Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


LEXUS UX 300E – Malý facelift a o 40 % dlhší dojazd

Lexus predstavil balík vylepšení pre svoj kompaktný luxusný crossover UX 300e, ktorý uviedla na trh pred dvoma rokmi ako prvý čisto elektrický model tejto značky.

Automobilka Lexus výrazne predĺžila dojazd modelu UX 300e oproti predošlej hodnote 315 km. Podarilo sa to vďaka zvýšeniu kapacity akumulátora z 54,3 kWh na 72,8 kWh. Vozidlo dosahuje maximálny výkon na úrovni 150 kW (204 k) a maximálny krútiaci moment 300 Nm. Varianty vybavené 17-palcovým kolesami teraz dosahujú v kombinovanom cykle podľa postupu WLTP dojazd 450 km (v závislosti od voliteľnej výbavy). Varianty jazdiace na 18-palcových kolesách dosahujú v kombinovanom cykle dojazd 440 km (tiež v závislosti od voliteľnej výbavy).

Viacero detailných zmien prispelo k zlepšeniu zážitku z jazdy. Jemným vyladením elektrického posilňovača riadenia a tlmičov sa podarilo dosiahnuť ostrejšiu dynamiku jazdy, na čom má zásluhu aj tuhšia karoséria s dodatočnými bodovými zvarmi. Tieto úpravy ďalej posilnili dobré držanie stopy a citlivú odozvu modelu UX, pričom tieto vlastnosti umocňuje aj nízko položené ťažisko vozidla a umiestnenie akumulátora pod podlahou. Ďalšej optimalizácie sa dočkala aj izolácia kabíny, aby ste si mohli vychutnať ešte tichšie prostredie.

Nový a vylepšený multimediálny systém

V súčasnom modeli UX nájdeme nový multimediálny systém, ktorý má namiesto dotykovej plochy dotykovú obrazovku a ľahšie sa používa. Ovládacie prvky tohto systému sú intuitívnejšie, jeho odozva na povely rýchlejšia, funkcie bohatšie (môže sa to však líšiť v závislosti od trhu) a možnosti pripojenia širšie. Obrazovka sa posunula o 143 mm bližšie k vodičovi, aby sa mu ľahšie používala. A tam, kde mali obrazovky predtým veľkosť 7 alebo 10 palcov (v závislosti od stupňa výbavy), majú dnes 8 palcov a ostrejšiu grafiku, resp. 12,3 palca a vyššie rozlíšenie. Súčasťou funkcie rozpoznávania hlasu v rámci multimediálneho systému je teraz i palubný asistent „Hey Lexus“ slúžiaci na ovládanie hlasovými povelmi. Asistent „Hey Lexus“ môžete použiť na obsluhu ovládacích prvkov (bez toho, aby ste pritom museli vypnúť zvuk audiosystému), obsluhu klimatizácie, vyhľadávanie na internete a spojenie telefonického hovoru. Smartfón môžete integrovať do vozidla bezdrôtovo cez Apple CarPlay alebo pomocou káblového pripojenia cez Android Auto. Konektivita sa rozšírila aj na aplikáciu pre smartfóny Lexus Link, pomocou ktorej môžete na diaľku zamknúť alebo odomknúť dvere a pred nastúpením do vozidla nastaviť klimatizáciu alebo kúrenie.

V rámci ďalšieho vylepšenia sa štandardnou súčasťou multimediálneho systému po novom stala aj cloudová navigácia. Poskytuje v reálnom čase prístup k informáciám o stave vozovky a dopravnej situácii, čím vám uľahčí naplánovať si cestu a zmeniť trasu tak, aby ste sa vyhli zdržaniu. Z cloudu môžete za pomoci asistenta „Hey Lexus“ získať aj ďalšie užitočné informácie, napríklad o lokálnych cenách nabíjania či možnostiach parkovania. Na 12,3-palcovej obrazovke pribudla zabudovaná navigácia s trvalým pripojením pre prípad, že by pripojenie cez cloud nebolo k dispozícii.

V miestach na stredovej konzole, kde predtým zvykla bývať dotyková plocha multimediálneho systému, sa teraz nachádzajú prvky na ovládanie vyhrievania predných sedadiel, prípadne, ak táto funkcia nie je vo výbave, tu nájdeme malý úložný priestor. V konzole sa okrem toho nachádza konektor USB-A na prehrávanie zdrojov zvuku vo vysokom rozlíšení, dva konektory USB-C na nabíjanie zariadení a podsvietená priehradka na uloženie veľkého smartfónu.

Zmeny v interiéri a exteriéri

Vnútri modelu UX sú teraz oba varianty čalúnenia, z látky i pravej kože, k dispozícii v novom orechovom odtieni. Na čalúnení z perforovanej kože nájdeme nový plisovaný efekt Kagome, inšpirovaný tradičným vzorom japonského pleteného košíka. Japonské tradície sa stali inšpiráciou aj pre povrchovú textúru palubnej dosky, ktorá svojou zrnitosťou pripomína papier waši, používaný v tradičných domoch na posuvných dverách.

Nový model UX má v ponuke taktiež novú farbu karosérie, Irídiovú Sonic. Ide o žiarivo strieborný lak s nádhernou metalickou textúrou, pre ktorú je charakteristický kontrast svetla a tieňa.
Dodatočné prvky balíka Lexus Safety System+

LEXUS NX 450h+ 4×4 e-Four Luxury Top – Telom aj dušou Lexus

K vylepšeniam modelu UX došlo aj v rámci balíka Lexus Safety System+, ktorý získal nové schopnosti. Asistent pri odbočovaní na križovatke pomáha vodičovi bezpečnejšie odbočiť na križovatke doľava alebo doprava naprieč premávkou. Asistent núdzového riadenia po aktivácii malými zásahmi automaticky koriguje riadenie, aby zabránil neúmyselnému vybočeniu vozidla z aktuálneho jazdného pruhu. A dynamický adaptívny tempomat teraz ponúka funkciu znižovania rýchlosti v zákrutách, ktorá automaticky prispôsobuje rýchlosť vozidla podľa polomeru zákruty.

tab1 UX300e

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov