĺpiky. Tie sú usadené v zákrutách. Červené stĺpiky využili na označenie vjazdu/výjazdu na poľnú, či lesnú cestu. Každopádne, v zahraničí je toto značenie bežné, u nás som ho prakticky nevidel. Čo som námatkovo pozrel technické predpisy „Technické podmienky na použitie smerových stĺpikov a odvážačov“ s účinnosťou od 1.1.2022, tak som také farebné kombinácie cestných stĺpikov nenašiel a norma pozná len bielu a modrú farbu, čo je trošku škoda.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov