Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Black Badge Ghost: Luxus v temnotách

Rolls-Royce Black Badge Ghost má bližšie k športovosti, cieli na mladších klientov, no stále zostáva verný duchu britskej značky.

Špeciálnu úpravu svojich modelov pod označením Black Badge využíva luxusná britská značka Rolls-Royce iba od roku 2016. Primárnou snahou výrobcu je ovplyvniť u človeka spôsob vnímania luxusu, dopriať pôvodným verziám ikonických modelov nádych športovosti a ešte výraznejší pocit jedinečnosti. Dôkazom toho, že Black Badge funguje, je fakt, že v tejto úprave predá automobilka až 27 % vozidiel zo svojej celkovej produkcie. Zároveň sa Britom podarilo znížiť priemerný vek klienta z 56 na 43 rokov. Ja som mal tú česť a mohol som stráviť poldruha dňa v spoločnosti novinky – Rolls-Royce Black Badge Ghost.

Iný vesmír

Model Ghost je z celého portfólia značky najviac dynamický, zároveň je na prvý pohľad najmenej nápadný, ale zato technologicky najprepracovanejší. Pri pohľade na auto sa vás doslova dotýka snaha výrobcu o minimalizmus, čistotu tvarov a estetiku. Stále je to však Rolls-Royce so všetkým, čo k značke patrí, a tak nechýbajú úplne nové 21-palcové disky kolies využívajúce kombináciu hliníka a uhlíkových vlákien. Na výber je neuveriteľných 44- tisíc farebných odtieňov karosérie a keby ani to niekomu nestačilo, môže si navrhnúť vlastný.
Samotný lak váži 45 kg a čierna farba laku s názvom Signature Black je zároveň najtmavšou čiernou v rámci automobilového priemyslu.

 

Farba sa pritom rozprašuje a nanáša na elektrostaticky nabitú bielu karosériu pred sušením v peci. Potom sa na vozidlo nanesú dve vrstvy bezfarebného laku a následne ho tím štyroch remeselníkov ručne vyleští, aby vznikol pre Rolls-Royce charakteristický klavírny lak s vysokým leskom. Táto operácia, ktorá si vyžaduje tri až päť hodín dôslednej práce, je v sériovej výrobe úplne neznámym pojmom a v
ostatnom automobilovom priemysle je prakticky nedosiahnuteľná. Úpravou do temnotu pripomínajúceho čierneho odtieňa prešla aj soška Spirit of Ecstasy na kapote auta.

Nekonečná miera individualizmu

Za volantom auta značky Rolls-Royce som sedel ešte iba druhýkrát v živote (premiéru som mal pred pár rokmi pri modeli Cullinan), no všetko ostalo také, aké som si pamätal. V interiéri je človek obklopený tými najkvalitnejšími a najpríjemnejšími materiálmi, aké si viete predstaviť. Všade je na dotyk jemnučká koža, ušľachtilý kov, sklo či huňaté koberčeky, ktoré doslova pohltia chodidlá pasažierov. Pred spolujazdcom sa v modeli Black Badge Ghost týči znak ležiacej osmičky, čo symbolizuje nekonečnú mieru individualizácie interiéru. V aute nechýba stropnica pokrytá desiatkami ručne vkladaných svetielok pripomínajúcich hviezdy na oblohe – nazýva sa Shooting Star.

Hovoriť o súzvuku opticky dokonalých manuálnych ovládačov odkazujúcich na historické modely značky Rolls-Royce, so všetkými ostatnými, ktoré sú ovládané čisto elektronicky, ani nemá význam, to skrátka musíte zažiť na vlastnej koži. Rovnako ako pocit, keď položíte vlastné telo do zadného kresla, hlavu opriete o mäkučký vankúšik a vychutnávate si pohár šampanského z krištáľových pohárov, na ktorých je vygravírované logo RR. Pocit, za ktorý ľudia platia stovky tisíc eur.

Nie je to iba o dizajne

Vrátim sa však za volant, pretože tam som strávil najviac času. Verzia Black Badge Ghost so sebou prináša aj vyšší výkon, vyladený zvukový prejav výfuku a zdokonalený jazdný prejav. V porovnaní s klasickým modelom Ghost je tu o 21 kW vyšší výkon motora a o 50 Nm vyšší krútiaci moment. Športovejšie ladená 8-stupňová automatická prevodovka s až o 50 % rýchlejšími reakciami, objemnejšie vzduchové odpruženie a tiež vylepšené brzdy. Pod kapotou sa nachádza 6,75-litrový 12 valec preplňovaný dvomi turbami.

Jeho najvyšší výkon je 441 kW (600 koní) a krútiaci moment vrcholí na hranici 900 Nm. Vďaka verzii Black Badge som si mohol užívať aj jazdný režim Low, ktorý so sebou prináša zosilnený zvuk výfuku, ostrejšiu odozvu na plynový pedál, a už spomínané rýchlejšie radenie prevodových stupňov. Zažiť pocit, keď sa po ceste doslova plavíte za volantom akéhokoľvek modelu značky Rolls-Royce, prajem každému milovníkovi kvalitných áut. Pre mňa bol deň v spoločnosti britského elegána ďalším nezabudnuteľným zážitkom.

Rolls-Royce – Info o prvom čisto elektrickom modeli

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov