Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Sitina bude opäť zatvorená, teraz však rekordne dlho

Počas posledného februárového víkendu bude v Bratislave prebiehať veľká dopravná operácia. V mestskom diaľničnom tuneli Sitina vymenia centrálny riadiaci systém.

Národná diaľničná spoločnosť z dôvodu aplikovania nového centrálneho riadiaceho systému do prevádzky bude potrebovať úplne uzavrieť tunel Sitina na 54 hodín.

Termín servisnej uzávery

  • od 25.2.2022 od 22:00 do 28.2.2022 do 04:00

Výmena systému vyžaduje komplexné skúšky v rozsahu ako pri prvom otvorení tunela. “Chceme poprosiť všetkých motoristov, aby v tomto čase zvážili presun v rámci hlavného mesta, v maximálne možnej miere. Všetci spoločne tak prispejeme k odľahčeniu alternatívnych trás. Tunelom Sitina prejde denne zhruba 60-tisíc vozidiel, v rámci víkendových dní je to intenzita v rozsahu 37 až 45-tisíc vozidiel,” poznamenal Peter Peťko, prevádzkový riaditeľ a člen predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti.

Mozog celého dopravného úseku
Centrálny riadiaci systém (CRS) tunela môžeme nazvať aj mozgom celého dopravného úseku. Jeho podstatou je riadenie všetkých technologických zariadení. Prostredníctvom vizualizácie a operátorov môžu efektívne riadiť nielen dopravu, vetranie, osvetlenie, ale vieme poskytovať informácie pre vodičov, meniť potrebné symboly na značkách, reagovať na rôzne dopravné incidenty (nehoda, zastavené vozidlo, prekážka na ceste, kolóna, chodec v tuneli) a čo je dôležité, v prípade požiaru zabezpečiť prvo-fázovú evakuáciu účastníkov cestnej premávky v tuneli.

Aktuálny centrálny riadiaci systém je inštalovaný a prevádzkovaný od otvorenia tunela od roku 2007. Nový centrálny riadiaci systém bude modernejší a bude otvoreným systémom s možnosťou ľubovoľného rozširovania bez potreby generálnej výmeny.

Opatrenia na zníženie kongescií
Servisná uzávera tunela Sitina začne v piatok 25.2.2022 večer o 22:00 a potrvá do 28.2.2022 do 4:00 rána, čiže nepretržite 54 hodín. Informovať o uzávere budú cez svetelné tabule líniového riadenia či prostredníctvom mobilných LED panelov, ktoré budú umiestnené z oboch strán pri výjazdových vetvách pred uzáverou úseku. O plynulosti dopravy budú informovať online prostredníctvom sociálnych sietí Národnej diaľničnej spoločnosti.

Okrem navrhovanej obchádzkovej trasy pre tranzitnú nákladnú aj osobnú dopravu cez Mlynskú dolinu, Patrónka a Lamačskú cestu, odporúčame Bratislavčanom, a predovšetkým obyvateľom Dúbravky, Lamača a Devínskej Novej Vsi alternatívnu obchádzku cez Botanickú, Karloveskú a Harmincovu. Alternatívna obchádzka pre osobnú dopravu v smere z Malaciek (Česka) do Bratislavy môže byť aj cez výjazd Lamač, Bory Mall a následne pokračovaním po ceste 505, Agátovej, Saratovskej, Karloveskej, Botanickej s následným napojením na D2 Most Lanfranconi.

Zdroj: NDS

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov