Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Zimné pneumatiky v lete, môžem dostať pokutu?

Asi každý vodič vie, že v zime musí mať za určitých podmienok auto zimné pneumatiky. Môžem ich používať ale v lete? Nedodrbe ma poisťovňa pri nehode?

Nikde v zákone to nie je zakázané, čiže áno môžete, a pokutovať vás za to policajti nemôžu.  Ani poisťovňa by nemala poistné plnenie krátiť. Ibažeby bolo vozidlo nespôsobilé na premávku po pozemných komunikáciách. Logika však nepustí, zimné pneumatiky nie sú vhodné v lete, tak ako ani letné v zime.

Vedeli ste, že aj v lete je dosť veľa nehôd? Sú roky, kedy ich je viac ako v zime!  V zime sa totiž jazdí po cestách pomalšie a o opatrnejšie… Mali by ste vedieť, že zimné pneumatiky sa veľmi zle vyrovnávajú s vysokými teplotami a suchým alebo mokrým povrchom vozovky. Môže za to použitá mäkšia zmes, ktorá vplyvom tepla rýchlo stráca svoje vlastnosti. Navyše, množstvo vodičov v lete chce zimné pneumatiky len dojazdiť, čiže sú to pneumatiky s hraničným dezénom 1,6 mm, čo tiež na odvádzanie vody nemusí postačiť. Nezávislé testy potvrdzujú, že riziko nehody alebo kolízie pri jazde na zimných pneumatikách v lete je značné. Brzdná dráha na suchom povrchu sa predlžuje o niekoľko metrov, na mokrom povrchu až o niekoľko metrov v prípade zimných pneumatík. Oveľa horšie sú na tom aj s aquaplaningom.

Navyše, zimné pneumatiky sa v lete veľmi rýchlo opotrebovávajú, takže kým ešte dnes majú dezén v norme, o týždeň ho už mať nemusia. Ak policajt pri kontrole zistí, že pneumatiky sú opotrebované, môže zadržať osvedčenie o evidencii, značky a ešte aj dostanete pokutu.

Listáreň: Pre koho sú celoročné pneumatiky?

Nevýhody zimných pneumatík v lete sú následovné. Okrem toho, že auto horšie sedí, brzdí, či akceleruje, čiže sú menej bezpečné.  K tomu je aj spotreba paliva vyššia a to aj o 10 %, čiže pri kombinácii spotreby staršieho benzínového auta 10 litrov to je liter na 100 km naviac, čo sú 2 eurá.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov