Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai a Kia čelia v Nemecku vyšetrovaniu, problémom sú (ako inak) emisie

Azda neexistuje automobilka, ktorá by v poslednej dekáde nemala šetrenie kvôli emisiám. Najnovšie sa nemecké úrady zamerali na Hyundai a Kiu.

Dôvodom šetrenia je podozrenie, že obe automobilky súhrne vybavili vyše 210 000 naftových vozidiel nezákonnými systémami, ktoré umožňujú manipulovať s emisiami. Úrady vykonali inšpekcie v objektoch automobiliek Hyundai a Kia v Nemecku a Luxembursku. Hovorca Hyundai to potvrdil a uviedol, že firma s úradmi spolupracuje.

Je to taká klasika. Prípad sa týka naftových automobilov, ktoré mohli byť vybavené softvérom, ktorý pri bežnej prevádzke v určitých situáciách obmedzuje alebo úplne zastavuje systém pre redukciu emisií. Podľa prokuratúry sa predpokladá, že softvér pochádza od dodávateľov automobilových súčiastok Bosch a Delphi, uviedla agentúra Reuters.

Hyundai Bayon 1,2i Family – Dedkov bumerang

Od kauzy Dieselgate je to lovecká sezóna. Pripomeňme si, že manipulácia s automobilovými emisiami sa dostala do centra pozornosti práve kvôli spomenutej afére nemeckého koncernu Volkswagen, ktorá dostala názov Dieselgate. Koncern VW ešte v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s emisiami a je nainštalovaný zhruba do 11 miliónov naftových automobilov po celom svete. V niektorých krajinách boli majitelia odškodnení, inde sa na nich vykašľali…

Zdroj: reuters

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov