Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


MITSUBISHI RALLIART 2022 – Skúšky pred Asia Cross Country Rally zvládol hladko

Mitsubishi oznámilo, že tím Mitsubishi Ralliart, ktorý sa zúčastní rallyovej súťaže Asia Cross Country Rally (AXCR) 2022 s technickou podporou Mitsubishi Motors, v dňoch 27. a 28. júna vykonal na terénnej trati v Thajsku skúšky rallyového špeciálu Triton, a potvrdil tak hladký priebeh príprav.

V rámci skúšok bolo vozidlo vystavené vysokej záťaži so zvláštnym zameraním na spoľahlivosť a odolnosť podvozku a motora. Pri testovaní vlastností rally vozidla v prostredí simulujúcom reálne  podmienky využíval tím desaťkilometrovú trať pozostávajúcu z rýchlych úsekov, nerovných šotolinových vozoviek a úzkych lesných ciest plných zákrut.

„Keďže Triton používa odolný podvozkový rám a má vynikajúce ovládanie, rozhodli sme sa pre rely v minimálnej miere zredukovať hmotnosť vozidla a súčasne čo najviac využiť jeho typickú pevnosť,“ uviedol Hiroši Masuoka, riaditeľ tímu Mitsubishi Ralliart. „Absolvovaním viac ako 800 kilometrov počas dvoch dní náročnej zaťažkávacej skúšky toto rallyové vozidlo podľa očakávania preukázalo skvelé schopnosti, a teraz sme si tak istí, že naše prípravy sú na správnej ceste.“

AXCR je mimoriadne náročná rely, kedy vozidlá počas týždňa absolvujú 2000 kilometrov jedinečnými prírodnými terénmi juhovýchodnej Ázie. Súťaž, ktorá sa každoročne organizuje v auguste, bola v rokoch 2020 a 2021 kvôli covidovej pandémii zrušená. Tento rok bol dátum konania tohto podniku posunutý na 21. až 26. novembra, kedy vozidlá čaká približne 1700 kilometrov so štartom v Burirame na severovýchode Thajska, prejazd hranice Kambodže a zakončenie pri chráme Angkor Wat zo Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.


Triton je zaradené do kategórie T1 (prototypy terénnych vozidiel) Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA). Vychádza z prevedenia L200 double cab pre thajský trh. Úpravy zahŕňajú odľahčenie kapoty, predných aj zadných dverí, interiéru a ďalších častí, ako aj vystuženie karosérie pomocou bezpečnostnej klietky a spodných ochranných krytov. Špeciálny systém zavesenia kolies zaisťuje tomuto  modelu skvelú ovládateľnosť na nerovných povrchoch, ktorú zásadne vylepšuje predný a zadný samosvorný diferenciál (LSD) spoločne s veľkými terénnymi pneumatikami a ľahkými kolesami. Ladenie naftového motora 2,4 litra s preplňovaním sa zameralo na zníženie trecích strát aj hmotnosti a vylepšenie odozvy motora v pásme stredných otáčok, ktoré je pri rallyových pretekoch využívané najčastejšie. Keďže niektoré etapy zahŕňajú riečne brody, doplnené boli aj úpravy na ochranu proti vode, ako napr. silnejšie tesnenie a zvýšené sanie vzduchu (šnorchel).

27. ročník podniku AXCR 2022 zaháji 21. novembra slávnostný štart v Burirame na severovýchode Thajska blízko hraníc s Kambodžou. Vlastné preteky sa začnú nasledujúci deň (22. novembra), pričom prvá polovica rallyového podniku prebehne okolo Buriramu. Trať potom 25. novembra prekročí hranice Kambodže a skončí 26. novembra v meste Siem Reap, kde sa nachádza preslávený chrám Angkor Wat zo Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Očakáva sa, že tohtoročná trať s dĺžkou približne 1700 kilometrov bude ako vždy náročná a bude zahŕňať najrôznejšie povrchy vrátane horských ciest, džungle, bahnitých ciest, riečnych brodov, pieskových dún a okruhov kladúcich vysoké nároky na ovládateľnosť a odolnosť vozidiel. Um jazdcov aj celých tímov otestuje zložitý terén a nepredvídateľné klimatické podmienky celej prírodnej trasy.

Mitsubishi L200 Mountain Sherpa – Resetuje hlavu

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov