Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Vyšné Ružbachy – Poklad ukrytý v termálnych vodách

Slovensko je malá krajina, no bohatá na prírodné krásy, ľudové umenie či historické pamiatky. Vďaka našim minerálnym a termálnym prameňom sme však svetový unikát.

Na stránkach Auto magazínu vám už celé roky ponúkame rôzne tipy na výlety či dovolenky, neraz aj zo zahraničia. Najbližší rok však budeme prioritne objavovať nádherné miesta doma na Slovensku. Svoju pozornosť upriamime na kúpeľníctvo, ktoré je pýchou našej krajiny. Vedeli ste, že na Slovensku máme viac ako 1 600 liečivých minerálnych prameňov a vrtov? V prvom tohtoročnom čísle sme sa vybrali na severovýchod Slovenska, aby sme navštívili Kúpele Vyšné Ružbachy – miesto pre vaše srdce, dušu aj telo.

Pohľad do histórie

Obec Vyšné Ružbachy vznikla pri  minerálnych prameňoch na úpätí Spišskej Magury. Leží vo výške 623 m n. m. v doline Zálažného potoka. Prvá zmienka o obci je z roku 1288, keď šoltýs Henrich z Podolínca založil Nižné a Vyšné Ružbachy. V roku 1412 dal Žigmund Luxemburský poľskému kráľovi Vladislavovi II. Jagelovskému do zálohu za pôžičku 16 spišských miest (aj Vyšné Ružbachy) na 360 rokov. V roku 1549 nastal „Zlatý vek“ pre Ružbachy, keď poľský kráľ Kazimír menoval grófa Sebastiána Ľubomirského za dedičného starostu zálohových miest. To podnietilo stavebný a spoločenský ruch. V roku 1595 bola postavená kúpeľná budova s bazénom, kuchyňou, jedálňou a spoločenskou miestnosťou. Sebastiánov syn Stanislav urobil z kúpeľov známe spoločenské stredisko poľskej a uhorskej šľachty. Ako plynul čas, kúpele mali viacerých majiteľov, až sa v roku 1882 dostali do rúk poľského grófa, ktorým bol Andrej Zamoyski. Po jeho smrti  v roku 1927 zdedil kúpele najmladší syn Ján s manželkou Izabelou de Bourbon, neterou španielskeho kráľa. Kúpele ešte pred 2. svetovou vojnou navštívil aj samotný španielsky kráľ a princ z Bourbonu. Plány majiteľov na rozmach kúpeľov prekazila druhá svetová vojna a znárodnenie. V roku 1952 prešli kúpele pod správu ROH. Od roku 1957 sa vrátili pod správu štátu a neskôr do rúk súkromných majiteľov. Kúpeľné budovy pochádzajú prevažne z rokov 1920 až 1940 a sú doplnené objektmi z rokov 1975 až 1997.

Ideálne miesto na relax i liečbu

Poďme však do súčasnosti a k dôvodom, prečo vám toto čarokrásne miesto neďaleko Starej Ľubovne odporúčame navštíviť. Každý, kto sa ešte v zimnom období rozhodne stráviť niekoľko dní dovolenky na Slovensku, pátra po aktuálne platných opatreniach. V čase písania tohto článku sú Kúpele Vyšné Ružbachy otvorené pre všetkých návštevníkov, samozrejme, pri dodržaní platných protiepidemických opatrení. Ak by sa aj podmienky medzičasom sprísnili, kúpele vďaka vyhláške Úradu verejného zdravotníctva spadajú do výnimky a majú možnosť naďalej poskytovať starostlivosť v plnom rozsahu na základe návrhu lekára zo zdravotných dôvodov. Starostlivosť poskytujú tak pre samoplatcov, ako aj pre pacientov s pobytom hradeným poisťovňou. Otvorené je pritom aj hotelové ubytovanie, no tiež  pri dodržaní opatrení. Vďaka organizačným úpravám tak vo Vyšných Ružbachoch dokážu svojim klientom poskytovať celú paletu služieb, teda liečebné procedúry, bazény, liečebný wellness, stravovanie v jedálni, reštauráciu, kaviareň a ďalšie.

Dva piliere liečby

Liečba a rehabilitácia v Kúpeľoch Vyšné Ružbachy je postavená na dvoch pilieroch. Prvým je unikátna liečivá voda minerálnych prameňov. Liečebno-rehabilitačný proces  sa opiera o  blahodarné  účinky liečivej  vody z termálneho prameňa Izabela a na krenoterapiu (pitné kúry) z ďalšieho prameňa. Druhým pilierom sú priaznivé klimatické podmienky a prostredie podhoria okolitých národných parkov v neporušenej, divej prírode. Tá má priaznivý účinok na fyziologickú aj na duševnú  rovnováhu a zlepšenie zdravotného stavu. Zlepšuje tiež  srdcovocievny systém i pohybový aparát a má sedatívno-relaxačný efekt.

Roky sa vo Vyšných Ružbachoch liečia onkologické ochorenia, choroby obehového ústrojenstva, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby dýchacích ciest, choroby pohybového ústrojenstva, choroby obličiek a močových ciest, duševné choroby, ženské choroby a choroby z povolania. Ochorenie COVID-19 sa však vrylo aj do našej spoločnosti. Kúpele preto pacientom trpiacim následkami pandémie poskytujú liečebno-regeneračný pobyt – POST COVID, kde sa metódami oxygenoterapie, inhalačnej liečby, vodoliečby, teploliečby, fyzioterapie, ale aj psychoterapie dosahujú výborné výsledky.

Vyšné Ružbachy nie sú iba kúpele

Kúpele Vyšné Ružbachy sa nachádzajú na úpätí Spišskej Magury v bezprostrednej blízkosti Pieninského národného parku a národného parku Vysoké Tatry, takže ich okolie poskytuje širokú ponuku rôznych turistických a prechádzkových trás. V areáli kúpeľov sa nachádza prírodné travertínové jazierko „Kráter“, ktoré je samo osebe unikát svetových rozmerov. Tvar Kráteru  vznikol usadením travertínu z vytekajúcej minerálnej vody. Vytvorila sa tak travertínová kopa, ktorá sa časom prepadla. Prepadnuté miesto bolo vyplnené minerálnou vodou. Má kruhový tvar a hĺbka jazera je okolo 3,5 metra. Teplota vody v jazierku je celoročne od 21 do 23 °C a je silne mineralizovaná. V bezprostrednej blízkosti sa nachádzajú aj ikonické švajčiarske domčeky, drevenice postavené v alpskom štýle, ktoré dotvárajú malebný obraz kúpeľného parku. Oproti nim stojí monumentálny biely dom, ktorý je vystavaný z bieleho travertínu. Keď sme už pri travertíne, musíme spomenúť aj medzinárodné sochárske sympózium v areáli travertínového lomu v obci Vyšné Ružbachy, ktoré by sa dalo nazvať malým slovenským Stonehenge. Ide o národnú kultúrnu pamiatku. V zime si tu na svoje prídu tiež milovníci lyžovania, pretože vo Vyšných Ružbachoch sa nachádza aj lyžiarske stredisko vhodné tak pre skúsených lyžiarov, ako aj pre začiatočníkov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov