Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elektromobily, ktoré zostrojili deti, budú pretekať 11. júna na Motokárovej dráhe v Dlhej

Už v sobotu 11. júna 2022 pripravuje organizácia Greenpower To Schools preteky elektrických automobilov, ktoré navrhli a postavili tímy zo základných a stredných škôl. Preteky na Motokárovej dráhe v Dlhej pri Trnave sú prístupné pre všetkých záujemcov a záujemkyne.

Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách: 7 tímov zo základných škôl ukáže svoje stroje Goblin a 6 tímov zo stredných škôl predvedie formule F24. Preteky budú spätnou väzbou ku priebehu navrhovania, stavania automobilu, ale aj k starostlivosti o automobil, či ku kvalite prípravy.

Inžiniersky mindset pre 21. storočie

OZ Greenpower to schools priniesla na Slovensko myšlienku, ktorá patrí organizácii Greenpower Education Trust. Vznikla vo Veľkej Británii v roku 1999. Vychádzala z aktuálneho nedostatku kvalitných inžinierok a inžinierov na trhu práce. Hlavným cieľom je podporiť u detí zápal pre vedu, techniku, inžinierstvo a matematiku (STEM) prostredníctvom motoristického športu.

Za 10 rokov existencie Greenpower Education Trust prechádza procesom ročne viac ako 10 000 detí po celom svete. Projekt pritiahol a udržal aj mnoho silných sponzorov z oblastí technológií a IT biznisu. Finálne preteky Greenpower Slovensko tento rok podporili Greenway, Voltia alebo aj Nadácia VolksWagen.

Od tvorby tímu až k pretekom

Všetky tímy pracujú od začiatku projektu s tromi hlavnými výzvami: NAVRHNI, POSTAV (zostav zo stavebnice) a PRETEKAJ.

Tím žiakov má za úlohu do určitého termínu poskladať z dielov spoločnosti Greenpower elektrický automobil. Žiaci a žiačky teda zostavia základnú konštrukciu, karosériu, elektroinštaláciu a motokáru následne spojazdnia. Súčasťou projektu je aj tréning a príprava na samotné preteky, nachádzanie prípadných problémov a práca na riešeniach.

Projekt nie je len súťažou, ale aj komplexným vzdelávacím ekosystémom. Vzdelávanie na školách prirodzene dopĺňa, dáva mu zmysel a obohacuje o tréning zručností pre 21. storočie. Výhodou je vzájomné prepájanie škôl s prostredím podnikateľov, podnikov ale aj samosprávy a rodičov samotných žiakov.

Pozvánka na preteky

Preteky elektrických Goblinov a F24 si môžu záujemkyne a záujemcovia prísť pozrieť už 11. júna o 9.00 Motokárovej dráhe v Dlhej pri Trnave. 

Uvidíte automobilové pretekárske tímy verne simulujúce činnosť malej inovatívnej technologickej firmy fungujúcej v konkurenčnom prostredí.

Možno si všimnete ako sa dá, už možno aj v 5. ročníku pochopiť základné princípy sveta práce, v ktorom raz budú žiaci fungovať.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov