Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rolls-Royce Phantom Platino: Platinový luxus

Rendezvous s novinármi sa konalo v prímorskom hoteli Maybourne Riviera.

Pri príležitosti premiéry modelu Phantom Series II a ako ukážku širokých možností programu Bespoke vytvorila značka Rolls-Royce majstrovské dielo na štyroch kolesách – Phantom Platino. Luxus srší už z názvu, ktorý odkazuje na jeden z najvzácnejších kovov na našej planéte.

Začiatkom júna sa mohli novinári z celého sveta osobne zoznámiť na francúzskej Riviére s britskou luxusnou limuzínou Rolls-Royce Phantom, ktorá v druhej sérii prešla drobnými úpravami a menším faceliftom. Atraktívne rendezvous s podtitulom „Global Press Drive for the new Phantom“ sa konalo v hoteli Maybourne Riviera v Roquebrune-Cap-Martin, ktorý je situovaný na pobreží Stredozemného mora s lukratívnym výhľadom na Monako. Phantom Platino je pre Rolls-Royce ďalším pokračovaním v hľadaní unikátnych textílií pre použitie v luxusnom interiéri tradičného automobilu.

Táto snaha započala už v roku 2015 uvedením vozidla Serenity, čo bol vlastne model Phantom postavený na objednávku. Atraktívny Phantom mal vtedy interiér potiahnutý ručne maľovaným a vyšívaným hodvábom. Limuzína Phantom Platino používa na predných sedadlách jemnú kožu Rolls-Royce, zatiaľ čo zadné miesta sú čalúnené látkou. Pôsobivo odtieňované prevedenie interiéru vozidla Platino vzniklo voľbou dvoch odlišných tkanín. Jedna pochádza z talianskej krajčírskej dielne a vyniká odolným, a pritom luxusným vzhľadom, druhá je na báze bambusových vlákien a tie materiálu dodávajú lesklú povrchovú úpravu.

Oba materiály obsahujú rovnaký vzor založený na abstraktnej interpretácii symbolu Spirit of Ecstasy. Hodvábna látka má subtílnejší design a elementy sú vtkané priamo do štruktúry, aby tak vytvorili vizuálne atraktívnejší povrch. Rovnaký materiál sa nachádza tiež na tzv. Galérii Rolls-Royce, ako výrobca označuje rozmernú výplň prístrojovej dosky s umeleckým stvárnením, a rovnako na hlavných kontaktných miestach, ako sú lakťové opierky alebo stredová konzola. Bambusová látka obsahuje väčšie vyšívané symboly, ktoré sa v interiérovom designe používajú častejšie.

Tento odolnejší materiál je aplikovaný v spodných partiách interiéru, kde sa počíta s náročnejším zachádzaním. Rovnaký design sa opakuje tiež na prístrojovej doske vozidla Phantom. Okraj je vyrobený z keramiky vytlačenej s pomocou 3D tlače, čo je skutočne moderné prevedenie tohto inak tradičného materiálu. Spektrum farieb interiéru modelu Phantom, využívajúceho ďalej drevené výplne s povrchovou úpravou na spôsob ľadu, posúva vnútro vozidla na originálnu a neprekonateľnú úroveň okázalosti. Najväčšie textílne plátno vo vozidle Phantom predstavuje strešné obloženie Starlight. Pre unikátny exemplár Platino má hviezdna obloha jedinečný design.

Svetelné body ako hviezdy sú rozmiestnené tak, aby smerovali pohľad dozadu, a samozrejme nechýbajú ani náhodne padajúce „stars“, ktoré opisujú široký oblúk pozdĺž celej strešnej výplne. „Každú aj menšiu zmenu, ktorú sme u nového modelu Phantom Series II zaviedli, sme tiež dôkladne zvážili a dôsledne zrealizovali. Ako raz povedal Sir Henry Royce: ,Maličkosti tvoria dokonalosť, ale dokonalosť nie je maličkosť‘,“ dodal Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars. Automobily značky Rolls-Royce sa môžu pochváliť mimoriadnou životnosťou, ktorá z nich robí nadčasové zhmotnenie dobrého vkusu, krásy a luxusnej výnimočnosti.

Model Phantom v tomto smere zaujíma úplne neochvejnú pozíciu vďaka svojej tak oceňovanej nestarnúcej elegancii. V poradí ôsma generácia radu Phantom mala premiéru v roku 2017. Pri návrhu nového prevedenia sa dizajnéri a konštruktéri značky Rolls-Royce riadili požiadavkami klientov, ktorí na automobilku naliehali, aby tento tak ikonický model čo najviac zachovali v jeho pôvodnej kráse. V reakcii na tieto podnety od zákazníkov sa vozidlo dočkalo len decentných designových retuší, vylepšení a úprav. Najnápadnejšou a súčasne najdôležitejšou vlastnosťou modelu Phantom, ktorá si zaslúži vrcholný rešpekt, je majestátny výzor – „look“.

Tento fakt teraz ešte viac zdôrazňuje nová leštená vodorovná linka medzi dennými svetlami priamo nad maskou chladiča v tradičnom pojatí antického Pantheonu. Model Phantom tým získal modernejší a asertívny výraz, ktorý odráža jeho charakter zameraný na šoféra. Jemné štylistické úpravy sa dotkli tiež mriežky a vďaka tomu sú logo RR aj soška Spirit of Ecstasy pri čelnom pohľade ešte nápadnejšie. Samotná mriežka je teraz podsvietená. Predné svetlomety získali rafinované zdobenie laserom vyrezanými otvormi, ktoré pripomínajú hviezdnu oblohu, a vizuálne nadväzujú na podobne riešené stropné obloženie Starlight.

Model Phantom tak strieda ďalší prekvapivý a efektný prvok v nočnom prostredí. Pri pohľade z boku si Phantom zachováva proporcie – pre vozidlá Rolls-Royce tak typické – s krátkym predným previsom, dlhým rázvorom náprav a mohutným strešným C-stĺpikom, ktorý cestujúcim vzadu poskytuje žiadané súkromie. Silueta vozidla aj naďalej obsahuje tradičné vyvážené línie, ktoré začínajú u sošky Spirit of Ecstasy a vrcholia na zúženej zadnej časti. „Deliaca linka“ vychádza z predného blatníku a jemne sa stáča smerom k zadným dverám, čím zdôrazňuje impozantné rozmery. Na záver elegantne klesá k zadným svetlám s osobitým tvarom na spôsob lucerny.

Výrazný spodný prelis vytvára nápadný tieň vizuálne pripomínajúci vyhlásenú plavnosť jazdy, ktorú priaznivci značky prirovnávajú k „lietajúcemu kobercu“. Bočný profil ďalej vylepšuje nová sada kolies. K dispozícii sú disky z nehrdzavejúcej ocele s frézovanými trojuhoľníkovými fazetami a zvýrazneným trojprriestorovým efektom, a to ako v plne alebo len čiastočne leštenom prevedení. Alternatívne môže byť model Phantom vyšperkovaný skutočne jedinečnými kolesami, ktorých vzor pripomína romantiku vozidiel Rolls-Royce z 20. rokov minulého storočia. Tento ráfik sa vyrába z leštenej nerezovej ocele, ako aj s čiernym lakovaním.

Na základe osobného želania majiteľov modelu Phantom pribudla nimi žiadaná možnosť objednať tmavý chrómovaný rámček masky chladiča a čierne prvky na kapote, ráme čelného skla a bočných ozdobných lištách. Nové estetické úpravy dávajú automobilke Rolls-Royce príležitosť premeniť model Phantom na najsvetlejší zo svetlých prevedení alebo naopak najtmavší z tmavých štýlov. Prepychový interiér vozidla Phantom zostáva prakticky nezmenený. Azda len veniec volantu má teraz trochu menší priemer, takže poskytuje pri jazde istejší pocit a bezprostrednejší kontakt.

Aj nový model existuje ako východzí Phantom a predĺžená verzia Phantom Extended. Obe verzie sa pritom vyznačujú svoji osobitým charakterom, reprezentujúcim dva zásadne odlišné svety. Model Phantom je teraz prevažne uprednostňovaný stále početnejšou skupinou klientov, ktorí chcú sami usadať za volant. Pre tých, ktorí radšej dávajú jazdné pokyny zo zadného sedadla, ponúka Phantom Extended naprosto ojedinelý superluxusný zážitok, aký dokáže poskytnúť len zvezenie so šoférom. Model Phantom zaujíma bezkonkurenčné postavenie na samotnom vrchole sveta luxusu. Ako špičkový model v portfóliu predstavuje to najlepšie z designu, konštrukcie a remeselného spracovania značky Rolls-Royce.

V podstate ide o dokonalé spojenie originálnej predstavivosti, kreativity, prvotriednych materiálov, zručnosti, trpezlivosti a precíznosti. Phantom Series II zachováva a dôsledne chráni všetko, čo zákazníci na tomto výnimočnom a luxusnom automobile zbožňujú. Navyše, s využitím decentných, ale premyslených vylepšení reaguje na meniaci sa vkus a požiadavky. „Phantom je podľa mnohých laikov i odborníkov považovaný za ,najlepší automobil na svete‘ a program Bespoke dáva zákazníkom možnosť, aby sa tento automobil stal tým najlepším aj v ich svete,“ dodal Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars.

V prípade modelu Phantom zažíva teraz premiéru systém Rolls-Royce Connected. Vďaka nemu môže majiteľ napríklad poslať do vozidla cieľovú adresu z aplikácie Whispers. Táto „apka“ je vyhradená len pre majiteľov automobilov Rolls-Royce, ktorí sa tak môžu zaistiť jednoduchú navigáciu na spoločenskú udalosť, rezervovať miesto v do reštaurácii, alebo tovar u predajcu. Systém Rolls-Royce Connected tiež pomocou aplikácie Whispers dokáže zobraziť presnú polohu zaparkovaného vozidla, jeho zabezpečenie a aktuálny prevádzkový stav. Stačí stlačiť tlačidlo a majiteľ sa môže spojiť s vybraným predajným miestom, aby si dohovoril servisnú návštevu alebo získal potrebné informácie ohľadne jeho vozidla.

-jj-, zdroj, foto a video: Rolls-Royce

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov