Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


AAA AUTO v Poľsku má na krku problémy za porušenie práv spotrebiteľa

Mnohí z vás netušili, že okrem Slovenska a Českej republiky sa pôsobnosť AAA Auto medzičasom rozšírila aj do Poľska, kde majú 14 pobočiek. Tamojší Úrad pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľa (ÚOKiK) má podozrenie, že Autocentrum AAA Auto neposkytlo zákazníkom pri rozhodovaní o kúpe konečné informácie o cene auta.

Prezident ÚOKiK Tomasz Chróstny začal konanie proti Autocentru AAA Auto “- informoval úrad v tlačovej správe. „Chróstny má podozrenie, autosalón ojazdených áut Autocentrum AAA Auto z Piaseczna môže porušovať kolektívne záujmy spotrebiteľov“.

Neúplné informácie o cene auta

Nedostatok úplných informácií o konečnej cene auta v čase keď sa zákazník o kúpe auta rozhoduje je hlavnou praxou, ktorú prezident úradu spochybnil. Za porušenie spotrebiteľských práv môže díler dostať pokutu až do výšky 10 percent ročného obratu a ukončenie činnosti.

UOKiK reagovalo na  signály spotrebiteľov, ktorí informovali, že predaj vozidiel prebieha podľa nezrozumiteľných pravidiel.

Nečakané príplatky

„Spotrebitelia, ktorí sa rozhodli pre skoršiu rezerváciou vybraného vozidla, až pri návšteve autosalónu Autocentrum AAA Auto zistili, že k prezentovanej cene vozidla je potrebné pripočítať príplatok vo výške približne 1 300 PLN“ – informuje úrad.

Predajcovia uviedli množstvo dôvodov na účtovanie poplatku, vrátane “poplatku za prípravu auta”, “za dezinfekciu vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu” a “poplatku za kontrolu legálnosti vozidla” – podľa oznámenia.

Registrácia ojazdeného auta sa výrazne predraží!

Ceny so skrytou daňou

To nie je všetko. Na stránke, kde sa spoločnosť nazýva „popredný predajca ojazdených áut v strednej a východnej Európe“, ste mohli nájsť ponuku zdravotného poistenia a asistenčného poistenia, ktorých ceny nezahŕňali daň z tovarov a služieb.

Vyhýbajú sa zodpovednosti? 

Prezident ÚOKiK v samostatnom konaní spochybnil podmienky zmlúv uplatňovaných Autocentrom AAA Auto. Má podozrenie, že klauzuly použité v kúpnych zmluvách mohli spoločnosti umožniť vyhnúť sa zodpovednosti za prípadné vady vozidla, zdôraznil.

Zdroj: businessinsider.com.pl

Foto: AAA Auto 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov