Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lunar Cruiser: Toyota a JAXA útočia na Mesiac

Toyota Lunar Cruiser má dosahovať veľkosť veľkej dodávky.

Automobilka Toyota v spolupráci s Japonskou kozmickou agentúrou (JAXA) pokračuje vo výrobe kozmického vodíkového vozidla Lunar Cruiser.

Gitai Japan – dcérska spoločnosť značky Toyota teraz skonštruovala robotické rameno, ktorého drapák bude vymeniteľný. Takže zariadenie bude možné prispôsobiť rôznym druhom činností. Mesačné vozidlo pre posádku má byť pripravené vyraziť do vesmíru do konca tejto dekády.

Cieľom projektu je, aby ľudia mohli vo vozidlách mimo Zem jesť, spať, pracovať a komunikovať v bezpečných podmienkach. Kolonizovať Mesiac by sa tak malo podariť do roku 2040 a potom by sa mal tiež uľahčiť život na Marse. Toyota Lunar Cruiser má dosahovať veľkosť veľkej dodávky, s miestami pre dvoch a v prípade potreby aj pre štyroch pasažierov.

Kozmonauti by mohli bývať vo vnútri bez špeciálnych kombinéz. Vozidlo má posádke umožniť ľahké nasadanie a vysadania s plnou výbavou. Toyota Lunar Cruiser má svoj názov odvodený od legendárneho modelu Toyota Land Cruiser, ktorý patrí k posledným skutočným terénnym vozidlám na trhu. Navyše, má byť rovnako húževnatý aj v najnáročnejšom teréne.

Mesačné vozidlo budú poháňať palivové články. So zavádzaním tejto technológie do každodenného života má napokon Toyota bohaté skúsenosti, čo najlepšie dokazuje Toyota Mirai druhej generácie, ale aj autobusy a nákladné vozidlá poháňané vodíkom. Dojazd kozmického vozidla má byť až 10.000 km, pričom Lunar Cruiser bude možné diaľkovo ovládať.

„Vo vesmíre vidíme šancu na transformáciu. Vďaka výstupu do kozmického priestoru budeme schopní vypracovať komunikačné a ďalšie pre ľudstvo prospešné technológie,” prehlásil vedúci projektu v japonskej Toyote Takao Sato. „Našim poslaním je dostať naše autá na Mesiac. Toyota jazdí takmer všade, teraz ide o to, vyraziť s nimi tam, kde sme ešte neboli,“ dodal inžinier Šiničiro Noda.

Toyota už viacero rokov odvážne prekračuje hranice automobilového sektoru. Skonštruovala jachty, prúdové lietadlá aj roboty. Pre japonský koncern je dôležitá tiež spoločnosť budúcnosti, ktorá funguje v súlade s udržateľným rozvojom. Toyota preto na úpätí hory Fidži buduje Woven City, experimentálne mesto budúcnosti.

Práve v tomto sofistikovanom meste sa v hlavných úlohách predstaví umelá inteligencia, robotika, doprava a moderné technológie s nimi spojené, poháňané bezemisnou energiou. Práve v inteligentom Woven City, ktorý mal byť ozdobou preložených OH 2020 v Tokiju, sa bude testovať systém riadenia autonómnych vozidiel e-Palette, teda verejná doprava budúcnosti.

 

-jj-, zdroj, foto a video: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov