Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kúpele Brusno – Unikát v srdci Slovenska

Na strednom Slovensku máme nádhernú prírodu, lyžiarske svahy či historické pamiatky. A nájdeme tu tiež ideálne miesto na regeneráciu tela i ducha – Kúpele Brusno.

Kúpele Brusno sa nachádzajú v údolí Slovenského rudohoria, na severných svahoch Vepra, v nadmorskej výške 424 m n. m., iba pár minút severovýchodne od Banskej Bystrice. Ich poloha je z geografického hľadiska prakticky priamo v srdci našej krajiny a my musíme povedať, že tých srdcových záležitostí je v Brusne hneď niekoľko. Prvé, čo si človek po príchode do Kúpeľov Brusno uvedomí, je, že všade okolo neho je neuveriteľne čistý vzduch, ticho pôsobiace ako balzam na dušu a nádherná príroda.

Stačí zdvihnúť hlavu a užívať si pohľad na končiare Nízkych Tatier, výborne viditeľná je predovšetkým Prašivá, ale aj Veľká Chochuľa v nadmorskej výške 1 753 m n. m. V Kúpeľoch Brusno sú špecialisti na liečbu obehového ústrojenstva, tráviaceho ústrojenstva, chorôb z poruchy látkovej výmeny žliaz aj chorôb z povolania.

 

Pohľad do histórie

Prvá písomná zmienka o tomto čarokrásnom mieste pochádza už z roku 1818, z farskej kroniky v Medzibrode. Až do dokončenia prvého kúpeľného domu v roku 1837 sa však v dokumentoch neuvádza žiadna informácia o kúpeľnom využití prameňov. Je viac ako pravdepodobné, že pramene využívali najmä drevorubači, baníci či uhliari už dávno pred týmto rokom, keďže popri nich chodili dolinou Brusnianky denne do práce.

V roku 1884 sa stal majiteľom v kúpeľov v Brusne banskobystrický staviteľ a projektant Ľudovít Rosenauer. V priebehu desiatich rokov vybudoval kúpeľné budovy, ktorých podoba sa prakticky nezmenila až dodnes. Vďaka Ľudovítovi Rosenauerovi mali brusnianske kúpele aj prvého stáleho lekára. Bol ním Dr. Jozef Lukácsy, ktorý prišiel do kúpeľov v roku 1892. V roku 1913 sa vlastníkom stal Adolf Karol Baltzer s manželkou Kornéliou. V nových spoločenských podmienkach dvadsiatych rokov sa kúpele úspešne etablovali. Pre podobnosť chemického zloženia vôd dokonca dostali pomenovanie „slovenské Karlove Vary“. Na obnovu brusnianskych kúpeľov po 2. sv. vojne sa podujali Podbrezovské železiarne, ktoré sa v roku 1947 stali ďalším vlastníkom. Najväčšie architektonické zmeny zaznamenali kúpele po roku 1975, keď sa začalo s výstavbou Liečebného domu Poľana, ale prevádzka Poľany sa začala až v novembri 1985. Dnes sú Kúpele Brusno v rukách súkromného vlastníka.

Kúpeľný dom Poľana

Dominanta Kúpeľov Brusno, štvorhviezdičkový Kúpeľný dom Poľana, prešla v rokoch 2005 – 2007 výraznou rekonštrukciou a dnes poskytuje 214 lôžok. Na výber sú jednolôžkové aj dvojlôžkové izby, 3 bezbariérové izby, ale tiež 4 apartmány. Pre klientov prichádzajúcich cez zdravotné poisťovne servíruje Poľana stravu trikrát denne s možnosťou bohatého výberu jedál. Pre samoplatcov je pripravené kompletné celodenné stravovanie formou bufetu. Kúpeľný dom Poľana navyše poskytuje aj priestory na spoločenské udalosti, kongresy, firemné akcie aj svadby.

Liečebné procedúry a pobyty

Návštevu a pobyt v Kúpeľoch Brusno odporúčame najmä z dôvodu skutočne širokej ponuky rôznych liečebných a relaxačných procedúr. V dnešnej mimoriadne rýchlej a uponáhľanej dobe padne pár dní oddychu určite každému vhod. Ak k oddychu prirátate aj dokonalú starostlivosť, ťažko si predstaviť príjemnejšie strávený čas. Veď si len predstavte teplé minerálne a bazénové kúpele, rôzne typy znamenitých masáží, fyzikálnu terapiu, liečebný telocvik, vodoliečebné procedúry, termoterapiu s krásnymi voňavými zábalmi… Keďže navyše žijeme pandemické časy, mimoriadne obľúbená je aj možnosť Oxygenoterapie, ktorá výrazne zmierňuje následky ochorenia Covid-19. A aby sme nezabudli, Kúpele Brusno aktuálne fungujú v režime OTP a v prípade, že máte lekársky predpis, sú vám k dispozícii aj počas lockdownu. V priestoroch kúpeľov sa navyše nachádza aj fyziatrická a kardiologická ambulancia. Či si už vyberiete liečebný, seniorský, relaxačný, víkendový alebo brusniansky detoxikačný pobyt, vaše telo, srdce aj duša sa vám zaiste poďakujú. A prezradíme vám ešte jedno tajomstvo: v Kúpeľoch Brusno sa nemusíte iba liečiť, ponúkajú tu aj takzvané Beauty pobyty pre dámy aj pre pánov. Dokonalý relax s exkluzívnym ošetrením pleti.

 

Prírodné liečivé pramene

V kúpeľnom parku vyvierajú pramene: Ludvig, Paula, Hedviga, Ondrej, Ďumbier a Vepor. Pramene majú prakticky rovnaké chemické zloženie, pričom všetky sú využívané na pitnú kúru a prameň Ondrej súčasne na prípravu minerálnych uhličitých kúpeľov.

Prameň Ondrej je tiež plnený v plniarni Kúpeľov Brusno a vo fľašiach expedovaný do maloobchodnej siete pod názvom Brusnianka. Účinok pitných kúr je najvýraznejší pri ochorení tráviaceho ústrojenstva a účinok minerálnych kúpeľov najmä pri ochoreniach srdcovo-cievneho a pohybového aparátu. Milovníci hudby, tanca a divadla zaiste ocenia aj Muzikálový festival Jozefa Bednárika, ktorý sa každoročne organizuje v Kúpeľoch Brusno. Tento rok festival sa uskutoční v auguste a pôjde už o jeho 14. ročník.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov